Derfor kunne EPO-synderne tas likevel

WADA hadde Mircera før jukserne.

(Dagbladet.no): Legemiddelet Mircera så ut til å gi sykkelsporten en ny og lite velkommen hodepine - men nå har dopingjegerne likevel klart å avsløre tre ryttere som satset på jukset.


Det er fordi antidopingbyrået WADA har fått samarbeide med de som lager middelet, skriver Cyclingnews.

- Takket være samarbeidet med produsenten av dette stoffet fikk WADA prøver i god tid, og kunne derfor utvikle metoder å oppdage det på, sier WADA-talsmann Frédéric Donzé.

Tett samarbeid med fabrikanten

Roche Pharmaceuticals er legefirmaet som har utviklet Mircera, som er forskjellig fra tidligere generasjoner EPO ved at det sitter mye lenger i kroppen. Stoffet skulle etter ryktene være umulig å oppdage i urin.

Men som Manuel Beltran, Dueñas Nevado og Riccardo Ricco nå smertelig har fått erfare - slik var det altså ikke.

WADA mener nå at tett samarbeid med de som utvikler legemidlene, fra et tidlig stadium, er veien å gå for å stanse de idrettsutøverne som ønsker å utnytte dem til å jukse.

- Riccós positive test er enda en indikasjon på at nettet snører seg sammen rundt dem som fortsatt tar risken på å dope seg. WADA vil fortsette å utvikle nye metoder for å oppdage EPO, sier Donzé.

HJEM I SKAM: Laget til Riccardo Riccó, Saunier-Duval, trakk seg i dag fra Touren. Dopingjegerne i Frankrike ser ut til å ha funnet metoden for å avsløre den nye formen for bloddoping likevel. Foto: EPA/SCANPIX
HJEM I SKAM: Laget til Riccardo Riccó, Saunier-Duval, trakk seg i dag fra Touren. Dopingjegerne i Frankrike ser ut til å ha funnet metoden for å avsløre den nye formen for bloddoping likevel. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Eneste måten

Seksjonssjef Peter Hemmersbach, som er leder for seksjon for dopinganalyse ved Hormonlabratoriet ved Aker universitetssykehus, sa også i går til Dagbladet.no at dette er den eneste måten å ligge foran juksemakerne på.

- Hadde WADA (World Antidoping Agency) fått tilgang til medikamentene mens de er i utvikling, kunne man forberedt seg, sa Hemmersbach.

Nå viser det seg altså at Mircera er et medikament der WADA har hatt en slik tilgang.

Det som gjenstår å se nå er hvorvidt flere av rytterne i årets Tour de France har tatt sjansen på at dopingjegerne ikke henger med.

Derfor kunne EPO-synderne tas likevel
LIKEVEL MED: Man trodde ikke dopingjegerne kunne avsløre den nye formen for EPO, men nå tyder de siste avsløringene på at jukserne likevel ikke er trygge.
I VARETEKT: Riccardo Riccó føres vekk av fransk politi etter å ha blitt avslørt for EPO-misbruk. I dag satt rytteren i avhør.