Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor måtte Tom gå

Slitasjen mellom Tom Nordlie, spillerne, administrasjonen og øvrig trenerapparat ble til slutt så sterk at klubben i går sparket treneren som for bare åtte måneder siden var ett poeng unna seriegull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med Nordlies krevende lederstil surfet Start gjennom 1. divisjon i 2004, tok seriesølv i 2005 og ble forvandlet til en toppklubb i Norge på rekordkort tid.

Paradoksalt er det de samme egenskapene som også feller ham i sørlandsklubben: I medgang er alt bare gøy og kos. I motgang skal det mindre til for å bli støtt og lei.


Etter hva Dagbladet erfarer skal store deler av spillergruppa i Start være misfornøyd med Tom Nordlie. Treneren skal oppfattes som svært krevende å samarbeide med, og det skal i en tid ha vært gnisninger mellom treneren, spillerne og øverige i klubben.

Allerede på La Manga i vinter kom de første signalene på at alt ikke var som det skulle hos fjorårets overraskende serietoer. Da kranglet flere av spillerne åpenlyst på treningsleiren, og flere reagerte på Nordlies sterke lederstil.

I serien har laget også vært langt unna den flyten de hadde i fjor. Etter 12 serierunder ligger Start på nest siste plass på tabellen med to seirer.

-  Krever mye

Idrettspsykolog Frank Beck er en nær venn av Tom Nordlie, som bruker han som mentor. Beck tror kravene Nordlie setter til seg selv og andre blir for store for enkelte.


-  Han krever veldig mye av seg selv og av folk rundt seg. Ikke alle er innstilt på at noen skal kreve noe av dem, sier Beck.

FIKK SPARKEN: Tom Nordlie fikk i går sparken som Start-trener, to og et halvt før kontrakten hans går ut. Avskjedigelsen kom som et sjokk på Nordlie. Foto: Dagbladet
FIKK SPARKEN: Tom Nordlie fikk i går sparken som Start-trener, to og et halvt før kontrakten hans går ut. Avskjedigelsen kom som et sjokk på Nordlie. Foto: Dagbladet Vis mer

Holdningene til spillerne har imidlertid snudd med prestasjonene. For ganske nøyaktig ett år siden, da Start kjempet om seriegullet, var spillerne svært fornøyde med Nordlie.


-  Det hadde vært tragisk om Tom Nordlie hadde gått fra Start, sa Kristofer Hæstad til Fædrelandsvennen i august i fjor.

-  Få - om noen - kan gjøre en like god jobb som Tom gjør i Start. Han er sinnssykt viktig for oss. Det er sterkt å sette en enkeltperson over klubben, men det er uten tvil lettere for oss med høye ambisjoner å nå målene våre med Tom som trener, sa Marius Johnsen til samme avis den samme dagen.

I går var det få som tok telefonen da Dagbladet ringte. Jon Midttun Lie var et unntak, han ønsket imidlertid ikke å snakke om noe som hadde med Start å gjøre.

-  Vi har fått beskjed om å henvise til Erik Solér, sa Lie.

Solér svarte, i likhet med resten av ledelsen i Start, ikke på utallige henvendelser i går.

Presseansvarlig for supporterklubben Menigheden, Alf Petter Mollestad, tror ikke avgjørelsen om å sparke Nordlie er på grunn av at klubben ligger nest sist på tabellen.

Ikke sportslige hensyn

image: Derfor måtte Tom gå

-  Det er ikke de sportslige resultatene som gjør det. Vi er ikke så langt fra en 3. eller 4.plass. Resultatmessig har de ikke gjort det så dårlig, sier Mollestad som syntes avgjørelsen var overraskende.

-  Tom er sjokkert

Tom Nordlie skrev i fjor høst under en ny treårskontrakt med Start, og hadde to og et halvt år igjen av den da han fikk sparken i fjor.

Da Dagbladet snakket med ham etter europacup-kvaliken på Færøyene torsdag kveld virket Nordlie munter og ingen ting tydet på at han under ett døgn seinere ikke lenger er trener i klubben.

En ferierende leder i Norsk Fotball-Trenerforening, Teddy Moen, snakket med Tom Nordlie i går, og legger ikke skjul på at avsettelsen slo ned som en bombe hos treneren.


-  Tom er sjokkert over å få sparken. Det kom uventet på han, sier Teddy Moen til Dagbladet.

Spillerne ble orientert om avsettelsen av Nordlie under et møte klokka 16 i går. Nordlie selv var ikke tilgjengelig for kommentar i går. Trenerforeningens advokat, Frode Elgesem, var også sparsommelig med opplysninger.


-  Jeg bekrefter at jeg har snakket med Tom Nordlie i dag. Utover det har jeg foreløpig ingen ting å si, sier Elgesem til Dagbladet.


-  Fortsatt ettertraktet
Det er ikke første gang det har vært kontroverser rundt Tom Nordlies avskjed med en klubb: Han fikk sparken i Vålerenga i 2001. Alt var heller ikke rosenrødt da han forlot Sandefjord i 2004.

Teddy Moen tror likevel ikke at treneren vil ha problemer med å få seg ny jobb.


-  Tom er en av de mest erfarne og meritterte trenerne vi har. Husk at han ble kåret til Årets trener i fjor. Da ble han genierklært og koblet til Rosenborg. Start har han forvandlet fra nesten ingen ting til å bli en toppklubb. Jeg er sikker på at han vil være ettertraktet på markedet, sier Teddy Moen.