GULL: Kikkan Randall og Jessica Diggins feirer OL-gullet i Pyeongchang. Foto: NTB Scanpix
GULL: Kikkan Randall og Jessica Diggins feirer OL-gullet i Pyeongchang. Foto: NTB ScanpixVis mer

The Body Issue

Derfor kaster skistjerna klærne

Jessica Diggins (26).

Den amerikanske langrennstjerna Jessica Diggins (26) har virkelig befestet posisjonen som en av de store stjernene i langrennssporet de siste åra. 26-åringen sjarmerer og skremmer konkurrentene med et smilende vesen og en dødelig rask spurt.

Hun tok sitt første VM-gull tilbake i 2013, og fulgte opp med sølv i 2015 og to medaljer i 2017.

Etter at hun spurtslo Stina Nilsson og Maiken Caspersen Falla i teamsprinten i OL, sikret hun og lagvenninna Kikkan Randall USAs første OL-gull på kvinnesiden gjennom tidene i sesongen som nettopp ble ferdig.

Sleit

OL er big business i USA, og da ESPN begynte å tease årets utgave av «Body Issue», var 26-åringen en av dem som skulle bli foreviget i Evas drakt.

I forbindelse med at hun velger å stille opp naken, har Diggins skrevet et langt blogginnlegg hvor hun forklarer hvorfor hun ble med.

Den tar oss med gjennom år med opp- og nedturer.

- Jeg hadde hele verden for mine føtter da jeg var 18–19 år, men jeg sleit med dårlig selvtillit og greide ikke å være glad i meg selv. Jeg hadde spiseforstyrrelser og måtte til slutt få hjelp på et behandlingssenter. Det reddet livet mitt, skriver hun i bloggen.

Diggins forteller at hun nå har et mye sunnere forhold til egen kropp. Hun brukte lang tid på å innse det, men har nå slått seg til ro med at alle timene med blodslit hun legger ned, gjør noe med kroppen. Nå har hun sluttet å skamme seg over musklene:

- Det er ikke realistisk at jeg kommer til å elske kroppen min hver eneste dag, så er jeg stolt over hvem jeg er. Jeg er stolt over mine muskuløse bein, stolt over mine sterke armer og stolt over kjernemuskulaturen min. Jeg er også stolt over min mentale styrke som fikk meg gjennom den tøffeste delen av livet mitt. Å posere for ESPN var en måte å slutte sirkelen på for meg, skriver Diggins.

Oppgjør med mobberne

Diggins håper nå at hennes historie kan være med og inspirere unge og lovende utøvere til å satse på idretten. Hun vil også advare mot farene som følger med å ha et usunt forhold til egen kropp.

26-åringen var lenge i tvil om hun faktisk skulle stille opp, men skriver at hun er ferdig med å la haterne bestemme over hennes liv:

- Jeg har blitt så frisk og kommet så langt bort fra den perioden i livet mitt, at den ikke kan skade meg lenger. Internett-troll kan heller ikke skade meg, jeg har hatt øvelse i flere år med dem, skriver hun i bloggen.

Trent med de norske

Det norske langrennslandslaget har forbarmet seg over konkurrentene de siste åra. Charlotte Kalla og Jessica Diggins er blant dem som har fått lov til å være med på treningsøkter.

Da Diggins var med i 2015 ga hun de norske jentene bakoversveis:

- Hun hadde tjue minutter der hun pratet til de andre jentene, der hun fortalte hvordan hun trente og hva amerikanerne gjør. Der fortalte hun blant annet at de hadde tre fellestreninger i uka der de tok med seg barn og unge. For de må hjelpe amerikansk skisport og motivere de unge. Da satt løperne våre og så på hverandre. Tre ganger i uka syns de var mye. Det er det jo også, for så vidt, men alt er så enkelt for dem. Det er liksom ikke noe problem, og det er noe de andre her kan lære noe av, uttalte tidligere landslagstrener Roar Hjelmeset.