Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor minner Juan Mata om «The Revenant»

Hva har skjedd med United-stjerna?

 TUNG TID:  Juan Mata har hatt en tung tid i Manchester United. FourFourTwo har sett på hvorfor spanjolen ikke får det til på Old Trafford. Foto: NTB Scanpix.
TUNG TID: Juan Mata har hatt en tung tid i Manchester United. FourFourTwo har sett på hvorfor spanjolen ikke får det til på Old Trafford. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

(FourFourTwo): Han var ansett som en av Premier Leagues ypperste playmakere. Nå er han bak Jesse Lingard og Marouane Fellaini i køen. Hva har egentlig skjedd med Juan Mata?

Manchester Uniteds spill denne sesongen har ikke fått fram smilene hos supporterne. Men det er lett å glemme. For eksempel hvilken nytelse det var å se Juan Mata spille fotball.

Denne uka er det to år siden spanjolen startet på sin United-karriere. Ikke at Matas United-karriere har vært helt krise, men i ettertid kan starten da han ble flydd inn med helikopter virke litt vel voldsom.

Mata tilhører en spansk generasjon hvor en rekke har nådd ut til verdens største klubber, og Mata var uten tvil blant de største talentene.

27-åringen fikk to sesonger i Chelsea. Det var en mer nok til å vise seg som en ypperlig playmaker med et nærmest eventyrlig blikk for spillet. Han faller under samme kategorien som David Silva og Luka Modric - små, kreative spillere som tok engelsk fotball med storm. Som viste en fotballnasjon midt i en identitetskrise behovet for god teknikk med noe attåt.

Det er ikke tilfeldig at Liverpool, Chelsea, Arsenal og Tottenham bygger laget rundt en liten spiller i tierrollen.

Benket Alt bra så langt. Men Mata som en gang var Premier League beste playmaker, stirrer nå på et mylder av nykommere. Alt fra Mesut Özil, Christian Eriksen til Dimitri Payet.

Spillere som har hans posisjon i andre lag. men selv i United, må han nå finne seg i å se andre i rollen fra benken.

 GOD I BLÅTT:  Juan Mata briljerte i to sesonger for Chelsea. Foto: NTB Scanpix.
GOD I BLÅTT: Juan Mata briljerte i to sesonger for Chelsea. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Mata er bare 27 år gammel og det er nå han burde gå inn i sin beste periode. I tillegg er det bare to og et halvt år siden han leverte 20 mål og 28 målgivende i løpet av en sesong.

Selv om United-laget er katastrofalt dårlig, blir Mata vraket gang etter gang til fordel for Jesse Lingard og Marouane Fellaini. Så hvor gikk det galt?

Det er spesielt et øyeblikk som peker seg ut. Det er øyeblikket da José Mourinho returnerte som Chelsea-sjef. Portugiseren var knallhard i sin dom. Det var ikke plass til begge der.

Det som er mindre åpenbart er hvorfor Mata ikke har nådd det sitt gode, gamle nivå siden.

«The Revenant» Mata er langt fra den første som har fått en solid formdupp etter Mourinhos påvirking. Shaun Wright-Phillips, Ricardo Quaresma, Andrej Sjevtsjenko og André Schürrle var alle offensive spiller som spilte med stor risiko, som fikk en solid dupp da karrieren møtte på Mourinho.

Kaka, Mohamed Salah og Juan Cuadrado har nok alle sin mening om Mourinho. For ikke å snakke om Iker Casillas. Han vet virkelig hvordan Mourinho kan sette en stopper for karrieren.

Hvor mye Mourinho-episoden har hatt å si for Mata, blir ren spekulasjon. Men det er en teori som knapt har blitt testet under rettferdige forhold.

Uansett, Matas overgang til et hemmende United, en klubb lidende av post-Ferguson-traumer, har ikke akkurat hjulpet.

 KONTROLL:  Louis van Gaal liker å ha Mata på benken.
KONTROLL: Louis van Gaal liker å ha Mata på benken. Vis mer

Det er en sekvens i den nye filmen «The Revenant» hvor Leonardo DiCaprio på mirakuløst vis unnslipper en rekke brutale angrep bare for å havne i en iskald elv som leder ned en gigantisk foss. En scene som minner om Matas overgang fra Chelsea til United.

Ny start Det startet bra på Old Trafford for spanjolen. Seks ganger scoret han det første halvåret. To av månedene ble han kåret til Uniteds beste.

Med tanke på standarden på medspillerne, skal det sies at Mata har hatt noen ålreit tid. I sin United-tid har han vært blant dem som har glimtet til mest (det sier mer om klubben enn spilleren) og en viktig bidragsyter til et par høydepunkter for van Gaal (scoringen på Anfield forrige sesong, og bidraget til det fantastiske lagmålet mot Southampton).

Sammenliknet med Chelsea-tiden er Matas produksjon i United skuffende.

Tenk på følgende: Mata forsøker seg på under halvparten så mange nøkkelpasninger som han gjorde under sin siste fantastiske sesong på Stamford Bridge. Antall crossere har blitt redusert med 2/3. Han lager halvparten så mange frispark, og fra utenfor 16-meteren har han sendt i vei halvparten så mange skudd.

Kort fortalt har han fjernet risikoen fra spillet sitt. Det er umulig å si hvor mange pasninger spissene har blitt snytt for til fordel for en trygg støttepasning.

Feil system Det er ikke lett for en spiller å bli kastet inn i et feilslått og usammenhengende lag og trives. Vanskeligere blir det når bitene som ikke passer sammen, skal fungere som en sammenhengende enhet.

Men er det ikke en playmakers plikt å skape flyt og rytme i spillet?

Forsvarsargumentet for Mata er bunnsolid. Sammen med de andre angrepskollegaene (Rooney, Herrera, Depay, Martial), får han nærmest friheten fjernet av manager Louis van Gaal. United skal ha ballen. Spontaniteten har blitt borte. Det igjen viser at Mata ikke er årsaken til Uniteds problemer heller et symptom på dem.

 THE REVENANT: Filmen med Leonardo DiCaprio hadde premiere denne måneden. En seanse i filmen kan sammenlignes med Juan Matas karriere. Foto: NTB Scanpix.
THE REVENANT: Filmen med Leonardo DiCaprio hadde premiere denne måneden. En seanse i filmen kan sammenlignes med Juan Matas karriere. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Trist ja, men ingen grunn til å grave seg ned. Mata har vunnet både VM og EM med Spania. Champions League og Europa League, pluss en rekke individuelle priser.

Han er 27 år og mangemillionær. Å kalle ham uheldig blir bare helt feil.

Nå ser han den noe større Fellaini spille foran seg. Spilleren som mange managere drømte om å bygge et lag rundt, har ikke bare blitt hindret av en kontrollerende manager - men to.

Så gjenstår det å se om han er ferdig på toppnivået. Alderen tilsier at han har flere gode år igjen på banen. Og han er en fantastisk fotballspiller. Fansen venter bare på å få se Mata bli født på ny.

 LIGNER IKKE SEG SELV:  Juan Mata har ikke vært i nærheten av sitt toppnivå i Manchester United. Foto: NTB Scanpix.
LIGNER IKKE SEG SELV: Juan Mata har ikke vært i nærheten av sitt toppnivå i Manchester United. Foto: NTB Scanpix. Vis mer