SAMHOLD: Erlend Mamelund og Vegard Samdahl demonstrerer noe av innholdet i bruken av Ubuntu-ropet.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SAMHOLD: Erlend Mamelund og Vegard Samdahl demonstrerer noe av innholdet i bruken av Ubuntu-ropet. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Derfor roper håndballgutta «Ubuntu!» etter timeout

Innført etter surt VM-tap i Sverige.

Håndballstudio kl. 20.10: Kroatia - Norge

VRSAC (Dagbladet): Hører du godt etter når håndballgutta har timeout, så hører du de roper «UBUNTU!» når de er ferdige.

Hvorfor det?

Opprinnelsen for begrepet ligger i Sør-Afrika, og er navnet på en humanistisk idelogi som fokuserer på menneskers relasjoner med hverandre. For håndballgutta symboliserer kampropet samhold, å jobbe for laget og ikke minst å gi alt for hverandre.

- Vi har brukt det ropet et års tid nå, og jeg kan bare si at det betyr noe for oss. Det er ikke bare et hvilket som helst ord, vi roper ut. Det gir oss mye, sier Erlend Mamelund til Dagbladet.

Brukt av Mandela
Nelson Mandela og erkebiskop Desmond Tutu er bekjenner seg begge til Ubuntu. Og filosofien blir av mange sett på som et grunnleggende prinsipp i gjenoppbyggingen av Sør-Afrika etter apartheid.

Tutu forklarte ifølge Wikipedia filosofien slik i 1999: «En person med Ubuntu er åpen og tilgjengelig mot andre, anerkjenner andre, føler seg ikke truet av at andre blir bemidlet og har det bra, for han eller hun har en korrekt selvbekreftelse som kommer fra å vite at han eller hun hører hjemme i en større helhet og blir nedtrykt når andre blir ydmyket eller nedtrykt, når andre blir torturert eller holdt tilbake.»
  Innført etter VM-tap
Det var etter det sure VM-tapet mot Ungarn i Sverige i fjor at Johannes Hippe lanserte ordet.

Spillergruppa smakte på det, og adopterte det. Siden er det blitt brukt.

- Under VM i Sverige i fjor hadde vi et tap mot Ungarn som var temmelig hardt å fordøye. Da satte vi oss ned og der begynte prosessen. Johannes Hippe drog opp ordet, sier Ole Erevik til TV2.no

I det samme mesterskapet ble det etterlyst grep for å styrke samholdet i laget. Det var i den forbindelsen «Ubuntu» ble lansert.

Mye bedre nå
Og er det noe håndballgutta peker på når du i dag spølr dem om stemning og samhold i troppen, er det nettopp det at det er blitt så mye bedre.

- Vi har vist både mot Slovenia og Island at vi har sterk moral, og sammen klart å jobbe oss ut av vanskelige perioder, sier Mamelund.

Den egenskapen kan nok bli ekstra nyttig i kveld.

Kl 20.10 er det kamp mot Kroatia, som har vunnet begge kampene sine så langt.

- Men alle kamper er jevne, alle lever sitt eget liv. Spiller vi som vi vet vi kan, er jeg overbevist om at vi kan slå dem, sier Håvard Tvedten.

Det tror også landslagssjef Robert Hedin.

- Ja, det tror jeg. Og jeg tror også at det spillet vi i store perioder viste mot Island, kan være nok til å vinne.

** Om Norge skulle slå Kroatia i kveld, går laget til hovedrunden med to poeng, noe som kan bli helt avgjørende for målet om å bli nummer tre i pulja og få spille om en femteplass - som også kan gi OL-billett til sommeren,