Derfor laget NFF regelen «alle» syndet mot

Stabæk verst. - Noe galt med reglene, mener Ingebrigt.

(Dagbladet.no): 11 av 14 tippeligaklubber syndet i år mot den nye regelen om «Spillertroppskjemaet», meldte ABC Nyheter i går.

Aller verst var Stabæk. Over tre kamper benyttet seriemesteren fire spillere som de ifølge reglene ikke hadde lov til å bruke - noe som i utgangspunktet kan medføre poengstraff.

Ordningen med spillertroppskjema ble innført av NFF før sesongen, og samtlige klubber var forpliktet til å rapportere inn spillere som ble tatt med i kamptroppen.

Skal beskytte unge spillere

Motivet bak regelen er som følger.

- Tanken bak spillertroppskjemaet er å kontrollere det som heter lokalt utviklede spillere (LSU). Alle klubber skal ha minst to klubbutviklede spillere, 12 forbundsutviklede spillere og 11 frispillere i 25-mannstropp, opplyser klubblisensansvarlig Rune Nordhaug i NFF til Dagbladet.no.

Det er Uefa som står bak ideen, som er ment å ivareta unge talenters interesser i en tid der storklubbene investerer enorme summer i spillerkjøp.

• Les mer om ordningen HER

VAR IKKE SPILLEBERETTIGET: Pontus Farnerud hadde ikke lov til å spille i denne kampen mot Bodø/Glimt. Svensken er én av fire Stabæk-spillere som på et tidspunkt spilte i Tippeligaen denne sesongen uten å være spilleberettiget. Foto: SCANPIX
VAR IKKE SPILLEBERETTIGET: Pontus Farnerud hadde ikke lov til å spille i denne kampen mot Bodø/Glimt. Svensken er én av fire Stabæk-spillere som på et tidspunkt spilte i Tippeligaen denne sesongen uten å være spilleberettiget. Foto: SCANPIX Vis mer

Men det er NFF som har tatt avgjørelsen om å innføre regelen her til lands.

- Det er en norsk regel som er tuftet på Uefas regelverk, sier han.

Slipper straff?

Alle klubbene fikk tilsendt LUS-skrivet i forkant av sesongstart, hvor det understrekes at «klubben er selv ansvarlig for å oppdatere NFFs spillertroppskjema gjennom sesongen».

• Les skrivet NFF sendte klubbene HER

Nordhaug sa i går til ABC Nyheter at at forbundet skal vurdere alvorligheten i regelbruddene, og at flere faktorer i saken skal sees nærmere på.

Overfor Dagbladet.no vil han imidlertid ikke utdype hvile faktorer dette er.

- Det gjøres en gjennomgang av det nå, vi har ikke gått inn i detaljene ennå.

- Blir det vanskeligere å straffe klubbene, siden så mange klubber er involvert?

- Det har jeg ingen formening om, sier han.

Roger Ness i NFFs forvaltnings- og jusseksjon har antydet at «ting kanskje må få gå seg til», siden regelen er såpass fersk.

- Ikke flaut

Nordhaug synes ikke det er pinlig for NFF at det var ABC Nyheter som måtte gjøre dem oppmerksom på de mange regelbruddene.

- Det er klubbenes ansvar å melde inn dette, så min personlige mening er at dette ikke er flaut fra vår side.

- Burde dere ikke fulgt med og kontaktet klubbene om dere oppdaget mangelfull innrapportering?

- I de tilfellene hvor vi er gjort kjent med potensielle saker, har vi kontaktet klubber, og vi også vært i kontakt med klubber hele veien og snakket med dem underveis. Dette er en ny regel, så derfor har det vært en opplæringsfase, sier han til Dagbladet.no.

Ingebrigt ikke bekymret

Stabæks sportsdirektør Lars Bohinen lot seg i går ikke stresse av regelbruddet, selv om NFFs regelverk konkluderer bruk av ikke spilleberettiget spiller i seniorklassene skal være til tap av poeng, med mindre særlige forhold tilsier noe annet.

Heller ikke Ingebrigt Steen Jensen har ikke satt seg inn i problemstillingen, men mister uansett ikke nattesøvnen av det som har skjedd.

- Ingen i Stabæk bekymrer seg et sekund. Når dette gjelder 11 av 14 klubber, må det være noe galt med reglene. Jeg er i hvert fall totalt ubekymret for alt som skal ha noe med poeng å gjøre, sier han til Dagbladet.no.