Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor roet Gerrans feltet etter Boasson Hagens krasj

- Finalen var farlig. Jeg fryktet en massevelt.

TRE GENTLEMEN: Edvald Boasson Hagens status i hovedfeltet gjorde nok sitt til at Simon Gerrans (til venstre) og Pieter Weening synes det var greit å vente på nordmannen etter at han veltet på den neste siste runden under Tour of Norway-finalen. FOTO: NTB Scanpix
TRE GENTLEMEN: Edvald Boasson Hagens status i hovedfeltet gjorde nok sitt til at Simon Gerrans (til venstre) og Pieter Weening synes det var greit å vente på nordmannen etter at han veltet på den neste siste runden under Tour of Norway-finalen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (procycling.no): Den samme utforkjøringen VM-rytterne fikk bryne seg på med såpeglatte forhold tilbake i 1993, var gjenstand for kritikk fra utøverne nesten 24 år senere.

Etter at Edvald Boasson Hagen gikk i bakken som andremann i hovedfeltet på den tredje av fire avsluttende runder, tok 37 år gamle Simon Gerrans (Orica-Scott) ansvar og manet kollegene om å roe ned i front.

- Jeg har ingen makt til å nøytralisere rittet, men jeg kan få ned tempoet i et minutt eller to. Det var en farlig rundløype, spesielt den siste delen inn mot avslutningen. Det var Edvalds egen skyld at han gikk ned, så jeg tror han tok litt mye risiko. Men det er ikke den rette måten å tape rittet sammenlagt på. Jeg følte det riktige var å få feltet til å roe litt ned og gi ham muligheten til å komme seg opp igjen, sier Gerrans til procycling.no.

- Ikke alle hadde gjort det i den situasjonen?

- Nei, det kan hende, men jeg synes likevel det var den rette tingen å gjøre. Selv om han slo meg i finalen i dag, synes jeg det var greit at nettopp han vant.

Syklet to år med Edvald i Sky

Det er alltid greit å ha gode venner i hovedfeltet. Gerrans og Boasson Hagen kjenner hverandre godt etter to år sesonger som lagkamerater i Team Sky.

Likevel er det en fantastisk gest av australieren, som til slutt endte opp med andreplass både på etappen og i sammendraget.

Han konfererte først med Roompot-Nederlandse Loterij som hadde Pieter Weening i ledertrøya foran den siste dagen av Tour of Norway.

Deretter signaliserte han med armene at rytterne skulle skru tempoet ned.

- Jeg tror alle synes det var greit. Så snart noen gir det signalet, synes alle det er greit å følge etter.

Weening: - Jeg synes det var farlig

Gerrans forsøkte deretter å få UCI-kommissæren til å nøytralisere de siste tre kilometerne av rittet - men fikk ikke medhold.

Det var flere som støttet Orica-kapteinens syn om at de avsluttende rundene ned fra Ekeberg, var farlige:

- Jeg synes det var farlig. Hvis du kjører for sammendraget eller har lyst til å kjempe om etappeseieren, er du nødt til å kjøre maks nedover over all brosteinen. Du er nødt til å ta risiko, og det skjer ikke i 30 kilometer i timen - men i 90. Så du kan jo bare se for deg hva som hadde skjedd om mange hadde gått ned der. Jeg synes helt klart de kunne ha laget en bedre avslutning. Alle snakker om sikkerhet, men arrangøren må også følge det opp, sier Pieter Weening til procycling.no.

FLENGE I SKINKA: Edvald Boasson Hagen landet på hofta, og det var bra - for da unngikk han å pådra seg et kragebeinsbrudd litt over en måned i forkant av touren. Etterpå takket han Simon Gerrans fordi han fikk feltet til å roe ned. FOTO: NTB Scanpix
FLENGE I SKINKA: Edvald Boasson Hagen landet på hofta, og det var bra - for da unngikk han å pådra seg et kragebeinsbrudd litt over en måned i forkant av touren. Etterpå takket han Simon Gerrans fordi han fikk feltet til å roe ned. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Den 186 centimeter lange nederlenderen er kanskje ikke det mest elegante synes på to hjul nedover fjellsidene. Underveis på de avsluttende rundene lå også 36-åringen et godt stykke bak i hovedfeltet.

- Det er litt sånn det blir. Blir man først passert av noen, kommer det gjerne 30-40 mann forbi, og da havner man bakover i mengden. Jeg visste at det var brede veier oppover igjen, så det gikk greit å manøvrere seg tilbake i posisjon på vei ut av sentrum igjen, forteller han.

Rutinerte herrer bak avgjørelsen

At Weening (36) og Gerrans (37) var toneangivende bak avgjørelsen, sier også litt om at det finnes forskjellige generasjoner i mengden.

Vi spurte sjefen til Gerrans om det er i hans ånd å gi utfordreren muligheten til å komme tilbake i seierskampen:

- Absolutt. Simon har mye erfaring og kommer fra den gamle skolen, svarer Matt Wilson i Orica-Scott.

- Var det riktig å vente på Edvald?

