Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor kan Northug i snegletempo være et godt VM-tegn

- Kunne skrevet bok om det, sier Frode Estil.

FORUTSIGBAR UFORUTSIGBAR: Petter Northug regnes som en uforutsigbar langrennsløper, men det er likevel en klar tendens: Når han gjør det elendig i NM, gjør han det strålende i det påfølgende mesterskapet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
FORUTSIGBAR UFORUTSIGBAR: Petter Northug regnes som en uforutsigbar langrennsløper, men det er likevel en klar tendens: Når han gjør det elendig i NM, gjør han det strålende i det påfølgende mesterskapet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

(Dagbladet): Med tre gull ble Petter Northug VM-kongen i så vel 2009 som i 2011.

Fellesnevneren for oppladningen til drømmemesterskapene var snegletempo i norgesmesterskapene like før.

Northugs beste NM-plassering i forkant av sine to beste mesterskap, er en relativt beskjeden 61. plass.

Den kom på favorittdistansen fellestarten med skibytte i 2009, da Tord Asle Gjerdalen vant foran overraskelsmannen Anders Aukland.

Northug tok det med ro og havnet nesten sju minutter bak Gjerdalen, men ble VM-kongen i Liberec kort tid etter.

I år har 29-åringen et press på seg selv i NM for første gang på åtte år: Northug må overbevise på NM-sprinten om han skal få muligheten til å bli sprintverdensmester i Falun.

- Det er ikke et pluss å måtte prestere i NM. Å avbryte høydeoppholdet og sette i gang plan B, er kjedelig og kan gå utover prestasjonene, sier langrennslegenden Frode Estil Dagbladet.

- Jeg var aldri i spesielt god form i NM, fordi jeg ville vente med formtoppen til mesterskap. Det var et av mine suksesskriterier. Det er ikke lett å være i form i NM og så finne ny formtopp til VM.

Lyver om han må Northug har erfart det samme som sin tidligere treningskompis. Derfor har Northug - i likhet med Estil - nedprioritert NM og satset alt mot å toppe formen til VM.

Nettopp derfor gikk ikke Northug en eneste distanse i NM i Steinkjer i 2011. Den angivelige årsaken var en sykdom, men i ettertid avslørte Northug at det hele var en løgn for å finne formen til VM i Holmenkollen.

Tendensen er klar: Når Northug står over eller gjør det dårlig i NM, gjør han det bra i det påfølgende mesterskapet.

- Betyr det at vi bør håpe på et dårlig NM av Northug?

- Hehe, nei jeg skal ikke si at det nødvendigvis er et bra tegn om Petter er dårlig i NM. Men om Petter gjør det dårlig i NM, er det i hvert fall ingen grunn til å krisemaksimere, sier Estil.

Northugs første NM-sprint som senior Northug har kun gått NM-sprinten én gang tidligere - på Lillehammer i 2005. Da ble den daværende junioren nr. 42.

MESTERSKAPSKONGE: Frode Estil vet hvordan man blir mesterskapskonge. Det samme vet Petter Northug, og gode NM-prestasjoner er ikke en del av oppskriften.
Foto : Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
MESTERSKAPSKONGE: Frode Estil vet hvordan man blir mesterskapskonge. Det samme vet Petter Northug, og gode NM-prestasjoner er ikke en del av oppskriften. Foto : Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer

Dermed blir det - oppsiktsvekkende nok - en ny erfaring for rutinerte Northug å gå NM-sprinten.

- Jeg er glad jeg slipper å ta ut sprintlaget, for konkurransen er knallhard. I fjor ble Ola Vigen Hattestad tatt ut i siste liten. Det var en riktig avgjørelse, sett i ettertid, mener Estil.

Den knallharde konkurransen har pushet de norske langrennsstjernene fremover, men bredden har også en bakside.

Når det er så mange som kjemper om VM-plassene, tvinges de norske utøverne til å finne en formtopp til NM.

Det kan imidlertid gå utover VM-prestasjonene.

