Derfor knuser han Thor

Avslutningen hadde Thor Hushovds navn skrevet over hele oppløpet. Det hjalp lite mot Mark Cavendish og mentor Erik Zabel.

NUMMER FIRE: MArk Cavendish feide inn til seier nummer fire i går. Hans åttende i Tour de France til nå. Thor Hushovd (bak) er dermed sju poeng bak i kampen om den grønne sprinttrøya. - Jeg kan ikke se at noen har vært bedre enn Cavendish. Vi må tilbake til Eddy Mercx' tid for å finne noen like overlegne, men da på en annen måte, sier Cervelos sportsdirektør Jean van Poppel.Foto: SCANPIX/AP Photo/Laurent Rebours
NUMMER FIRE: MArk Cavendish feide inn til seier nummer fire i går. Hans åttende i Tour de France til nå. Thor Hushovd (bak) er dermed sju poeng bak i kampen om den grønne sprinttrøya. - Jeg kan ikke se at noen har vært bedre enn Cavendish. Vi må tilbake til Eddy Mercx' tid for å finne noen like overlegne, men da på en annen måte, sier Cervelos sportsdirektør Jean van Poppel.Foto: SCANPIX/AP Photo/Laurent ReboursVis mer

Følg og diskutér 12. etappe direkte i livestudio fra klokka 12.40.

SAINT-FARGEAU (Dagbladet): Ingenting overlates til tilfeldighetene når Team Columbia jakter den grønne poengtrøya i årets Tour de France.

Foran hver eneste etappe gjennomgår lageier Bob Stapleton og rådgiver Erik Zabel løypetraseen fra start til mål.

- Jeg vil si at Eriks kompetanse har vært avgjørende for tre av etappeseirene hittil. Han er som et kjørende sykkelleksikon, mens jeg fungerer som sekretær. Med så sterk konkurranse som er det er mellom lagene her nede, blir de små detaljene enda viktigere, sier Stapleton til Dagbladet.

Legendarisk poengkonge
Zabel er ingen hvem som helst med pallplasseringer i poengkonkurransen hvert eneste år han syklet touren mellom 1996 og 2008.

NØKKELMANN: - Jeg vil si at Eriks kompetanse har vært avgjørende for tre av etappeseirene hittil, sier Columbia-eier Bob Stapleton. Erik Zabel er her flankert av Mark Renshaw (t.v.) og Mark Cavendish.Foto: Jarle Fredagsvik/Dagbladet
NØKKELMANN: - Jeg vil si at Eriks kompetanse har vært avgjørende for tre av etappeseirene hittil, sier Columbia-eier Bob Stapleton. Erik Zabel er her flankert av Mark Renshaw (t.v.) og Mark Cavendish.Foto: Jarle Fredagsvik/Dagbladet Vis mer

Nå er det Mark Cavendish og Columbias øvrige unggutter som nyter godt av kunnskapen. Da laget avgjorde gårsdagens etappe ble Michael Rogers og Kim Kirchen brukt for å dundre inn i bunnen av bakken i så stor fart som mulig.

- Vi trodde denne traseen favoriserte Thor Hushovd og Gerald Ciolek, ikke oss. Laget vårt porsjonerte likevel kreftene sine perfekt, sier amerikaneren.

Nå ønsker han anerkjennelse for arbeidet Columbia-laget legger ned foran hver etappe.

- Det er så mange andre lag som snakker om team spirit, men jeg ser ingen andre sammenlagtfavoritter som sitter foran og jobber for sine lag. Jeg synes det er på tide at vi får anerkjennelse for arbeidet hele laget legger ned for slike seirer.

Stivnet på tunge gir
Blant dem som bøyer seg i støvet er TV2-kommentator Johan Kaggestad.

- Det dreier seg om nitid planlegging og organisering. Her er både laget, men også Mark Cavendish helt rå. Cavendish memorerer hver avslutning og får vite hvilke gir han skal bruke. Slike ting vet Erik Zabel, sier Kaggestad.

Derfor undergiret det britiske fartsfantomet i bunnen av bakken. Han visste nemlig at trappetrinnsbakken ville bli brattere lenger opp.

Til sammenlikning dundret Thor Hushovd inn i bakken med like tunge gir som han brukte under etappeseieren i Barcelona. Dermed stivnet han fullstendig.

For to dager siden mistet nordmannen flere meter på å feilberegne den aller siste svingen før målgang i Issoudun. Det tyder også på at Cervélo har noe å lære av sine overmenn. Eurosport-ekspert Atle Pedersen mener den tilsynelatende klasseforskjellen er en kombinasjon av flere faktorer.

- Thor er uheldig. Han hadde Renshaw med seg som opptrekker i fjor, nå trekker Renshaw opp Cavendish. Før det hadde han Julian Dean, som drar Farrar til andreplass i dag. Jeg er usikker på om Haussler og Lancaster er gode nok, og opptrekket sitter jo ikke. Det er ikke godt nok det Thor gjør heller, timingen mangler. Cavendish er feilfri i timingen, og han er raskere. Thor må lure ham ut i vinden tidligere, om han skal ha noen sjanse i den type spurt, sier den tidligere proffsyklisten til Dagbladet.

Fikk feilinformasjon
Cervélos sportsdirektør Jean Paul van Poppel at informasjonen de mottok i forkant av etappen, ikke var den beste.

- De som informerte oss så på bakken og sa den var «litt bratt». Men den var faen meg mye brattere enn det.

Dårlig planlegging eller ei. 5.-plassen var ille nok til at Hushovd igjen måtte ta farvel med den grønne poengtrøya.

- Jeg visste sånn cirka hvor har den siste bakken var. Vi har folk foran, vi også. Men det var synd at jeg ikke fikk det til bedre. Dette var en god mulighet, sier Hushovd.