Derfor kostet Stengel-opsjonen fire millioner

Inge Andre Olsen forklarer i retten.

VAR HAN BARE EN KAMUFLASJE? Inge Andre Olsen mener Herman Stengel (bildet) var gullet Stabæk skulle tjene på i framtida, og dermed ble opsjonen også dyr.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
VAR HAN BARE EN KAMUFLASJE? Inge Andre Olsen mener Herman Stengel (bildet) var gullet Stabæk skulle tjene på i framtida, og dermed ble opsjonen også dyr.Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

SANDVIKA/OSLO (Dagbladet): Det store spørsmålstegnet i rettssaken mot de involverte i Gunnarsson-saken i Asker og Bærum Tingrett er hvorfor Vålerenga skulle betale fire millioner kroner for en opsjon på 15-åringen Herman Stengel, når de ikke ville betale mer enn én million for den etablerte toppspissen og landslagsmannen Veigar Pall Gunnarsson.

I retten i dag forklarte den tiltalte sportslige lederen i Stabæk, Inge Andre Olsen, bakgrunnen for hvorfor Stengel ble priset så høyt.

- Stengel hadde det vært enorm interesse for. Vi hadde slått Milan med G19-laget vårt i en eliteturnering i Italia, og Stengel hadde vært outstanding. Det var så stor pågang fra agenter at Herman måtte skjermes på hotellet. Vi satt vinteren 2011 og lurte på hvordan vi kunne sikre oss en proffavtale med Herman Stengel. Om vi klarte det, sto vi med rett til å kreve overgangssummer ved en eventuell utenlandsovergang, fortalte Olsen i tingretten.

Overrasket
Det at Stengel i det hele tatt dukket opp i samtalene mellom Olsen, daværende Vålerenga-trener Martin Andresen, og daværende sportsdirektør i Vålerenga, Truls Haakonsen, kom overraskende på Olsen.

- Etter masse snakk som ikke har noe med spilleroverganger å gjøre, sier VIF at de er interessert i at de vil kjøpe Vegar Hedenstad og Veigar Pall Gunnarsson, forteller Olsen.

På dette tidspunktet er samtlige spillere i Stabæk til salgs. Klubben står i fare for å gå konkurs, og Olsens oppdrag er å selge unna dem med høyest lønn først. Olsen forsøker å få Vålerenga til å kjøpe flere spillere.

- Det er da Martin sier at de vil kjøpe Herman Stengel. Det er en spiller vi hadde råd til å beholde selv om vi måtte tilbake til Nadderud. Som jeg da sier til Vålerenga, representert ved Andresen og Haakonsen, glem det! Da skal vi ha et tosifret millionbeløp for Stengel. De er ganske kjappe med å si at de pengene har vi ikke. Da får Vålerenga en telefon fra Trøim (Tor Olav Trøim, Vålerenga-investor, red.anm.), og jeg blir bedt om å gå ut på gangen. Da jeg kommer tilbake, sier Martin Andresen: Vi ønsker å sikre oss Herman, vi ønsker en opsjon i ham. De forklarer at de ønsker å ha kontrollen på Herman Stengel. Det å gi fra seg kontrollen på det vi har sett på som vår nye stjerne som vi skal selge, det koster penger i mitt hode, forklarer Olsen.

Ok fra alle
Etter å ha forhandlet fram en pris på opsjonen til fire millioner, begynner ifølge Olsen forhandlingene om Gunnarsson. Olsen sier Stabæk skal ha mellom tre og fire millioner for islendingen. Vålerenga vil gi én.

- Til slutt sier Haakonsen, "sorry Inge, fem millioner er alt jeg har", forteller Olsen.

Stabæk har på dette tidspunktet akkurat avslått et bud på 2,5 millioner kroner fra Rosenborg på Gunnarsson, og heller ikke klart å bli enige med trønderne om en utlånsavtale for den samme spilleren. Nå er altså budet fra Vålerenga på én million.

- Etter møtet har vi tre avtaler. Veigar Pall Gunnarsson - forutsatt at spilleren vil - for en million. Vi har en opsjonsavtale på Herman Stengel. Min oppfatning er at Stabæk skal ha fire millioner for opsjonsavtalen. Vi har en tredje avtale på Dawda Leigh på lån ut sesongen mot at Stabæk betaler lønnskompensasjon, forteller Olsen.

Etter å ha purret på Haakonsen for å få avtalen skriftlig, ringer Stabæks sportslige leder til styreleder Erik Loe og informerer ham. Loe skal ha ment at prisen for Stengel var for lav, men godkjenner likevel salget. I tillegg ringer de rundt til resten av det sportslige utvalget i klubben og får aksept for avtalene med Vålerenga.

• Akkurat nå har aktor i saken startet utspørringen av Olsen. Dagbladet kommer med mer.