Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Privatlandskamp, Norge-Sverige

Derfor kan Norge-kampen bli viktig for Sveriges VM-skjebne

Hvis Sverige blir nummer to i sin kvalifiseringsgruppe, kan seier mot Norge i kveld være svært viktig med tanke på VM-spill neste år.

I FORM: Det svenske landslaget svever høyt om dagen. Her feirer de etter Ola Toivonens matchvinnerscoring mot Frankrike på fredag. Foto: AFP PHOTO 
I FORM: Det svenske landslaget svever høyt om dagen. Her feirer de etter Ola Toivonens matchvinnerscoring mot Frankrike på fredag. Foto: AFP PHOTO  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld møter Norge Sverige til privatlandskamp på Ullevaal. Sverige gikk til topps i gruppe A med 2-1-seier over Frankrike fredag, mens Norge spilte 1-1 mot Tsjekkia lørdag.

Selv om det er privatlandskamp er likevel kampen viktig for svenskene. I går skrev Aftonbladet at denne kampen kan avgjøre Sveriges VM-skjebne.

Privatlandskamper teller på FIFA-rankingen. Hvis Sverige blir nummer to i sin gruppe må de ut i play-off. Det er jevnt på rankingen mellom flere av de ni gruppetoerne. Hvis Sverige ender opp som nummer to i sin gruppe, noe de fort ender opp med å gjøre, vil seier i kveld være viktig for å bli toppseedet når play-off-motstanderen eventuelt skal trekkes.

- Ikke kontroll på det der

Det har ikke de svenske gutta noe særlig forhold til.

- Jeg har ikke kontroll på det der for å være ærlig. Men vi vil selvfølgelig vinne kampen og opprettholde vår gode form, sier John Guidetti.

- Jeg antar at ledelsen har kontroll på rankingpoeng. Man vet jo alltid at det spilles om rankingpoeng. Men jeg er litt usikker på hvordan det systemet fungerer, jeg kan ikke si at jeg har kontroll på det, sier Sebastian Larsson, som vektlegger at kampen er viktig, men ikke like viktig som Frankrike-kampen.

Fire av ni toere til VM

De åtte beste gruppetoerne møtes til play-off for å gjøre opp om fire VM-plasser. De fire som ligger høyest på FIFA-rankingen er seedet. Det vil føre til at svenskene kan få lettere motstand i play-off enn hvis de ikke er seedet. Per nå er Portugal, Italia, Frankrike, Slovakia, Island, Irland, Nord-Irland, Hellas og Montenegro på andreplass i sine respektive grupper.

- Ekstremt viktig for Norge også

Dette er altså en viktig kamp for Sverige. Det er det for Norge også, mener Dagbladets kommentator Morten Pedersen.

- Hvis noen tror denne kampen ikke er viktig for Norge, så er det feil. Nå gjelder det å bygge videre på det som var positivt mot Tsjekkia. Hvis vi bare ramler tilbake i det svarte hullet vi var i før den kampen, var jo Tsjekkia-kampen bare et blaff, mener han, og legger til:

- Denne kampen er ekstremt viktig for Norge også. Den er viktig for Lars Lagerbäcks standing hos folket, for laget og for spillernes troverdighet, sier Pedersen.

Mange endringer

Både Sverige og Norge kommer til å gjøre mange endringer fra helgens lagoppstillinger.

Den svenske landslagssjefen Janne Andersson offentliggjorde sin startellever under en pressekonferanse på Ullevaal i går. Han bytter ut hele laget fra 2-1-seieren mot Frankrike.

STARTER I DAG OG: Sander Berge imponerte mot Tsjekkia, og får sjansen fra start i dag også. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STARTER I DAG OG: Sander Berge imponerte mot Tsjekkia, og får sjansen fra start i dag også. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Sverige starter med følgende elleve (4-4-2): Kristoffer Nordfeldt (Swansea) – Emil Krafth (Bologna), Filip Helander (Bologna), Pontus Jansson (Leeds), Niklas Hult (Panathinaikos) – Viktor Claesson (Krasnodar), Oscar Hiljemark (Genoa), Sebastian Larsson (Sunderland), Sam Larsson (Heerenveen) – John Guidetti (Celta Vigo), Christoffer Nyman (Eintracht Braunschweig).

Ifølge TV 2 starter disse for Norge (4-4-2): Ørjan Nyland – Jonas Svensson, Even Hovland, Håvard Nordtveit, Per-Egil Flo – Mohamed Elyounoussi, Anders Trondsen, Sander Berge, Mats Møller Dæhli – Alexander Søderlund, Bjørn Maars Johnsen.

Hele Norges coronakart