ÆRESSAK: Johan Olsson hadde dårlig glid på stafetten, og bekreftet det alle hadde sett på storskjermene. Sånn er det ikke alltid, ofte sier løperne de har hatt gode ski selv om de åpenbart ikke har det. Foto: SCANPIX/EPA/SRDJAN SUKI
ÆRESSAK: Johan Olsson hadde dårlig glid på stafetten, og bekreftet det alle hadde sett på storskjermene. Sånn er det ikke alltid, ofte sier løperne de har hatt gode ski selv om de åpenbart ikke har det. Foto: SCANPIX/EPA/SRDJAN SUKIVis mer

Derfor lyver løperne om dårlige ski

- En æressak.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Selv når det er åpenbart for alle som har sett på, kan det være vanskelig å få langrennsløperne til å innrømme at de ikke fikk særlig hjelp av skiene etter en dårlig dag i sporet.

- Jeg følte jeg hadde veldig gode ski, sa Therese Johaug på autopilot til tv-kameraene etter kvinnenes stafett, bare noen minutter etter at vi med egne øyne så henne gi et par mindre positive tilbakemeldinger til smørerne.

Kort etter bekreftet også Egil Kristiansen det alle så, at Johaug slet litt med glatte ski akkurat den dagen.

De norske utøverne er bortskjemte med et strålende smøreteam. Men hvorfor ikke bare si det de få gangene man mislykkes? Man skjermer ikke teknikerne i Formel 1 når bilen ikke fungerer?

Vil ikke kaste dritt
- Det er så små marginer i blant, så spørsmålet noen ganger når man føler man har dårlig ski, er jo hvor stor rolle det spiller, sier svenske Johan Olsson til Dagbladet.

- Noen dager er det ikke så mye å skjule, det syns jo. Man ser det jo på storskjermen at jeg må stå og stake bak de andre, liksom. Da kan jeg ikke si noe annet enn sannheten. Men man vil jo heller ikke kaste dritt på dem som gjør en jobb. Og vi er jo også med på det, vi spør for eksempel smørerne om litt ekstra klister, fordi vi vil ha litt bedre feste og kunne løpe etter et angrep i bakken. Da deler vi ansvaret, sier Olsson.

Finlands landslagssjef og tidligere norsk smøresjef Magnar Dalen påpeker at dette er en æressak, og at det ikke er uvanlig at man har en kodeks i laget om å holde tilbakemeldingene på skiene internt.

- Det handler om folk som jobber 20 timer med skiene dine, det handler om sponsorer og alt mulig sånt. Jeg syns det er hederlig av løperne å ikke klage på det offentlig, det handler om hvordan man håndterer ting i laget, mener han.

Ingen vits å klage
Utfordringene har blitt større og større i Val di Fiemme-mesterskapet, etter hvert som sommertemperaturen har kommet til dalen.

Likevel har Norge truffet gang etter gang med utstyret, og det er ikke merkelig at takknemlighetsgjelden til smøreteamet er stor.

- Vi er jo helt avhengige av det, og selv de gangene vi bommer, så vet jo jeg at smørerne og skiprodusenten har gjort alt de kan, jobbet i mange uker og år for å få de beste skiene akkurat i dag. Da er det ingen vits å klage. Hvis jeg tryner, så kommer ikke smørerne bort og klager på at jeg tryna, sier Tord Asle Gjerdalen til Dagbladet.

- Jeg føler likevel at dette er jeg ganske ærlig på. Har jeg dårlige ski, så skryter jeg ikke av dem. Da sier jeg at vi ikke traff helt. Men den faglige vurderinga tar vi inne i smøreboden, der vi skal lære av det. Tar jeg den med dere, så får Sverige også lært det, og det er litt dumt. Selv om jeg gjerne skulle gitt de tipsene til det norske folk, så de kan gå fort i Marcialonga, sier Gjerdalen med et smil.

Han mener også det er sånn at om man ikke er i toppform og dermed ikke klarer å gi på nok over toppen og får dårlig glid på den andre siden, så vet du også at det ikke nødvendigvis handler om gliden. At det skjer fordi du ikke klarer å gi på nok over.

- Da er det litt dumt å skylde på smørerne og skiene, når det kanskje ikke er det som er problemet engang, mener han.

Avgjør mye
Også Johan Olsson mener det ofte er vanskelig å vurdere akkurat hvor mye skiene har betydd.

- Man sier alltid at man har hatt fantastiske ski når man vinner, for det må man ha for å vinne i VM. Det er såpass jevnt fysisk at det må man. Men har man dårligere ski, så er det vanskelig å si hvor dårlige skiene egentlig er. Er de to prosent dårligere, så føler man kanskje at det er kjempedårlig, men så er det liksom ikke sånn at man har halve hastigheten utfor, sier svensken.

Han slet voldsomt under fredagens herrestafett, og sa det også rett ut i pressesonen etterpå. Det var kanskje ett lag han kunne holde følge med i sporet på sin etappe, når det gjaldt glid.

- Ja, og da må jeg jo si det, når det syns for alle. Det spiller en ganske stor rolle det man står på, liksom, sier Johan Olsson.