Derfor piper publikum mot Norge

- Går på stoltheten løs, sier fotballsosiolog.

(Dagbladet.no): Før kveldens kamp i Kroatia sier Englands landslagssjef Fabio Capello  at han foretrekker å spille i gryta på Maksimir Stadion, framfor å spille på fiendtlige Wembley.


- Spillerne har mer selvtillit borte, på Wembley piper publikum ved første feil, sier han, ifølge Guardian.

- Jeg er sikker på at spillerne vil spille bedre her enn hjemme, mener Capello.


I Sverige sier mer enn halvparten av Aftonbladets lesere at det er «helt okej» å bue ut landslaget dersom de spiller kjedelig, og svenskene frykter for dagens hjemmemøte med Ungarn.

- Det vil føles jævlig rart om vi skulle bli buet ut igjen, sier Mikael Nilsson.


Og selv om Morten Gamst Pedersens far Ernst mente han ikke hørte noe piping da sønnen ble byttet inn under landskampen mot Island forrige uke, avsluttet hvertfall Norge nok en kamp til massiv pipekonsert.

Hvorfor er vi så raske med å rakke ned på våre beste menn?

Klubbfølelsen overgår nasjonalfølelsen

Derfor piper publikum mot Norge

Arve Hjelseth er førsteamanuensis ved NTNU og idrettsosiolog med lang bakgrunn i forskning på supporterkultur. Han mener det er stor forskjell på klubbfølelse og det å heie på landslaget.

- For det første er det nok gjennomgående en annen type publikum som går på landskamper. Det ser man blant annet på ulike diskusjonsfora på nettet etter en landskamp - da dukker det opp karakterer som ellers ikke ville kommentert fotball, sier Hjelseth til Dagbladet.no.

Han mener at mange av dem som tar turen for å se Norge ikke er så opptatt av fotball ellers.

- Flere av disse ser nok ikke så mye på klubbfotball på TV ellers, og kommer derfor til kamp med større forventninger om å bli underholdt, sier Hjelseth.

Og da blir de ofte skuffet.

Her ligger den store forskjellen mellom klubbfølelse og nasjonalfølelse, mener fotballsosiologen. Mye sjeldnere opplever man at klubblag pipes ut av sine egne, og i de tilfellene det skjer, dreier det seg i så fall mer om en spontan reaksjon på en stor nedtur.

- Klubbsupportere ser gjerne på kampene som en mulighet til å hylle laget sitt. Det finnes en mye mer utbredt holdning om å støtte laget i tykt og tynt. Klubbfølelsen er ubetinget, sier Hjelseth.

Han drar fram supporterkulturen i England som et eksempel, der mange fotballfans, særlig i nord, ikke bryr seg det døyt om hva landslaget foretar seg.

KRAVSTORE: Fredrik Winsnes og resten av det norske landslaget måtte igjen tåle hjemmepublikummets mishagsytringer etter 2-2 mot Island på Ullevaal. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
KRAVSTORE: Fredrik Winsnes og resten av det norske landslaget måtte igjen tåle hjemmepublikummets mishagsytringer etter 2-2 mot Island på Ullevaal. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET Vis mer

Går på stoltheten løs

- Folk samles rundt Norge med en veldig entusiasme når det går bra. Da merker man en stor fellesskapsfølelse, og man kan snakke om kampen i går med folk man møter på gata, og så videre. Seieren over Brasil i 1998 er et eksempel på det, sier Hjelseth.

Motsatt er det slik at når landslaget spiller dårlig, da følger det også med en utbredt følelse av å miste ansikt internasjonalt.

- Landslagets prestasjoner går på stoltheten løs, sier Hjelseth til Dagbladet.no.

- Har dette også sammenheng med om man spiller «underholdende» fotball, og hvilket rykte landslaget har ute?

- Det kan gå begge veier. Et eksempel på dette er i Tyskland på 80-tallet, der mange faktisk skammet seg over at lagets kyniske fotball, til tross for at man kom seg til to VM-finaler. Men man har også eksempler på det motsatte, sier Hjelseth.

Media skaper urealistiske forventninger

Talsmann i Norsk Supporterallianse, Henk Ekerhovd, har merket seg mye av det samme som sosiologen peker på.

- Supportere vil nok alltid ha et større eierforhold til klubblaget, sier han til Dagbladet.no.

Men Ekerhovd mener samtidig at landslaget i mange tilfeller får lide av at det for ofte skapes for store forventninger før kampene.

- Media har en tendens til å hausse opp Norge før de store kampene, og vi framstår gjerne som kjempestore favoritter. Da er det klart at folk fort blir skuffet når det ikke går sånn, sier han.

Sveriges landslag ledet 1-0 over Nord-Irland sist de ble møtt med pipekonsert fra hjemmepublikummet på Råsunda, som mente svenskene burde underholde mer tross ledelsen. Oppildnet av publikums krav om å gå framover, gjorde de nettopp det - og Nord-Irland kontret inn 1-1.

Ekerhovd mener man bør vente i det lengste med å reagere mot sitt eget lag. Men han mener også det må være lov å si ifra.

- Når du har betalt dyre billetter for å bli underholdt, da er du i din fulle rett til å si meningen din også. Det er som i et demokrati - har du stemt ved valg, kan du si hva du mener, sier Ekerhovd, men legger til:

- Når laget leder er det selvfølgelig noe helt annet.

BORTE BEST, MEN HJEMME.. Englands manager Fabio Capello mener David Beckham og de andre spillerne vil prestere bedre i Kroatia enn foran hjemlige fans på Wembley.
VANT TIL PIPING: Mikael Nilsson og resten av det svenske landslaget hevder de ikke lar seg påvirke dersom de blir buet ut på Råsunda.
FORSKER: Sosiolog Arve Hjelseth ved NTNU har skrevet flere avhandlinger om supporterkultur.