Derfor løy SVT til Dæhlie, Mikkelsplass og Ulvang

- Vi hadde ulike argumenter for å treffe dem.

(Dagbladet): Klokka 20 i kveld sendte SVT den kontroversielle dokumentaren «Uppdrag granskning». Dette til tross for sterke reaksjoner fra det norske langrennsmiljøet.

Bjørn Dæhlie er én av tre tidligere norske langrennsløpere som nevnes i dokumentaren og raser mot beskyldningene.

Han klaget blant annet på journalistenes fremgangsmåter.

- I løpet av min lange karriere har jeg aldri opplevd journalister som kjører bilen sin omtrent opp på trappa hjemme, går inn i huset mitt når jeg ikke er hjemme og begynner å snakke med min kone om intervju, sa Dæhlie til Dagbladet i går.

- Han spurte meg om Mika Myllylä (døde i 2011, red.anm.) måtte dø forgjeves, og gå i graven med alt fra 90-tallet alene. Da ble jeg rett og slett satt ut, og klarte ikke å svare.

Dagbladet har snakket med prosjektleder i SVT-programmet «Uppdrag granskning», Nils Hanson, som forklarer hvorfor de sendte dokumentaren i kveld.

- Både Dæhlie, Vegard Ulvang og Marit Mikkelsplass reagerer på framgangsmåten deres for å få intervjuer med dem. Ulvang trodde f.eks intervjuet skulle handle om hans rolle i FIS. Hvorfor var dere ikke ærlige på hva dere skulle spørre om?

- Om man kontakter en skiløper og sier at et intervju vil handle om «dine blodverdier på 90-tallet», vil ingen stille opp til intervju. Vi hadde ulike argument for å treffe og intervjue dem, for eksempel at intervjuet skulle handle om karriere, sier Hanson til Dagbladet.
 
- Mikkelsplass visste ikke at hun ble intervjuet, og er svært overrasket over at hun er med i dokumentaren. Hvorfor var dere ikke ærlige med henne?

- Hun ble informert om at hun var med i programmet. Hadde vi sagt at vi skulle stille spørsmål om blodverdiene hennes, ville hun ikke stilt opp. Jeg forstår at en slik journalistisk framgangsmåte ikke er vanlig i sportens verden, men det er helt normalt i journalistikken ellers, sier Hanson.
 
Baserer på eksperter
- Bjørn Dæhlie reagerer sterkt på måten dere forsøkte å få et intervju med ham på, ved blant annet å oppsøke hjemmet hans når bare kona var hjemme. Var det nødvendig å bruke så aggressive metoder?

- Det stemmer at vi oppsøkte ham hjemme, men det er ikke med programmet. Å banke på døra hjemme hos noen er ikke mot god tro. Å vise det på tv er noe annet. Vi anstrengte oss for at han skulle få svare på disse spørsmålene, sier Hanson.

INTERVJUET: Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang er blant navnene som er intervjuet av SVT. Ulvang er senere fjernet fra programmet.
Foto:Per Løchen / NTB / Scanpix
INTERVJUET: Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang er blant navnene som er intervjuet av SVT. Ulvang er senere fjernet fra programmet. Foto:Per Løchen / NTB / Scanpix Vis mer

- Hvorfor spurte dere Dæhlie om Mika Myllylä måtte dø forgjeves? Hvorfor var det viktig?

- Det er ikke med i programmet. Det kjenner jeg ikke til, sier Hanson.
 
- Blodverdiene dere sitter på er fra Kari-Pekka Kyrö. Hvorfor bruker dere en så lite troverdig kilde?

- Det stemmer at dokumentet, fra Lahti i 1997, stammer fra Kyrö. Men det som er viktig her er ikke hvor det kommer fra, men at dokumentet er troverdig — og det er det. Det er unikt at vi har fått tilgang til dokumentet, og det er viktig at det kommer ut. Det er derfor vi publiserer vi det, sier Hanson.
 
- Hvorfor aksepterer dere ikke FIS' standard for blodverdier — dere forsøker å mistenkeliggjøre verdier som er normale?

- Vi sier ikke at noen er dopet. Vi bruker den fremste eksperten på dette i Bengt Saltin, og det er han som drar slutningen. Vi har brukt den fremste eksperten i skiverden, sier Hanson.
 
Mener kritikken er merkelig
- FIS' Rasmus Damsgaard sier at blodverdiene dere sitter på ikke er kvalitetsmessig gode nok ettersom de ble tatt med et stikk i fingeren. Burde dere ikke tatt hensyn til det?

- Jeg syns denne kritikken er merkelig. Jeg er blitt kontaktet om det samme av den juridiske delen av Norges Skiforbund. Testapparat som ble brukt i Lahti er av et annet merke enn det det refereres til. I tillegg har legen som utførte testene i Lahti karakteristert testingen som laboratoriumstester. Saltin har også full tillit til testmetoden. De som bruker energi på å miskredittere resultatene har interesse av å gjøre det, sier Hanson.
 
- Dere viser i dokumentaren en kurve som illustrerer at blodverdiene sank på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Men er det ikke åpenbart at totalsnittet sank siden en rekke løpere ble tatt for doping i denne perioden?

- Jo, det stemmer at finner, østerrikere og alle mulige ble tatt i doping på den tiden. Men det vi ønsker i vise med kurven er at da det ble innført bedre kontroll, sank blodverdiene dramatisk, sier Hanson.
 
- Men kurven viser ikke at norske eller svenske løpere dopet?

- Nei, det gjør den ikke, sier Hanson.