Derfor mener Scheie at Northug er årets idrettsutøver

- Det er vår nasjonalidrett.

EKSPERTENES FAVORITT: Flere mener Petter Northug har stått for årets idrettsprestasjon. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
EKSPERTENES FAVORITT: Flere mener Petter Northug har stått for årets idrettsprestasjon. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Petter Northugs VM-bragd i Falun står sterkere enn det noen annen norsk idrettsutøver har prestert i år, mener flere eksperter.

Northug tok fire gull og ble den ubestridte VM-kongen i Falun. På VMs siste dag spurtet han fra alle konkurrentene og tok seieren på femmila.

Det bidro sterkt til at Norge som nasjon gjorde tidenes gullfangst i et ski-VM.

NTB har spurt fire sportspersonligheter om hvem de mener er årets norske idrettsutøver. Tre av dem er helt klare på at det en 29-åring fra Mosvik.

Femmila avgjørende - Fire gull i ski-VM henger høyt for meg. Det er vår nasjonalidrett, sier Arne Scheie til NTB, og nevner Marit Bjørgen, Aleksander Kristoff og Rune Velta som hederlige kandidater.

Bjørgen tok to gull og ett sølv i Falun-VM. Aleksander Kristoff ble mestvinnende syklist i verden med totalt 20 etappeseirer. Det var mye takket være en fantastisk vårsesong. I Tour de France og VM gikk det ikke helt veien.

Skihopper Rune Velta fikk med seg hele fire medaljer fra Falun. To av dem var gull.

Idrettshistoriker Tom A. Schanke mener også Northugs prestasjoner er størst.

- Petter Northug er en opplagt kandidat. Når du tar gull på sprint og på femmila, er man en komplett skiløper. Det er helt enkelt grunnen, svarer Schanke.

I tillegg til sprinten og femmila, vant Northug gull på lagsprint og stafett.

Øyeblikket - Det er mange parametere, men jeg har sansen for øyeblikket. Og da velger jeg Petter Northug på grunn av femmila, sier sportsleder i Dagsavisen og leder i Norske Sportsjournalisters forbund, Reidar Sollie.

Northug lå bak i feltet nesten samtlige kilometer, men gjorde det ulidelig spennende da han tok innpå teten de siste par hundre meterne inn på stadion i Falun.

På oppløpet staket han seg forbi Johan Olsson, Maksim Vylegzjanin og Lukas Bauer. Gullet gjorde at det ble hans beste VM noensinne.

- Epler mot pærer En slik kåring har tidligere vært gjenstand for diskusjoner. I vinter var sykkelekspert Johan Kaggestad mildt sagt overrasket over at Aleksander Kristoff ikke var å finne på nominasjonslisten til årets mannlige utøver på Idrettsgallaen.

- Det er umulig. Det er som å måle epler mot pærer. Det blir subjektivt, sier Kaggestad når NTB spør om hvem han mener er årets norske idrettsutøver.

- Marit Bjørgen. Hun er god når det gjelder. Hun var god i Falun. Hun har vært sentral i å bygge opp kvinnelandslaget i langrenn. Så da ble det epler i år, ler Kaggestad.

Idrettspresident Tom Tvedt ønsker foreløpig ikke å avsløre hvem han holder en knapp på.

- Svaret er at jeg skal dele ut en pris på Idrettsgallaen. Så dere får vite det da, sier Tvedt.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer