Derfor nekter Tom Tvedt å gi seg

De fleste tror idrettspresident Tom Tvedt mister jobben, men han er innstilt på kamp. - Hvis jeg taper skal jeg se alle i øyene etterpå og være stolt, forteller han.

KAMPMODUS: Tom Tvedt ble ikke innstilt av valgkomiteen til å fortsette i jobben som idrettspresident. Etter lang betenkningstid har han nå bestemt seg for å kjempe om jobben likevel. Idrettstinget i helga bestemmer. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
KAMPMODUS: Tom Tvedt ble ikke innstilt av valgkomiteen til å fortsette i jobben som idrettspresident. Etter lang betenkningstid har han nå bestemt seg for å kjempe om jobben likevel. Idrettstinget i helga bestemmer. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

- For meg er inkluderingen det aller viktigste. At alle barn i Norge får muligheten til å sitte rundt bålet og kjenne varmen av å bli inkludert i norsk idrett.

- Derfor har du bestemt deg for å kjempe om vervet?

- Ja.

De beste vennene idrettspresident Tom Tvedt har, er fremdeles de han spilte håndball med. For 40 år siden. Sånt skaper tro på broene idretten kan bygge mellom mennesker.

- Det er jo helt unikt, den måten idretten skaper fellesskap. Som idrettspresident har det kameratskapet, at alle skal få ta del i det, vært oppgave nummer én på pulten min, sier han til Dagbladet.

Utfordrer

Norsk idrett har aldri fått mer offentlige midler - og i OL i Pyeongchang tok vi 39 medaljer. Likevel kjemper Tvedt nå med nebb å klør for å beholde jobben som idrettspresident.

Årsaken er åpenhetsdebatten i norsk idrett. Innsyn i reiseregninger avdekket en pengebruk som fikk pampekritikken til å hagle. Svindyre middager med masse alkohol til. Tvedt har selv deltatt på flere av dem. Valgkomiteen har ikke innstilt Tvedt til fire nye år - de vil heller ha tidligere Røde Kors-sjef Svein Mollekleiv. Den sittende presidenten er nå utfordrer til egen jobb.

- Først gjorde det vondt å ikke bli innstilt, for jeg er stolt av resultatene våre. Nå er jeg bare klar for å ta en kamp.

- Er det ydmykende for deg å måtte ta kampen?

- Nei. Hvis jeg taper skal jeg se alle i øynene etterpå og være stolt.

- Alt kan skje

Det er under ett døgn siden Tvedt i det hele tatt kunngjorde at han ikke ville gi seg. De to utfordrerne, Svein Mollekleiv og Berit Kjøll, er store favoritter til å frata ham jobben. Onsdag kunngjorde Svømmeforbundet, som første særforbund, at de stiller seg bak Tvedt. Det ble helt utslagsgivende for Tvedt, som nå sier at «alt kan skje i helga».

- Hvorfor ventet du så lenge med å stille til gjenvalg?

- Av respekt for organisasjonen. Særforbundene har sine møter og jeg ville at de skulle diskutere i fred. Så kom Svømmeforbundet og sa at de ønsket at jeg fortsatte. Da ble det riktig for meg å stille meg til disposisjon.

- Du klamrer deg til makta, kan man si det?

- Nei, nei, overhodet ikke. Jeg er offensiv og tar kampen. Jeg ønsker å fullføre jobben jeg har begynt på med å modernisere og digitalisere norsk idrett.

- Men tillitskrisa - noen må jo ta ansvar for den?

- Ja, og det har jeg gjort. Jeg stilte i debattene, og tok imot kritikken. Samtidig er resultatene de siste åra svært gode. Det er kommet mer penger til toppidretten, og aldri har vi hatt flere medlemmer. Det blomster i bredden og i toppen: Vi tok 39 medaljer under OL i Pyeongchang. Vi har oppfylt - og tidvis overoppfylt - på alle parametre vi måles på. Det er jeg stolt over, sier Tvedt.

- Noe er tydeligvis galt da, siden du ikke ble innstilt?

- Det handler om den tsunamien som traff gjennom åpenhetsdebatten. Den etterlot ikke noe godt inntrykk. Som leder er det mitt ansikt som brukes i saker om ukultur i hele idrettsbevegelsen. Om det er rettferdig eller ei, er ikke noe jeg skal vurdere.

Læringspunkter

Tsunami er nok riktig ord. Det var over 10 000 negative presseoppslag rundt Tvedt og idretten i perioden etter pressen rettet fokus mot pengebruken. Tvedt ble grillet på TV i beste sendetid, og innrømmer selv at han kom rimelig dårlig fra det.

- Det er mange ting jeg skulle gjort om igjen, sier Tvedt.

- Hva da?

- Vi burde vært raskere med å legge fram alle kvitteringene, vi burde brukt mer penger på å få alt digitalisert raskest mulig så ingen kunne beskylde oss for å motarbeide prosessen. Men til syvende og sist står dette igjen etter fire år: Vi har levert ut 25 000 kvitteringer, syv år tilbake i tid, og ingen hos oss er tatt for juks. Det er mer enn hva de kan si nede på Stortinget.

- Så hva gikk feil underveis, da?

- Det var jo en veldig krevende oppgave. Vi fumlet i starten, og traff dårlig på hoppkanten. Dette søkelyset har jo kommet til Stortinget også, og vi ser at de også har gjort feil. Heldigvis har jeg ikke hørt om noen som slutta i idretten på grunn av denne åpenhetsdebatten, svarer Tvedt.

- Åpnere enn Stortinget

Åpenhetsutvalget til John G. Bernander foreslo 21 punkter til forbedring i Norsk idrettsforbund. Alle 21 er implementert under Tvedt.

- I dag er Norges idrettsforbund landets mest åpne organisasjon, inkludert Stortinget, sier Tvedt bastant.

Det blir tøff kamp om presidentvervet i helga. Kilder Dagbladet snakker med i miljøet sier Tvedts beste sjanse er å være flest særforbunds andrevalg, men da må han karre seg til en andre valgrunde og danke ut enten Mollekleiv eller Kjøll i første runde. Da kan den tapende part velge Tvedt framfor «rivalen».

- Ærlig talt - har du troa på gjenvalg?

- Ja. Jeg har god tro. Det har kommet mange positive tilbakemeldinger den siste tida. Idrettstinget kommer til å treffe en god beslutning, sier Tvedt og smiler.

Han har brukt mye tid på talen han skal holde framfor idrettstinget. Følelser blir et stikkord, forteller han Dagbladet.

- Jeg skal selvsagt fortelle tinget hvor mye idretten betyr for meg, og forklare tiltroen jeg har på fellesskapet som følger med breddeidretten. Til syvende og sist er det jo dét idrett handler om: Fellesskap og like muligheter for alle. Det vil jeg aldri slutte å kjempe for. Da må jeg ta kampen i helga også.