Derfor satset Dagbladets oddstipper på Celtic mot Barcelona

Gulltips ga 8,5 ganger innsatsen tilbake.

Lars Dybwad er Dagbladets odds- og tippeekspert. I tillegg til å levere daglige tippeanalyser skriver han jevnlig artikler om odds og tipping i sin oddsblogg

Onsdagen var en god dag for alle de som følger med på Dagbladets oddstipssider. Den begynte med en forutsett uavgjort mellom Røa og Wolfsburg til 4,15 i odds, fortsatte med en solid 3-0-seier til Brøndby til 3,95 i odds og med Sandnes Ulf til 2,40. Alle korrekt tippet i Dagbladets oddsanalyser.

Det som toppet dagen var likevel Celtics overraskende hjemmeseier over Barcelona, til hele 8,50 i odds. Som oddstipper hadde jeg en såpass god følelse for hjemmeseieren i denne kampen at det var dette gulltipset jeg valgte å profilere på forsiden av www.dagbladet.no, med tittelen «- Celtic bruker musklene og slår Barcelona».

Som kjent vant Celtic 2-1, og mange oddstippere ble forhåpentligvis litt rikere.

Jeg ble av et par lesere oppfordret til å fortelle litt om metoden bak dette oddstipset, og skal forsøke å fortelle litt om hvordan jeg arbeider.

Tidligere møter: Celtic leverte en god kamp også i Barcelona
Dette var den fjerde Champions League-runden i gruppespillet, og den er reversert av den tredje. Det betyr at alle lagene som spilte hjemme mot en motstander i runde tre, møtte den samme motstanderen på bortebane. Det gir oss tippere litt ekstra kunnskap, når lagene møtte hverandre så sent som for to uker siden.

I Celtics tilfelle reiste de til Barcelona for to uker siden som meget undervurderte, av mange ansett som et slaktoffer. Likevel tok de ledelsen 1-0. Selv om Barcelona som vanlig hadde overlegen ballbesittelse og langt flere sjanser kom ikke seiersmålet før etter fire minutter på overtid.

Den kampen ga et visst hint om at Celtics fysiske spillestil, kompakte forsvar og styrke på dødballer kunne skape problemer for Barcelona.

Motivasjon: Stillingen i gruppen
Situasjonen i gruppe G var før kampen slik at Barcelona ledet klart med ni poeng, og dermed kunne tillate seg et mulig feilskjær. Celtic hadde fire poeng etter en sterk borteseier mot Spartak Moskva og 0-0 hjemme i Benfica. Barcelona hintet på sin hjemmeside om at Celtic var en noe ubehagelig motstander, og man kan selv tenke seg at en kald og våt bortekamp mot viking-sterke skotter ikke er øverst på ønskelisten. Jeg spekulerte i om laget muligens ville hvile Messi i denne kampen, og generelt ta det litt forsiktig med frykt for skader i en kamp de uansett ikke trengte å vinne. Jeg tok for øvrig feil angående Messi, som et minutt på overtid scoret Barcelonas mål.

Hva gjelder Celtic har de i Glasgow Rangers sitt fravær nærmest skriftlig garanti på å vinne den skotske ligaen, og kan fokusere optimalt mot kampene i Champions League. Laget har skapt problemer for mange sterke motstandere hjemme på Celtic Park tidligere. I tillegg lå det element av revansjlyst etter den gode kampen i Barcelona.

Skader og forfall: Barcelonas forsvarsspill
Det har på sett og vis ligget i luften hele Barcelonas flotte høstsesong at et uhell ville skje. Laget har slitt med skader i forsvar, blant annet på midtstopperne Puyol og Pique. Har sluppet inn mange unødvendige baklengsmål, og hatt noen nesten utrolige comeback på slutten av kamper for å berge poengene. Skader og suspensjoner overvurderes ofte av tippere, men hva gjelder Barcelona har forsvarsproblemene hatt en dokumentert effekt.

Eksempler på det var den ovennevnte hjemmekampen mot Celtic, med seiersmål fire minutter på overtid. Bortekampen mot Sevilla, der Barcelona lå under 0-2, men scoret tre mål i annen omgang, hvorav ett i 89. minutt og seiersmålet tre minutter på overtid. Hjemmekampen mot Spartak Moskva, hvor Barcelona lå under 1-2.

I tillegg kommer bortekampen mot nyopprykkede Deportivo La Coruna, som Barcelona vant 5-4. De lå riktignok ikke under i kampen, men viste nok en gang svakheter i forsvaret. Riktignok var Pique igjen aktuell til gårsdagens Celtic-kamp, men ville uansett være rusten og viste seg å starte på benken.

Oddsen: Må være lønnsom
Det sentrale i et hvert oddsspill er at man kun spiller odds med verdi. Oddsen settes av Norsk Tipping, hvis dyktige fagfolk vurderer sjansen i prosent for henholdsvis hjemmeseier, uavgjort og borteseier, og setter oddsen deretter, påplusset en provisjon.

Med en odds på 8,50 kan man anta at Norsk Tipping ga Celtic i overkant av ti prosent sjanse for å vinne matchen. Selve oddsen 8,50 reflekterer en sannsynlighet på 11,76 prosent (100 / 8,50).

Jeg mente at Celtics vinnersjanser var høyere enn 11,76 prosent, på grunn av fordelen av hjemmebane, erfaringen fra tidligere møter, Barcelonas mindre behov for seier og Barcelonas skadeproblemer i forsvar. Dermed var 8,50 lønnsom odds. Jeg har for øvrig tidligere blogget litt om dette med lønnsom odds, og hvorfor jeg ofte tipper forskjellige utfall av samme kamp.

Magefølelse
Jeg bestemte meg tidlig for å tippe Celtic da jeg så oddsen, og hadde altså en såpass god følelse for tipset at jeg valgte å publisere det på forsiden av www.dagbladet.no.

Det skyldes nok litt den merkelige, muligens litt overtroiske magefølelsen, som tidvis bare dukker opp. Det kan ikke forklares rasjonelt, men de fleste har vel opplevd i en eller annen sammenheng at noe føles riktig, uten at det er en «intuisjon» som er mulig å tvinge frem.

Jeg tror den såkalte magefølelsen kommer når man fra før av er relativt kunnskapsrik og har litt erfaring. Når både magefølelsen og en fornuftig analyse trekker i samme retning sitter man ofte med et godt oddsspill.

Marginer: Celtic med lykken på sin side
Man forventer ikke at en 8,50-oddser går inn hver gang, men det blir god butikk av det bare den går inn hver åttende gang. I går var marginene på Celtics side, tross manglende ballbesittelse og færre avslutninger enn Barcelona. Samtidig viste laget igjen hvor mye enorm innsats og motivasjon kan bety på en fotballbane. Har du ennå ikke sett hvordan Celtic-seieren kom, sjekk videoen over.

I etterpåklokskapens navn er alt enkelt, men i går traff analysen, og følelsen av å sette en 8,50-oddser er det som gjør oddstipping til en morsom hobby.

Jeg håper denne artikkelen inspirerer deg til å gjøre dine egne oddsanalyser, da det er det hobbyen handler om. I kveldens Europa League er det mange aktuelle objekter. Selv har jeg sett meg ut flere objekter, som du kan lese om på Dagbladets oddstipssider. Der ligger det tips hver eneste dag, året rundt.

Lykke til med spillene, og husk å aldri spille for mer enn du har råd til å tape!