NYE UTFORDRINGER:  Rafael Benitez startet sesongen som manager i Real Madrid. Nå skal han få Newcastle på rett vei. Foto: Reuters / Andrew Yates/NTB Scanpix.
NYE UTFORDRINGER: Rafael Benitez startet sesongen som manager i Real Madrid. Nå skal han få Newcastle på rett vei. Foto: Reuters / Andrew Yates/NTB Scanpix.Vis mer

Derfor kan Rafa Benitez være perfekt for Newcastle

Ti kamper på å redde sesongen.

(FourFourTwo): Måten Newcastle har håndtert avgangen til Steve McClaren og ansettelsen av har vært på grensa til latterlig.

Det har lenge vært kjent at McClaren har vært på vei bort fra St. James' Park, men måten det har blitt gjort på er amatørmessig av Newcastle.

Uansett var det aldri noe å lure på for Newcastle-styret da de fikk muligheten til å ansette en Champions League-vinner - en soleklar oppgradering.

Benitez har sine kritikere på balløya. Han er mest kjent for mirakelet i Istanbul. Det er lite å utsette på hva han fikk til i Liverpool og hva han gjorde i Chelsea under de spesielle omstendighetene.

For Newcastle er han et kupp. Fanskaren er enorm. Stadion en av landets største. Potensial for vekst og utvikling er der. Fordelen ved å ta over en klubb som ligger nest sist med en ålreit stall, er at forbedringen kan bli betydelig - selv med bare ti kamper igjen.

Underdog-spesialist Det er når oddsen er imot ham at Benitez har til vane å prestere best. Både Valencia og Liverpool var ikke regnet som noen favoritter da Benitez styrte. Begge steder ble det vunnet titler.

Benitez oppnår mer med lag hvor han må utfordre stormaktene - ikke når han har kontrollen over dem, som med Inter og Real Madrid.

Det vil kreve noe helt annet for å redde Newcastle fra Championship-spill neste sesong. Benitez har forsøkt på noe liknende tidligere.

Da skulle han redde Extremadura fra nedrykk i 1999. Det gikk ikke veien - og det er den eneste gangen han har vært involvert i en nedrykksstrid.

Benitez lærte noe av Extremadura-scenarioet. Og siden har han søkt nye læringsmetoder på tvers av landegrensene.

- Det har vært enormt for meg å kunne dra til England og lære av deres fotball, sa han til UEFA offisielle hjemmeside i 2002, som Valencia-manager.

Benitez reiste altså over til England i søken etter fotballens nyeste trender og ulikheter på tvers av landene.

Hvem var mannen som hjalp Benitez med tilgang i England. Jo, det var Steve McClaren.

- Min kontakt i Manchester United var Steve McClaren og vi har et fantastisk forhold, bekreftet han den gangen.

Spesielt forhold I løpet av sin tid på Anfield skapte han et spesielt forhold med supporterne. Et forhold som bare ble styrket av hans vilje til å kjempe mot de upopulære eierne Tom Hicks og George Gillett.

Det var det som ledet til hans avgang - men Benitez ga fansen en sjelden tilgang til hva som faktisk foregår bak kulissene.

Et liknende forhold kan bli skapt i Newcastle, hvis han er villig til å ta opp kampen med eieren Mike Ashley for å få kontrollen han gjerne vil ha.

Å berge plassen er et krav på St. James' Park. Managere som ikke har oppnådd resultater har møtt en grusom skjebne. Benitez' ti første kamper vil avgjøre om han må jobbe i med- eller motgang.

Taktikker 55-åringen liker å rotere med laget og har en forkjærlighet for sonemarkering. Det vil garantert irritere tidligere helter som Alan Shearer, selv om det med tiden har blitt mer vanlig blant Premier League-lagene.

Han foretrekker 4-2-3-1 som formasjon, og det er lite sannsynlig at han vil gå langt bort fra den.

Den defensive organisering og strukturen som Benitez tar med seg er kjærkommen for et lag som har sluppet inn 20 mål på sine ni siste ligakamper.

Backene skal være med framover, men ikke på bekostning av balansen i laget. Samtidig må vingene gjøre jobben sin defensivt.

Papiss Cisse er skadet og Benitez kan ikke regne med å se han på banen med det første. Landsmannen Ayoze Perez er en hardtarbeidende spiss, som fort vil bli brukt på kanten, slik Dirk Kuyt ble i Liverpool.

Laguttak Benitez vil ha en både flittig og kreativ spiller i 10-errollen, slik Gerrard var i Liverpool og Mata i Chelsea under hans ledelse.

Tilbakekomsten til Cheick Tioté bør gi forsvarsfireren støtte, og han er nok tiltenkt en rolle sammen med Jonjo Shelvey på den defensive midtbanen.

Det var faktisk Benitez som hentet Shelvey til Liverpool i 2010, men han fikk aldri jobbet med han.

Steven Taylor er Newcastles svar på Jamie Carragher. En lokal spiller med sterke følelser for klubben.

Den nåværende tv-eksperten var kjent som for sine taklinger i siste sekund og han forbedret sine taktiske egenskaper under Benitez ledelse.

Taylor har egenskapene til å gjenskape noe av det samme.

Newcastles ballbesittelse vil nok øke de siste ti kampene. Men det er deres kontringer som vil definere stilen. Raske og direkte bevegelser vil lette på trykket bakover. I tillegg har vi sett det gjentatte ganger at det er vrient å bryte gjennom et Benitez-forsvar i balanse.

Enkeltspillerne Juan Mata, Steven Gerrard og Fernando Torres hadde alle sine beste sesonger under Benitez' ledelse - mens andre talenter aldri følte de fikk sjansen med han som sjef.

For noen har hans instruksjoner fra benken i kamp og på treningsfeltet fått de opp på et nivå de aldri har sett siden. Mens på andre har Benitez påvirking hatt en hemmende kraft.

Klarer Newcastle å legge Norwich, Sunderland og Aston Villa bak seg på tabellen - alle lag de skal møte i innspurten - kan klubben ha snublet over det som er en fornuftig og langsiktig plan.