Derfor måtte Berge «dele» på OL-Bronsen

Skal sikre favorittene. 

DOBBEL BRONSE: En tydelig beveget Stig-Andre Berge var ikke alene om å feire bronsemedalje i 59-kilosklassen. Fra høyre: Sølvvinner Shinobu Ota (Japan), gullvinner  Ismael Borrero Molina (Cuba), Stig-André Berge og  usbekiske Elmurat Tasmuradov som begge fikk bronse.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DOBBEL BRONSE: En tydelig beveget Stig-Andre Berge var ikke alene om å feire bronsemedalje i 59-kilosklassen. Fra høyre: Sølvvinner Shinobu Ota (Japan), gullvinner  Ismael Borrero Molina (Cuba), Stig-André Berge og  usbekiske Elmurat Tasmuradov som begge fikk bronse.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Søndag kveld ble fire år med blodslit kronet med en olympisk bronsemedalje for Norges bryterfavoritt Stig-André Berge.

Medaljen var den første norske OL-medaljen siden Jon Rønningen vant gull i Barcelona-OL i 1992. De som som ikke har fulgt så nøye med på olympisk bryting i årene som har gått siden, stusset nok på at Berge ikke sto alene på bronseplass da medaljene skulle deles ut.

Der fikk Nordmannen selskap av Elmurat Tasmuradov fra Usbekistan, som også kunne feire OL-bronse.

Mens bryternes vei til sølv-, eller gullmedalje i OL er enkel nok å forstå, er kampen om bronsemedaljen litt mer komplisert.

Dobbelt så mange medaljer

Det deles ut totalt 72 OL-medaljer i de 18 forskjellige bryteturneringene (delt etter vektklasse og kjønn) i OL: 18 gull, 18 sølv og 36 bronsemedaljer.

I motsetning til mange andre olympiske konkurranser, blir kampene i bryting trukket tilfeldig. Dermed kan to av de beste bryterne møte hverandre før finalerunden.

For å unngå at en av favorittene ryker ut i første runde får alle som har tapt mot en av de to finalistene muligheten til å kjempe mot hverandre i to nye «oppsamlings»-turneringer.

For å ta 59-kilosklassen, der Berge konkurrerte, som et eksempel, fikk alle som tapte mot gullvinner Ismael Borrero Molina møte hverandre i kampen for en bronsemedalje i en såkalt «oppsamling». Usbekeren Tasmuradov tapte mot Molina i semifinalen og møtte dermed Arsen Eraliev fra Kirgisistan, som hadde kjempet seg til topps i «oppsamlingen», i en bronsefinale.

Berge, som røk ut i kvartfinalen mot sølvvinner Shinobu Ota fra Japan, måtte først slå Almat Kebispajev i kampen om retten til en bronse-finale. Kort tid senere var han i aksjon i den andre bronsekampen mot aserbajdsjaneren Rovsjan Bajramov.

Hedret sin døde mor

For Stig-André Berge ble det en emosjonell bronsefinale. Før nordmannen kvalifiserte seg til OL i vår, mistet han sin mor Anne Elisabeth, en av hans store støttespillere, i kreft, noe han har snakket åpent om flere ganger.

- I hennes siste døgn lovet jeg henne at jeg skulle fortsette jobben og klare en medalje her i Rio, fortalte han pressen lørdag.

Bronsemedaljen kunne han feire med blåveiser på begge øya, sprukket leppe og store smerter i fingeren som Bajramov «prøvde å brekke» i bronsefinalen som Berge vant etter taktisk perfekt bryting.

Norges ferskeste medaljevinner kunne også fortelle at han ikke husket stort av sitt livs viktigste brytekamp da han sto på pallen.

- Da prøvde jeg å gå gjennom bronsekampen i hodet, men oppdaget at jeg nesten ikke husket noen ting fra den. Det ble litt svart der ei stund, jeg fikk en skalle i tinningen underveis.

Dette er Norges ukjent OL-utøver

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer