Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor må Svindal finne VM-farten før mandag

- Han starter bare om han tror han kan vinne.

 SØKER ETTER TOPPFARTEN. Aksel Lund Svindal kjører for å finne fart nok under skiene til å stille opp i VM i Beaver Creek. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SØKER ETTER TOPPFARTEN. Aksel Lund Svindal kjører for å finne fart nok under skiene til å stille opp i VM i Beaver Creek. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet): Mandag innkalles det til pressekonferanse i Beaver Creek.

Klokka seks lokal tid, eller to på natta i Norge forteller sannsynligvis Aksel Lund Svindal om han rekker å stille opp i VM eller ikke.

Da er det bare to små dager igjen til VM i Super-G går i Beaver Creek i Colorado. Og tre dager etter går utforrrennet.

I den traseen som virkelig betyr noe helt spesielt for Aksel Lund Svindal.

Det var her han falt dramatisk for åtte år siden. Han slo salto i lufta og krasjet inn i sikkerhetsgjerdet og pådro seg en dyp og alvorlig flenge på hele 15 centimeter i øverste del av låret.

I tillegg fikk han frakturer i ansiktet.

Og det var her han gjorde sitt sensasjonelle comeback i verdenscupen året etter, da han vant både Super-G og utforrennet.

Aksel Lund Svindal kommer til Beaver Creek på mandag fra landslagets treningsopphold i Aspen.

Det store spørsmålet han ikke er i stand til å besvare nå, er om han i det hele tatt rekker noen av de to VM-rennene.

Maks 50 prosent sjanse - Jeg tror det maksimalt er 50 prosent sjanse for at Aksel kommer seg i form til å kunne starte, sier Bjørn Svindal til Dagbladet.

Faren er trygg på at Aksel ikke starter, om han ikke tror han er god nok til å vinne.

Han forteller at han snakket med sønnen på telefon onsdag kveld.

- Aksel var fornøyd med litt framgang. Men det spørs om det er nok, sier faren.

Vet selv om det går raskt nok Kommunikasjonssjef Espen Graff i skiforbundet sier til Dagbladet at Aksel Lund Svindal ikke behøver å tidsteste seg mot for eksempel Kjetil Jansrud i trening for å finne ut om det går fort nok.

- Det tror jeg Espen har helt rett i. Aksel har så mye ski i seg og så mye erfaring, at han merker om det går fort nok, sier Svindal om sønnen.

- Han må være 100 prosent klar. Det hjelper ikke med 90 prosent i det selskapet, mener Svindal.

Faren mener også at sønnen må være helt smertefri etter akillesskaden for å kunne yte maksimalt.

- Pusher han seg ekstra hardt fordi VM går i Beaver Creek?

- Han hadde nok pusha seg maksimalt uansett. Den gulroten er stor nok i seg selv. Men det er klart at det er en bakke han har et spesielt forhold til. Etter comebacket i 2008 har han hatt en spesiell standing der borte, sier Bjørn Svindal.

Mental styrke - Hvordan har han taklet skadeperioden?

- Det er klart det var utrolig tøft å bli skadet uka før sesongens første renn. Det er som å få en midt i trynet. Men han har takla det veldig bra og har bare jobbet med én ting for øyet. Å komme tilbake så raskt som mulig, sier Svindal om sønnens mentale styrke.

At Aksel Lund Svindal i det hele tatt er i stand til å stå på ski så kort tid etter at akillessenen røyk tvers av, er bemerkelsesverdig i seg selv.

- Aksel og Kjetil (Jansrud red.anm.) har en enorm psyke. Da Kjetil røyk korsbåndet i VM i Super-G og satt sammen med meg på hotellrommet samme kveld, skal jeg fortelle deg at det var «kjeller'n», sier presseansvarlig Espen Graff til Dagbladet.

- Kjetil kom tilbake og ble olympisk mester året etter. Aksel står på ski og kan muligens rekke VM-konkurransene så kort tid etter skaden. Det forteller alt om hva de to gutta er laget av. De har enorm mental styrke, sier Graff.

På hengende håret - Det er uansett på hengende håret og helt i grenseland. Nå er det snakk om små marginer om det blir start for Aksel eller ikke, sier Graff.

Faren skulle gjerne ha sett at det var en måned igjen til VM, og ikke fem dager.

- Det ville vært fantastisk om Aksel kunne kjøre, sier faren.

Hullet i timeglasset er stort for tittelforsvareren i utfor.

De få dagene gjennom helgen vil gi svaret.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media