Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor kan Tour de Ski være avgjort på søndag: - En skummel tanke

Tøff åpningshelg.

FAVORITTEN OG OUTSIDEREN: Begge har utrolig lyst til å vinne vinterens Tour de Ski. Martin Johnsrud Sundby (t.h.) er den store favoritten, men årets Tour-konsept passer Petter Northug bedre enn de foregående. Foto: Thomas Rasmus Skaug
FAVORITTEN OG OUTSIDEREN: Begge har utrolig lyst til å vinne vinterens Tour de Ski. Martin Johnsrud Sundby (t.h.) er den store favoritten, men årets Tour-konsept passer Petter Northug bedre enn de foregående. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

(Dagbladet): Vinterens Tour de Ski er vestentlig forskjellig fra tidligere utgaver. Fortsatt skal det hele avsluttes - og avgjøres - i den stupbratte «monsterbakken» i Val di Fiemme. Men før slitne løpere med sju harde løp i kroppen begynner på klatringa, er mye nytt.

• Det skal gås to sprinter, en i hver stilart.
• Langløpet mellom Cortina ot Toblach er borte, og erstattet med en ti kiliometer intervallstart.
• Fridagen før avslutningshelga i Val di Fiemme er fjernet.

Og ikke minst er åpninga av Tour de Ski ny:

Tre dager på rad skal løperne i aksjon i Lenzerheide i Sveits. Først går de en sprint i fristil, så ei hard klassisk tremil i klassisk (15 km for jentene), før de 3. januar avslutter Sveits-delen med en jaktstart over ti kilometer.

Det er mange renn på kort tid, og henger du ikke med fra start, kan utgangspunktet for resten av Tour\en bli håpløst.

Ikke minst fordi det deles ut mange bonussekunder i Lenzerheide.

Det har ikke minst Martin johnsrud Sundby merket seg.

Kan avgjøres tidlig - Jeg tror Tour de Ski langt på vei kan være avgjort før vi forlater første destinasjon i år. Det er en skummel tanke, og da må man være godt forberedt allerede der.   

- Sprint er dag én, der kan man miste fryktelig mye. Så har man en tremil dag to, med bonussekunder i høyden, og det blir en avgjørende distanse altså.

- Klarer man å sette fart der og ta med seg bonussekunder, samt få sekunder i sekken på folk som eventuelt ikke er i så god form, så kan mye skje der, sier Martin til Dagbladet.

Han vet godt at han er Touren's desidert største favoritt. Samtidig er han ikke verdens største optimist, og har ikke noe problem med å se for seg scenarioer som ikke er spesielt gunstige med tanke på å nå et av vinterens to store mål - å vinne Tour de Ski for tredje året på rad.

Petters sjanse Martin johnsrud Sundby er selvsagt ikke alene om å ønske seg en Tour-seier. Ikke minst er Petter Northug utrolig sulten på det trofeet, det eneste han aldri har vunnet.

Og årets Tour-start kan se ut til å være konstruert for en Petter Northug i form.

Normalt slår han Martin Johnsrud Sundby i den innledende sprinten. Vinner han, kan han sikre seg 60 bonus-sekunder. Dag to er det fellesstart, og en Northug i form slipper ikke på et slikt løp. I tillegg er det 60 nye bonussekunder å hente i innlagte spurter underveis.

- Petter Northug må definitivt benytte seg av mulighetene han får i Lenzerheide skal han kunne vinne Tour'en, sier NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn til Dagbladet.

Kan ikke avskrive Northug Bjørn har analysert årets Tour de Ski grundig, og ser slett ikke bort fra at mye - om ikke alt - kan avgjøres allerede de tre første dagene i Sveits.

EKSPERT: Torgeir Bjørn.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
EKSPERT: Torgeir Bjørn. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Tidligere har det langløpet mellom Cortina og Toblach gjerne ført til at tidligere avstander har blitt visket bort og at feltet har samlet seg før avslutningen i Val di Fiemme. Nå er det løpet borte, og jeg tror faktisk det vil være enklere for løperne i tet og beholde det forspranget de har opparbeidet helt fram til den avsluttende slalåmballen, sier Bjørn, som ser to store sjanser for Petter Northug.

- Vinner han åpningssprinten og får mange løpere mellom seg selv og Martin, har han et godt utgangspunkt. Og kan Northug reise fra Lenzerheide med et forsprang, eller i det minste være a jour med Johnsrud Sundby, har han også to gode muligheter i Oberstdorf til å skaffe seg det forspranget han må ha før slalåmbakken.

Togeir Bjørn mener det er helt feil å avskrive Petter Northug som en vinnerkandidat i årets Tour de Ski selv om Johnsrud Sundby har vært suveren så langt i vinter.

- Det er en viktig forskjell på de to der. Martin har satset på å være i toppform fra sesongstart. Petter derimot, bygger seg gradvis opp mot Tour de Ski, og vil bli bedre og bedre for hvert renn han går.

- Om det er nok, gjenstår å se, for jeg tror nok Martin klarer å beholde formen han har vist hittil. Og det er ingen tvil om at Johnsrud Sundby er i førersetet her. Likevel tror jeg Tour de Ski er en mer åpen affære, enn vinteren hittil har tydet på. Det kan bli fryktelig spennende om Petter skulle klare å opparbeide seg et forsprang på et halvt minutt før den siste bakken, sier Torgeir Bjørn til Dagbladet.

- Ser du noen jokere, eller blir dette et oppgjør mellom Northug og Johnrud Sundby?

- Det er folk som klatrer bakken raskere enn Martin, og klarer de å være i posisjon kan både Maurice Manificat og Roland Clara kan være farlige. Men jeg tviler vel på om de klarer å holde følge gjennom hele touren. Dessuten vet du aldri med russerne. 

Bare sjukdom truer Johaug På damesida skal du ha guts om du setter penga på andre enn Therese Johaug, men da får du til gjengjeld håpløs odds. Hun er historiens største Tour de Ski-favoritt etter å ha lekt med konkurrentene i hele vinter.

- Selvsagt er hun det, men husk at det også for jentene er to sprinter, og mange bonussekunder som neppe går Therese Johaugs vei. Om Stina Nilsson, Heidi Weng eller Ingvild Flugstad Østberg skulle ta full pott der og gå gode renn ellers, er jo alt mulig.

- Dessuten skal det ikke mer enn en sår hals til før hele bildet endrer seg. Det skal gås først før vi kan utrope noen vinner, sier Torgeir Bjørn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media