Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Philippe Coutinhos siste timer som Liverpool-spiller:

Derfor lot Liverpool Coutinho dra til Barcelona allerede nå

Liverpool-eierne satte seg på bakbeina og var helt tydelige på at Philippe Coutinho ikke fikk dra i sommer. Så hvorfor lot de ham dra nå?

VIST FRAM: Philippe Coutinho ble vist fram søndag, men den offisielle presentasjonen finner sted i dag. Foto: AFP PHOTO / Josep LAGO / NTB Scanpix
VIST FRAM: Philippe Coutinho ble vist fram søndag, men den offisielle presentasjonen finner sted i dag. Foto: AFP PHOTO / Josep LAGO / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): I helga kom beskjeden store deler av Liverpool-fansen fryktet: Philippe Coutinho blir Barcelona-spiller allerede i januar.

Han ble vist fram allerede i går, men i dag går alle formalitetene i orden. Først er det medisinsk test i to deler, før han skal signere kontrakten og presenteres på Camp Nou. Katalanerne får sin drømmespiller for 160 millioner euro, mens spilleren selv får en overgang han har drømt om.

Mange trodde og håpte at brasilianeren ville bli værende på Anfield fram til sommeren, etter at klubben hadde satt seg på bakbeina og nektet å selge ham i august i fjor. Fem måneder seinere var tonen plutselig en helt annen.

Liverpool hadde også de beste kortene på hånden. Coutinho kan ikke spille Champions League-fotball med Barcelona etter å ha spilt for Liverpool i turneringen, samtidig som Liverpool er videre til neste runde.

Det ville også bli vanskelig for playmakeren å streike seg til en overgang, med tanke på at det i verste fall ville føre til at han mistet plassen i VM-troppen til Brasil som skal spille i Russland til sommeren. Det sto rett og slett for mye på spill.

Og 25-åringen hadde jo tross alt skrevet under på en ny femårskontrakt i januar i fjor, som strakk seg helt til 2022. Så hvorfor skulle Liverpool, som også kjemper om topp 4-plassering, selge en av sine største juveler allerede nå? Liverpool ville vel mest sannsynlig fått like mye penger for ham om noen måneder?

TAR FARVEL: Philippe Coutinho scoret i tre av sine fire siste kamper for Liverpool. Foto: NTB Scanpix
TAR FARVEL: Philippe Coutinho scoret i tre av sine fire siste kamper for Liverpool. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Klopp er nøkkelen

Liverpool Echo-journalist James Pearce er en av dem som følger Liverpool tettest. Han forklarer at overgangssummen, den nest største i historien etter Neymars overgang til Barcelona for 222 millioner euro, bare er en liten del av grunnen til at Coutinho fikk dra i januar.

Summen på 142 millioner pund er det dobbelte av hva Barcelona først la på bordet for å lokke Coutinho til Camp Nou i sommer. Liverpool-eierne mente derfor det var økonomisk forsvarlig å selge 25-åringen for den summen, men det var til syvende og sist opp til manager Jürgen Klopp.

«Summen er galskap for en spiller som kostet Liverpool 8,5 millioner pund fra Inter for fem år siden», skriver Pearce.

Klopp liker ikke tanke på å holde på en spiller mot sin vilje. Tyskeren er veldig opptatt av at det skal være harmoni og kameratskap i spillertroppen, og alle som risikerer å ødelegge samholdet i gruppa er ikke velkomne.

Manageren er heller ikke redd for å gi slipp på sine største stjerner, som han i tur og orden gjorde med spillere som Nuri Sahin, Mario Götze og Robert Lewandowski som Borussia Dortmund-manager. Han mener alle spillere kan erstattes, dersom du får tid til å gjøre det.

Klopp skal ha vært villig til å slippe Coutinho allerede i sommer, men eierne ønsket ikke å sette en pris på spilleren, fordi det ville være skadelig for klubbens prestisje å kvitte seg med den største stjerna så seint i overgangsvinduet - og det bare noen måneder etter at han hadde signert en ny femårskontrakt. Det ville heller ikke være nok tid til å hente inn en fullgod erstatter.

Eierne kom også med en pressemelding 11. august, der de slo tydelig fast at Coutinho ikke var til salgs. Fra dette tidspunktet var det ingen vei tilbake. Dersom de hadde gått tilbake på dette løftet, ville det fort slått tilbake på dem selv. Fansen ville nok aldri tilgitt det.

LOT COUTINHO DRA: Jürgen Klopp vil ikke holde på spilleren mot sin vilje. Foto:          REUTERS/Phil Noble/NTB Scanpix
LOT COUTINHO DRA: Jürgen Klopp vil ikke holde på spilleren mot sin vilje. Foto: REUTERS/Phil Noble/NTB Scanpix Vis mer

Minimerte oppmerksomheten

Dersom Liverpool igjen ville sette seg på bakbeina i januar, ville det fort bety at Coutinho ikke ville komme på banen igjen før i februar. For samtidig som han fikk beskjed av eierne om at han ikke kunne dra til Barcelona i august, kom meldingene om at han sleit med ryggproblemer.

Da klubben undersøkte Coutinho viste det seg at han ikke hadde noen problemer med ryggen, men klubben sto ved Coutinhos forklaring offentlig, for å minimere oppmerksomheten rundt spilleren og samtidig sørge for at Liverpool kunne konsentrere seg om sesongstarten.

Så fort vinduet var stengt, var Coutinho tilbake i full vigør. Det som skjedde i sommer var forduftet som dugg for sola, og Coutinho leverte en av sine beste perioder på banen for de røde, med 12 scoringer på 20 kamper i alle turneringer.