- Slik blir det når konkurransen er så hard. Det er mange fordeler med bredden i Norge, men akkurat det er litt negativt. Det beste er om man er forhåndskvalifisert og kan bruke NM som trening. Det hadde jeg suksess med, sier Estil.

- I 2002 hadde jeg et dårlig NM, men et veldig bra OL. Samtidig var jeg i 2005 i god form begge plasser, så det er ingen fasit.

Mener Northug kunne blitt olympisk mester i 2006 Paradokset er at da Northug hadde sitt beste NM i 2006 med to gull, kulminerte det hele i at det daværende stortalentet ble vraket til OL i Torino.

Frode Estil ble nr. 2 i Northugs gjennombruddsløp og husker det godt.

- Vi forhåndsuttatte landslagsutøverne var ikke i spesielt god form, men Petter hadde nok vunnet uansett, medgir han.

I OL tok Estil ansvar i Northugs fravær og vant sølv på fellesstart med skibytte, til tross for fall.

- Jeg var i mye bedre form i OL enn i NM, men er usikker på om jeg hadde slått Petter. Det hadde vært spennende å sett han der. Men han hadde ingen høydeerfaring på den tiden, og det tok jo en stund før han mestret Davos-høyden, så det er vanskelig å si.

Thomas Alsgaard var også en mester i å finne formen til mesterskap. Etter sin skuffende 11. plass i NM i Molde i 2003, nesten minuttet bak Odd-Bjørn Hjelmeset, var han usikker til åpningsdistansen 30 km klassisk i VM i Val di Fiemme noen uker senere.

Northug sammenlignes med Alsgaard og Sundby med Dæhlie Men Alsgaard fikk gå og vant like godt VM-tremila, før han gikk Norge inn til gull i den legendariske stafetten hvor Jørgen Brink gjorde seg viden kjent med sin uforståelige kollaps.

GJENNOMBRUDDET: Her vinner Petter Northug sitt første NM-gull i 2006 foran Frode Estil. Likevel ble han vraket til OL. Estil tok OL-sølv på samme distanse like etter og synes det hadde vært spennende å se Northug i det mesterskapet.
Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX
GJENNOMBRUDDET: Her vinner Petter Northug sitt første NM-gull i 2006 foran Frode Estil. Likevel ble han vraket til OL. Estil tok OL-sølv på samme distanse like etter og synes det hadde vært spennende å se Northug i det mesterskapet. Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX Vis mer

- Alsgaard hadde et veldig dårlig NM i 2003, men ble tatt ut på grunn av mistanke om sen formtopp og at han tidligere hadde vist det høyeste maksnivå. Litt slik er det også med Petter, mener Estil.

Mens Northug bruker å finne toppformen til mesterskap, er Martin Johnsrud Sundby i form hele sesongen, men har ennå til gode å vinne et individuelt mesterskapsgull.

- Sundby er litt som Bjørn Dæhlie: i form hele året. Bjørn klarte det, så det er jo mulig. Det er lettere å bevare formen enn å plutselig finne den. Jeg vil heller vært i Sundbys sko enn Aleksandr Legkovs sko, illustrerer Estil.

Dario Cologna er en annen langrennsstjerne som eksemplifiserer viktigheten av formtopping.

Sveitseren var kjent for å være i form gjennom hele sesongen, utenom i mesterskap, men i fjor fremprovserte en ankelskade en motsatt sesongutvikling.

Dermed ble Cologna plutselig OL-konge.

- Du kan godt si det sånn. Det er ikke i november man skal være best, men det er ingen fasit her. Å toppe formen, er et utrolig komplekst tema. En forkjølelse kan forskyve alt. Man kunne skrevet bok om dette, konkluderer mesterskapsspesialisten Frode Estil.

MEDALJER: Frode Estil samlet på mesterskapsmedaljer mer enn NM-medaljer. Det samme gjør Petter Northug.

Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
MEDALJER: Frode Estil samlet på mesterskapsmedaljer mer enn NM-medaljer. Det samme gjør Petter Northug. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer