ENDELIG NORSK JUBEL: Landslagssjef Christian Berge jubler etter en norsk scoring i 30-28-seieren mot Slovenia i Golde League-turneringen i Danmark i går. Med to seirer på sine tre første kamper har han fått en god start som vikarsjef. Foto: Claus Bonnerup / AP / Polfoto / NTB Scanpix
ENDELIG NORSK JUBEL: Landslagssjef Christian Berge jubler etter en norsk scoring i 30-28-seieren mot Slovenia i Golde League-turneringen i Danmark i går. Med to seirer på sine tre første kamper har han fått en god start som vikarsjef. Foto: Claus Bonnerup / AP / Polfoto / NTB ScanpixVis mer

Derfor lykkes Christian Berge med håndballgutta

Ekspert forklarer håndballsjefens nye stil.

(Dagbladet): De norske håndballherrene avsluttet Golden League-turneringen i Danmark med å slå Slovenia 30-28 i går kveld. Seieren kom dagen etter at den ferske landslagssjefen Christian Berge (40) ledet Norge til ettmålsseier mot Danmark.

Frankrike slo riktignok Norge med to mål i Berge-debuten sist torsdag, men to seirer på de første kampene må sies å være en god start på Christian Berges vikariat fram til etter VM-kvalifiseringskampene mot Østerrike i juni.

- Mye mer konkret
TV2-ekspert Frode Scheie har fått et godt inntrykk av Berges ledelse av landslaget, etter at eks-boss Robert Hedin valgte å slutte etter den norske nedturen i EM-sluttspillet i Danmark på nyåret.

- I forhold til Robert Hedin så framstår Christian Berge mye mer konkret i tilbakemeldingene sine til spillerne under timeout'ene. Det tror jeg virker samlende for laget, og det er godt å se at han tør å gi klare meldinger uten å være redd for ikke å virke inkluderende, sier Frode Scheie til Dagbladet.

Det var ikke minst tydelig da Christian Berge ba om timeout etter at Slovenia gikk opp i tre måls ledelse tidlig i andre omgang. Berge ga klar beskjed om at de måtte spille med mer trøkk framover, mer energi i forsvaret og bruke kantene mer.

Grepet ga ønsket effekt. Norge tok igjen Slovenias ledelse, og resten av kampen ble en spennende duell om seieren.

Lovet kynisme
Der Norge over mange år har lagt seg til den leie tendensen å tape jevne kamper med ett eller to mål, så har Norge nå gått seirende ut av to strake thrillere mot god motstand.

Ok, vi snakker om treningskamper, men det er uansett en god egenskap å vinne tette kamper. Og var det én ting Christian Berge la vekt på da han ble presentert som ny norsk landslagssjef, så var det å få en slutt på de kjipe ettmålstapene for håndballgutta.

- Jeg vil være med å bidra med å gjøre laget noen hakk hvassere. Når man ofte taper med ett mål, så er det ikke lenger tilfeldig. Det er ikke alltid det siste målet som er avgjørende. Det kan like gjerne være det første. Norge har manglet det siste lille når kampene har vippet på slutten, sa Christian Berge til Dagbladet - og lovet et mer kynisk landslag.

- Klokt valg
Håndballforbundet har gått bredt ut i jakten en ny landslagssjef. Stillingen er blant annet utlyst internasjonalt. Om Christian Berge leder Norge til VM i Qatar i januar neste år, så ligger han naturligvis godt an til å få jobben på en lengre kontrakt.

- GOD START: Håndballekspert Frode Scheie liker det han har sett av nye Norge under Christian Berges ledelse. Foto: NTB Scanpix
- GOD START: Håndballekspert Frode Scheie liker det han har sett av nye Norge under Christian Berges ledelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Frode Scheie vil også se Berges Norge i de to playoffkampene mot Østerrike før han gjør seg opp en mening om Berges kandidatur.

- Christian Berge var helt klart et klokt og rett valg i den situasjonen forbundet var i. Om han får jobben permanent avhenger av hvem andre som søker, men ja, det hadde vært spennende med en norsk trener.

- Positive tendenser
- Og det har vært morsomt å se Norge i de tre kampene har ledet laget. Det har vært guts, tæl og gode kontringer. Det har vært positive tendenser. At den neste sjefen også skal ha ansvaret for alle landslagene, kan også tale til hans fordel, for det krever også andre evner enn bare å være en god trener, sier Frode Scheie til Dagbladet.

Neste stopp på veien mot VM-playoffkampene i juni for gutta er en samling i Gøteborg i slutten av mai.

TRAKK SEG: Robert Hedin trakk seg som landslagssjef for håndballgutta etter EM i januar. Foto: NTB Scanpix
TRAKK SEG: Robert Hedin trakk seg som landslagssjef for håndballgutta etter EM i januar. Foto: NTB Scanpix Vis mer