Men Klopp ønsket ikke at Coutinhos flørting med Barcelona skulle stjele fokus en måned til nå i januar. Klubben forsøkte å overtale spilleren ved å gi ham mer i lønn ut sesongen, på toppen av de allerede 150 000 pundene han mottok i uka, men de snakket for døve ører.

Du husker kanskje at Coutinho også bar kapteinsbindet i noen kamper denne sesongen? Det skal ha vært en del av sjarmoffensiven fra klubbens side. Men ingenting klarte å overtale 25-åringen til å bli værende på Anfield.

Hans ønske om å spille for Barcelona, som Coutinho har drømt om siden han var liten gutt, var så stort at han skal ha betalt 11,5 millioner pund av egen lomme for at overgangen skulle gå i orden.

- Philippe insisterte overfor meg, eierne og til og med lagkameratene at dette var en overgang han desperat ønsket, uttalte Klopp til Liverpools offisielle hjemmeside da overgangen var i boks.

- Jeg kan fortelle Liverpools supportere at vi som klubb har gjort alt vi kunne for å overbevise Philippe om at det ville være like attraktivt å forbli en del av Liverpool som å dra til Spania, men han er 100 prosent overbevist om at framtid til ham og familien tilhører Barcelona. Det er hans drøm, og jeg er overbevist om at det ikke er noe mer vi kan gjøre for å få ham til å endre mening, la tyskeren til.

NYE EVNTRY: Philippe Coutinho ble presentert som Barcelona-spiller i går på denne måten, før den offisielle presentasjonen i dag. Foto:  REUTERS/Albert Gea/NTB Scanpix
NYE EVNTRY: Philippe Coutinho ble presentert som Barcelona-spiller i går på denne måten, før den offisielle presentasjonen i dag. Foto: REUTERS/Albert Gea/NTB Scanpix Vis mer

Ville låne Coutinho

Liverpool skal også ha forsøkt å overtale Barcelona til å leie ut Coutinho til Liverpool ut sesongen, men det var ikke katalanerne villige til. Det er kanskje ikke så rart med tanke på hva som ville skjedd dersom han pådro seg en stygg skade i Liverpool-trøya de neste månedene.

Ved å slippe Coutinho så tidlig i januar har ikke Liverpool bare kvittet seg med et voksende problem, men de har også kjøpt seg tid til å finne en erstatter.

Tiden vil vise om det vil komme noen inn porten på Anfield før vinduet stenger, men Klopp har gitt uttrykk for at han ikke vil kjøpe en spiller bare for å gjøre det. Dersom den riktige spilleren ikke er til salgs, ber han ikke eierne om å åpne lommeboka for å få inn alternativer.

Samtidig spekuleres det i at Liverpool forsøker å få Naby Keita til klubben allerede nå. RB Leipzig-spilleren kommer som kjent til sommeren, etter at klubbene ble enig om en overgang i august.

Det er også grunn til å tenke at det er lettere for klubben å gi slipp på Coutinho etter den sesongstarten Mohamed Salah har hatt. Egypteren har imponert stort den første halvdelen av sesongen etter overgangen i sommer.

Coutinhos siste timer

Daily Mail har fått et eksklusivt innblikk i Coutinhos siste dager og timer før han reiste på flyet til Barcelona. Avisa har fulgt ham gjennom prosessen. I saken kommer det fram at overgangen var så godt som klar allerede torsdag i forrige uke.

Det er fredag og Coutinho sitter i London med hele familien samlet rundt seg; kona, datteren og foreldrene. Agenten er også på plass. Alle tar del i 25-åringens drøm. Samtidig tikker det inn gratulasjoner fra brasilianere som Lucas Leiva, Willian og David Luiz.

- Det handler ikke om penger. Det handler om sjansen for å spille for Barcelona, å bo i Barcelona, sier Coutinho til Daily Mail.

Brasilianeren mener han forlater klubben i en god posisjon, og at de røde vil klare seg fint uten ham.

- Signeringen av Virgil van Dijk er en erklæring, og Mohames Salah er en fantastisk fotballspiller. Jeg ser fram til å se dem vinne trofeer og feire suksessen deres. Jeg ville ikke dratt for noen annen klubb, men Barcelona er noe annet. Det er en drøm, stedet er magisk for meg, sier Coutinho.

Coutinho sitter og venter på at klubbene skal bli enige om en overgang. Spilleren selv er nervøs og får ikke sove. Han er midt mellom to stoler, mellom to klubber. Like etter midnatt får han beskjed om at han blir Barcelona-spiller om noen timer.

Happy New Year! ❤️ #GRATIDÃO2017 #VEM2018

A post shared by Philippe Coutinho (@phil.coutinho) on

Men først må han vente på telefon fra Liverpol, for å få klarsignal. Det handler om gjensidig respekt mellom klubb og spiller. Lørdag kveld kommer endelig bekreftelsen fra Liverpool og Barcelona, som begge annonserer overgangen.

Noen timer etterpå lander Coutinho endelig i Spania med privatfly.

- Jeg har ikke sovet mye denne uka. I kveld kan jeg endelig sove.

Han har skrevet under på en kontrakt som binder ham til klubben i fem og et halvt år og har en utkjøpsklausul på 345 millioner pund. Han blir lagkamerat med Lionel Messi og resten av det katalanske stjernegalleriet.

Hans tidligere lagkamerat Luis Suarez har allerede fikset ham og familien en ny bolig. Coutinho blir nabo med uruguayaneren og Messi. Alle brikkene er allerede i ferd med å falle på plass.

I dag skal han endelig vises fram i sin nye lekestue. Samtidig må han vente på Barcelona-debuten, etter at den spanske giganten i dag informerte om han han vil være ute i rundt 20 dager med en lårskade.

Kilder: Liverpool Echo, Independent, The Telegraph, Daily Mail.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!