Derfor kjører Sørlie-rival med ekstra stor vott

Martin Buser amputerte finger for sju dager siden.

(Dagbladet.no): Martin Buser imponerer i Iditarod. I natt kom han til kontrollposten Rohn som andremann, bare en drøy time etter Iditarod-leder Robert Sørlie fra Hurdal.

Men nordmannen har ti fingrer. Den sveitiskfødte 46-åringen har bare ni og en halv.

Den siste halve fingeren forsvant for akkurat ei uke siden, da Buser sto ved sagen i sitt hjem i Big Lake, Alaska.

Prøvde å sy den på

- Jeg var litt uoppmerksom, sa Buser om hendelsen der omlag fem centimetre av langfingeren ble saget i filler.

Legene på det lokale sykehuset i Alaska prøvde å sy på fingeren, men endte i stedet opp med å amputere vekk tuppen .

Derfor har den firedobbelte Iditarod-mesteren en ekstra stor vott på høyrehånda, der fingeren ligger spjelket og bandasjert.

I tillegg har Buser fått i seg både antibiotika og medisiner mot infeksjoner i fingerstumpen, som er amputert rundt det andre leddet.Han skrev likevel autografer og smilte ut fra start i Anchorage. Han håper å glise inn til mål i Nome også.

IDITAROD-RIVALER: Her får Robert Sørlie gratulasjoner av Buser etter seieren i 2003. Sveitseren vant løpet året før. Foto: SCANPIX/AP
IDITAROD-RIVALER: Her får Robert Sørlie gratulasjoner av Buser etter seieren i 2003. Sveitseren vant løpet året før. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Regner fortsatt med å vinne

- Førsteplass er det jeg forventet, men jeg må nok revurdere det dersom det går utover helsa, sier Buser.

Foreløpig går det riktig så bra, han kan bruke tommelen og pekefingeren på høyrehånda til det aller viktigste: Sørge for at hundene har potene i orden.

Så fort legene ga ham grønt lys bestemte han seg for å delta i Iditarod, hans 22. start. Ikke tale om å la fingeren ødelegge.

Han har vunnet fire ganger, tre ganger på 90-tallet og sist i 2002. Vinner han enda en gang tangerer han Rick Swenssons rekord med fem seirer.

Men da må hånda holde seg frisk gjennom enda ei uke og 1400 km med snø og villmark. Heldigvis er sveitseren kjeivhendt, stumpen sitter på høyrehånda.

- Det ville være dumt å leke med helsa mi på lang sikt. Jeg vil ikke ha blodforgifning eller infeksjoner. Men så lenge alt går bra, så kjører vi for seier, sier Buser.

Stor hendelse

Han er et seigt skinn, akkurat som bikkjene hans. Og selv om tuppen verker åpner han for at amputasjonen faktisk kan gjøre ham bedre i spannet.

Buser har allerede fartsrekorden i Iditarod, da han gjennomførte racet på 8 dager, 22 timer og åtte minutter i 2002.

- Seirene mine har alltid kommet like etter en stor hendelse. Om noen uker kan jeg forhåpentligvis se meg tilbake og si det gikk bra til slutt, sier Buser.

  • Dagbladet.no kommer tilbake med flere oppdateringer fra Iditarod-racet.
<B>FULL VOTT:</B> Martin Buser kjører Iditarod bare ei uke etter at han amputerte deler av fingeren.