Derfor kan Rooney glemme å stikke for smuler

Hvis han bruker Webster-dommen mot United.

PÅ VEI BORT: Wayne Rooney forklarte i går at det var mangelen på forsikringer fra United-direktør David Gill, om at United fortsatt kunne tiltrekke seg verdensklassespillere, som ble avgjørende for at hans ønske om å forlate klubben. Foto:  REUTERS/Phil Noble
PÅ VEI BORT: Wayne Rooney forklarte i går at det var mangelen på forsikringer fra United-direktør David Gill, om at United fortsatt kunne tiltrekke seg verdensklassespillere, som ble avgjørende for at hans ønske om å forlate klubben. Foto: REUTERS/Phil NobleVis mer

||| (Dagbladet): Ikke bare må Manchester United leve med å miste Wayne Rooney:

I verste fall får de bare fem millioner pund for ham, er det blitt skrevet i diverse engelske aviser de siste dagene. Grunnen er den såkalte Webster-dommen, som åpner for at en spiller kan kjøpe seg ut av kontrakten med arbeidsgiveren.

Men selv om Rooney skulle ty til den omstridte dommen fra 2006, kan han trolig glemme å gå på billigsalg til en ny arbeidsgiver, slik det er blitt hevdet.

Det fastslår advokat og ekspert på idrettsjus, Kenneth A. Leren, overfor Dagbladet.

Han viser særlig til en bemerkning i en tidligere Webster-dom signert Idrettens Voldsgiftsdomstol (CAS), fra da Francelino Matuzalem kjøpte seg fri fra kontrakten med Shaktar Donetsk for å gå til spanske Real Zaragoza.

- Domstolen slo fast at det er en del andre momenter som også skal vektlegges når det skal beregnes kompensasjon (enn bare lønnskostnader for den gjenværende kontraktsperioden, journ.anm.). Blant annet noe som heter «sporting damage», som for eksempel kan handle om tap av sponsorinntekter som klubben påføres ved at kontrakten sies opp. Det vil være veldig aktuelt i Rooneys tilfelle, i motsetning til i tidligere Webster-saker. Jeg vil tro at Manchester United har ganske store inntekter fra Rooney i markedsføringen, sier han til Dagbladet.

Mange kriterier
For å kunne benytte seg av Webster-dommen må det foreligge et sett kriterier:

• Spillerens kontrakt er minimum tre år gammel og signert før vedkommende fylte 28 år.

MANNEN BAK WEBSTER-DOMMEN: Skotske Andy Webster gikk rettens vei for å komme seg ut av kontrakten med Hearts før tida. Her i duell med Ole Gunnar Solskjær. Foto:  REUTERS/Jeff J Mitchell
MANNEN BAK WEBSTER-DOMMEN: Skotske Andy Webster gikk rettens vei for å komme seg ut av kontrakten med Hearts før tida. Her i duell med Ole Gunnar Solskjær. Foto: REUTERS/Jeff J Mitchell Vis mer

Eller:

• Spillerens kontrakt er minimum to år gammel og signert etter at spilleren fylte 28 år.

• Om spilleren innfrir ett av kriteriene overfor, kan kontrakten sies opp innen 15 dager etter sesongslutt. Med andre ord må Rooney vente til mai om han ønsker å gå opp det løpet.

Mange er kanskje av en oppfatning at kompensasjonen til klubben deretter fastsettes på grunnlag av hvor mye lønn spilleren har krav på i den gjenstående kontraktsperioden, men det stemmer altså ikke.

- Det er vanskelig å gi noe klart svar på hvordan kompensasjonen skal beregnes. I saken til Andy Webster kom man fram til at den skulle være restverdien av kontrakten, på 150 000 pund. Men i andre saker, som da Matuzalem gikk til Zaragoza, gikk domstolen bort fra at kompensasjonen bare skulle vurderes ut fra restverdien og summen kom opp i 11,2 millioner euro.

- Det de la mest vekt på på tidspunktet saken ble behandlet, var at Zaragoza hadde lånt spilleren videre ut til Lazio, der de hadde opsjon på å kunne kjøpe ham for 14 millioner euro. Men så kommer de altså med en bemerkning om «sporting damage», som er veldig relevant i Rooneys tilfelle, sier Leren.

Har gjort klubbene varsomme
En annen spiller som har brukt Webster-dommen er Newcastle-spiller Jonas Gutierrez, som gikk fra Mallorca i 2008. Han benyttet seg av artikkel 17 i FIFAs overgangsreglement:  Man kan si opp kontrakten uten at det foreligger saklig grunn.

Gutierrez-saken endte til slutt med et forlik hvor Newcastle og/eller spilleren totalt betalte spanjolene fem millioner euro.

WEBSTER-SPILLER: Men Francelino Matuzalem (til høyre) og Zaragoza måtte ut med totalt 11,2 millioner euro for å kjøpe seg løs fra kontrakten. Her i sin nye klubb Lazio. Foto:    EPA/ROBERTO TEDESCHI
WEBSTER-SPILLER: Men Francelino Matuzalem (til høyre) og Zaragoza måtte ut med totalt 11,2 millioner euro for å kjøpe seg løs fra kontrakten. Her i sin nye klubb Lazio. Foto: EPA/ROBERTO TEDESCHI Vis mer

Daily Mail skrev tidligere i uka at det eksisterer en slags gentlemans agreement blant medlemmene av den europeiske klubborganisasjonen (gamle G-14), om at ingen benytter seg av Webster-dommen.

Det betviler personer Dagbladet har kontaktet med god kjennskap til overgangsmekanismene. Kenneth A. Leren mener dommen snarere har gjort at klubbene har tilpasset seg det nye klimaet:

- Webster-dommen eksisterer i praksis på den måten at klubbene er mye mer varsomme, ved at de sørger for å være tidlig ute med å forlenge kontraktene, sier han.

I Manchester United har Glazer-familien imidlertid gått i bresjen for at man ikke skal innlede samtaler med spillere om forlengelse av avtalen før de har under ett år igjen av kontrakten, og på den måten slippe å betale mer i lønn enn de absolutt må.

Ulempen er selvsagt det vi har sett et eksempel på nå - at spilleren plutselig finner ut at han vil et annet sted og bare har halvannet år igjen av kontrakten.

WEBSTER-SPILLER: Det ble rabalder da Jonas Gutierrez gikk fra Mallorca til Newcastkle. Foto: AP Photo/Scott Heppell
WEBSTER-SPILLER: Det ble rabalder da Jonas Gutierrez gikk fra Mallorca til Newcastkle. Foto: AP Photo/Scott Heppell Vis mer