- Ja, det var en skummel finale, kanskje for ille for en etappeavslutning som dette. Rompoot og våre gutter satte ned farten umiddelbart etterpå for at Edvald skulle komme opp igjen.

Etterpå kunne ikke Boasson Hagen gjøre annet enn å takke og bukke for gesten.

- Jeg er takknemlig. Jeg hadde ikke forventet at de skulle stoppe og hadde heller ikke vært hissig hvis de kjørte videre. Jeg er glad for seieren. Det var godt å ta den etter at jeg mistet den på Lillehammer, sier rudsbygdingen til procycling.no.

Delte meninger

Sep Vanmarcke, 28-åringen som vant Omloop Het Nieuwsblad i 2012, innrømmer at han stusset på avgjørelsen:

- Det var greit for meg, for jeg var kun fokusert på lagkameratene mine. Det var litt rart. Jeg forstår at lagkameratene hans sier: «Vent!». Men vi hadde jobbet hele dagen, og det var 10 kilometer igjen til mål, så hvis et lag hadde kjørt full gass, hadde jeg forstått det. Det var i finalen av rittet, og han var heller ikke sammenlagtlederen, så det gjør det også litt annerledes. Men jeg går ut ifra at vi alle var enige, siden ingen forsøkte noe, sier Cannondale-Drapac-rytteren.

Historisk sett eksisterer det ingen fasit på hvordan man opptrer i slike situasjoner.

Chris Froome og Team Sky fikk massiv kritikk da briten, iført gul ledertrøye, skar ut av veien og markerte for tissepause like etter at et par av hjelperytterne hans gikk ned i velt under den 12. etappen av Tour de France i fjor.

Det ble kalt misbruk av den gule trøyas makt, ettersom Froome ikke gikk ned i velten selv. En som dog gikk ned, var Gerrans.

Hushovd uenig med Cancellara

Thor Hushovd har nok fortsatt ikke glemt massevelten på etappe 2 mot Spa under 2010-utgaven av touren. På brostein var det gode muligheter for at nordmannen kunne kjøre seg inn i den gule ledertrøya, men Fabian Cancellara hevet armen ettersom Alberto Contador, Lance Armstrong og Schleck-brødrene var blant rytterne som gikk ned.

- Jeg var ikke enig i avgjørelsen, men Fabian signaliserte at vi skulle nøytralisere etappen. Og jeg ønsket ikke å få 100 fiender i hovedfeltet, uttalte Hushovd etterpå.

Det er også en vesensforskjell om rytterne som går ned har muligheter til å stikke av med sammenlagtseieren eller ikke.

Slik kan man også tolke hovedfeltets opptreden i Oslo da Dylan Groenwegen veltet i forbindelse med den andre passeringen ved Operapassasjen - mens det ble tatt mer resolutte grep da Boasson Hagen havnet i asfalten på runden etter.

- Jeg hørte først om det via radioen. Det er også en liten forskjell på å gå for sammendraget og for en etappeseier. Det går ofte velt, men jeg synes det var annerledes med Edvald. Jeg fikk høre om velten til Groenewegen først 10 minutter senere, mens alle så at Edvald lå der. Jeg synes det var den rette avgjørelsen å ta, forklarer landsmann Weening.

Grøndahl Jansen fikk ikke med seg velt

Norske Amund Grøndahl Jansen er lagkamerat med Groenewegen. Han opplevde opptrinnet slik:

- Det var et valg Orica og Roompot tok, og da er det greit når de tar valget. Det er de det går utover om Edvald skulle gå fram å vinne, så jeg synes det er fair sånn sett.

- Men ventet de på din kaptein, da Groenewegen gikk ned?

- Han datt vel av på vanlig vis, eller?

- Nei, han veltet. Men da var det ingen som ventet?

- Nei, men Edvald kjempet om sammendraget. Da er det en bismak å vinne fordi han veltet. Jeg tror vi fikk den verdige vinneren til slutt.

PÅ ETTERSKUDD: Edvald Boasson Hagen hadde to lagkamerater rundt seg etter at han gikk i bakken foran sisterunden. Det hjalp også til at tempoet i hovedfeltet var bedagelig. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
PÅ ETTERSKUDD: Edvald Boasson Hagen hadde to lagkamerater rundt seg etter at han gikk i bakken foran sisterunden. Det hjalp også til at tempoet i hovedfeltet var bedagelig. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer

- Sier det mest om statusen til Edvald i feltet, eller at det ikke er så nøye ettersom det bare dreier seg om Tour of Norway?

- Det sier nok mest om statusen til Edvald. Han er på hjemmebane og det betyr mye for ham. Velten kommer mer som et resultat at løypa er litt på grensa noen få kilometer før mål. Det var ikke slik at Edvald gjorde noe dumt, han skled bare på et uheldig tidspunkt.

PS: Edvald Boasson Hagen vant altså Tour of Norway sammenlagt, foran Simon Gerrans, Pieter Weening, Sander Armée og August Jensen.

Les mer om det her!

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!