INGEN NORGES-VENN: FIFA-president Sepp Blatter kvittet seg med brysomme nordmenn da han knuste Lennart Johansson i kampen om presidentvervet i 1998. Siden har Norge stått på sidelinja i FIFA. Likevel vil Norge at Blatter blir sittende som president i fire nye år. Foto: AP Photo/Keystone/Alessandro Della Bella
INGEN NORGES-VENN: FIFA-president Sepp Blatter kvittet seg med brysomme nordmenn da han knuste Lennart Johansson i kampen om presidentvervet i 1998. Siden har Norge stått på sidelinja i FIFA. Likevel vil Norge at Blatter blir sittende som president i fire nye år. Foto: AP Photo/Keystone/Alessandro Della BellaVis mer

Derfor kneler Norge for Sepp Blatter

Han ribbet Norge for all makt og ledet FIFA inn i det totale korrupsjonskaos. Likevel støtter Norge eksorsisten Sepp Blatter som FIFA-president i fire nye år.

ZÜRICH (Dagbladet): England har erklært at de ikke vil stemme under presidentvalget i FIFA. Ingen er verdige deres stemme.

Norge velger i stedet å stryke sittende president Sepp Blatter på ryggen.

Under Blatter er FIFAs omdømme redusert til et historisk lavmål:

Generalsekretær Jerome Valcke har selv sagt at 2022-VM er kjøpt og betalt, en visepresident er utestengt, FIFA-topper har solgt billetter på svartebørs og stukket gigantbestikkelser i lomma.

Tror på Blatters løfter Men nå tror NFF at Blatter «vil forandre seg».

- Vi støtter Blatter under forutsetning om at han griper fatt i korrupsjonsproblemene og har nulltoleranse. Det har han lovet oss å gjøre, sier fotballpresident Yngve Hallén til Dagbladet.

Dagbladet møtte i går Sepp Blatter, i et møte om djevler, gambling og dårlige venner.

- Vi er ikke naive Blatters ord er nok for Norge, selv om Hallén mener Blatter og FIFA så langt har sviktet.

- Under hans ledelse har FIFA ikke kommet langt nok i forhold til kampfiksing og korrupsjon. Når det gjelder korrupsjon har de største sakene kommet fra FIFA selv, sier Hallén.

Hallén avviser at Norge er naive. Han har stor tro på at Blatter nå vil gjøre hva han aldri har gjort før: Å rydde opp i korrupsjonen.

- Blatter har et ettermæle å ivareta. Han er en person som er svært opptatt av nettopp det, sier Hallén.

Dagbladet om: Sepp Blatter

- Blatter vil forandre seg Norge tror derfor mannen som ønsker seg Nobels fredspris brått vil bli en annen når han velges for de fire årene som skal bli hans siste som president i skandale-FIFA.

- Blatter ønsker seg et annet ettermæle. Men det må fortjenes. Derfor må han bevise at kan gjøre jobben, sier Hallén.

Heller ut enn inn Søndag ble Blatter kvitt sin eneste konkurrent, Qatars Mohamed Bin Hammam. Han er suspendert fra FIFA etter å ha blitt tatt med buksene nede da han forsøkte å kjøpe presidentvervet.

SNEDIG PLAN: Fotballpresident Yngve Hallén mener valget i 2015 er viktigere enn valget i 2011. Derfor støtter Norge sin gamle uvenn, Sepp Blatter. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SNEDIG PLAN: Fotballpresident Yngve Hallén mener valget i 2015 er viktigere enn valget i 2011. Derfor støtter Norge sin gamle uvenn, Sepp Blatter. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Blatters gamle venn og faste støttespiller, FIFAs visepresident Jack Warner, er også utestengt. Som Dagbladet har avslørt, har Warner i flere år tjent stort på salg av svartebørssalg av VM-billetter. Blatter har latt det passere.

Helt til Warner valgte å støtte Bin Hammam. Da tok Blatter hevn.

- Blatter har lovet at kampen mot korrupsjon blir det første på programmet - hver eneste dag, sier Hallén.

Slik lyder NFFs offisielle syn. Men bak ligger også noe helt annet - en taktisk plan for å overta makta i FIFA.

Europas sterke mann Gjenvelges Blatter - blir det lederskifte i 2015. Det har sveitseren selv sagt.
 
NFF jobber nå sammen med Det europeiske fotballforbundet (UEFA) om en plan der deres kandidat skal overta FIFA-kontrollen i 2015. Det blir lettere om Blatter vinner - denne gangen. Derfor støtter Norge mannen på vei ut - ikke en person på vei inn.

- 2015 er viktigere enn 2011. Tida fram til 2015 må vi bruke til å bygge en sterk kandidat, sier Hallén.

Dagbladet er kjent med at det i UEFA- og FIFA-kretser er ett navn som stadig dukker opp i slike samtaler: Michel Platini.

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Hallén.

Eksorsisten Den franske fotballegenden er i dag UEFA-president - et verv han fikk blant annet med Blatters støtte. På kort tid har han vunnet mange tilhengere blant fotballens maktelite. Også Norge har falt for franskmannens sjarm. Platini er i siget, men trenger fire år på å sikre seg nok støtte.

Derfor støtter NFF Blatter, mannen som i sin tid kastet Norge ut av fotballens indre sirkel, slik han nå har kastet ut sin argeste konkurrent Bin Hammam og illojale venn Jack Warner.

Ribbet for makt Norge er i dag ikke representert i FIFA-styret. Det har NFF ikke vært siden NFF støttet svenske Lennart Johanssons presidentkandidatur i 1998. Johansson ledet. Blatter vant på oppsiktsvekkende vis - med hjelp fra hvem? Jo, Mohammed Bin Hammam og Jack Warner.

Noe av det første Blatter gjorde, var å fjerne dem som hadde kjempet mot ham - deriblant Norges representanter.

- Vi hadde en sterk rolle når vi jobbet meg Johanssons kandidatur. Spesielt Per (Ravn Omdal) engasjerte seg sterkt i dette. Da var Norge godt representert og var tett opptil det som skjedde. I dag vil jeg si vi har en mer normal rolle, sier Hallén.

Ved å støtte Platini om fire år, håper Norge en dag å få sitte rundt de mektiges bord i FIFA-hovedkvarteret. Derfor svelger Norge kamelen Sepp Blatter.

I mellomtida kjemper Jack Warner og Bin Hammam fortsatt for at Blatter stoppes en gang for alle.

VINNER OG TAPER: Lennart Johanssons (t.h.) tap for Sepp Blatter (t.v.) satte en effektiv stopper for norsk innflytelse i FIFA under den mektige sveitserens ledelse. Foto: REUTERS/Lee Jae-won
VINNER OG TAPER: Lennart Johanssons (t.h.) tap for Sepp Blatter (t.v.) satte en effektiv stopper for norsk innflytelse i FIFA under den mektige sveitserens ledelse. Foto: REUTERS/Lee Jae-won Vis mer