MER MÅLFARLIG: Cristiano Ronaldo scorer i snitt hver gang han spiller for Real Madrid. I Manchester United scoret han i snitt 0,4 mål per kamp han spilte. I kveld kommer han tilbake til Old Trafford for å sende gamleklubben ut av Champions League. Foto: AP / REUTERS / NTB SCANPIX
MER MÅLFARLIG: Cristiano Ronaldo scorer i snitt hver gang han spiller for Real Madrid. I Manchester United scoret han i snitt 0,4 mål per kamp han spilte. I kveld kommer han tilbake til Old Trafford for å sende gamleklubben ut av Champions League. Foto: AP / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Derfor scorer han mer enn dobbelt så ofte som i United

Ronaldo scorer ett mål per kamp i Real Madrid.


• Følg Manchester United - Real Madrid i vårt fotballstudio klokka 20.45!

(Dagbladet): I kveld er Cristiano Ronaldo tilbake på banen der han gikk fra å være et kjempetalent til å bli en av verdens aller beste spillere i løpet av seks sesonger fra 2003 til 2009.

- Jeg gleder meg til å returnere til Old Trafford. Jeg har så mange gode minner derfra. Det blir en spennende kamp, og målet vårt er å vinne, skrev Real Madrid-spilleren på Instagram i går.

Og selv om han forlot Manchester United som superstjerne, har han fortsatt utviklingen i tre og et halvt år i den spanske hovedstaden.

I United scoret han 0,4 mål per kamp i snitt over seks sesonger. I Real Madrid har han scoret ett mål per kamp. 191 mål på 191 kamper er fasit så langt, ifølge ESPNFC.com. Regnestykket inkluderer kamper fra start og som innbytter i alle klubbkonkurranser.

Og selv om Real Madrid som lag har scoret mer per sesong de siste tre sesongene enn det United gjorde i de sesongene Ronaldo var der, er ikke forskjellen på lagene like stor som forskjellen på Ronaldo i rødt og Ronaldo i hvitt.

Dagbladet har spurt fire fotballkommentatorer og -eksperter om hvorfor Ronaldo scorer 2,5 ganger så ofte i Real Madrid som han gjorde i Manchester United.

Utviklet seg - Min beste forklaring er at Cristiano Ronaldo var veldig ung i Manchester United, og har bare blitt bedre. Det er en naturlig progresjon, sier Roar Stokke, som kommenterer kveldens kamp på Viasat Fotball.

- Først og fremst har han utviklet seg til en bedre spiller enn han var i United. Det er kanskje den viktigste faktoren, sier La Liga-ekspert Petter Veland i C More.

- I United var han fersk unggutt i starten før han ble lagets stjerne etterhvert. I Madrid har han hatt flere toppår, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

- Det viktigste er at han har blitt bedre og enda mer komplett som spiller fysisk, mentalt og teknisk-taktisk. Han har for eksempel blitt langt mer lagspiller. Det nyter han godt av også som ren avslutter og individualist, sier C More-ekspert og Aftenposten-spaltist Lars Tjærnås. 

Madrid scorer mer Real Madrid har scoret i snitt 108 ligamål i de tre hele sesongene Ronaldo har spilt der. I de seks årene han spilte for Manchester United scoret de gjennomsnittlig 71 ligamål per sesong.

- Real Madrid scorer mange mål, det tjener han på fordi de er dristige og offensive i stilen. Og det er litt større avstand mellom desidert topp og bunn i La Liga enn i Premier League, sier Tjærnås.

- Real Madrid er mer suverene i flere kamper og det er lettere å score mange enn i Premier League, sier Alsaker.

- Premier League er mer fysisk, og jeg tror ligaen jevnt over holder en høyere kvalitet. Ikke topplagene, men fra midten og ned er det jevnere nivå i Premier League enn i La Liga, sier Stokke.

Målforskjell ikke like viktig Et annet interessant poeng, er at engelsk og spansk fotball har forskjellige måter å rangere lagene på tabellen på. Dersom to lag har like mange poeng i Premier League, er målforskjellen neste kriterium. I La Liga ser man på innbyrdes oppgjør mellom likt plasserte lag før målforskjellen eventuelt blir tellende.

- Hvis United leder 3-1 mot Wigan, så har Wigan fortsatt noe å kjempe for. Hvert mål kan være forskjell på å overleve eller å rykke ned. Hvis Real Madrid leder 2-0 eller 3-0 i annen omgang mot svakere motstand, kan motstanderen gi opp og bytte ut de beste spillerne. Det åpner for at spillere som Ronaldo og Messi kan score flere mål. For de mindre klubbene har innbyrdes oppgjør liten betydning, for de vil aldri ende opp med lik poengsum som Real Madrid uansett, sier Veland.

Skreddersydd stil Roar Stokke mener også at Real Madrid spiller på en måte som gir Ronaldo enda flere scoringsmuligheter.

- Real Madrid spiller en type fotball som kler ham ekstremt godt. Kontringsfotballen til Mourinho er som skreddersydd for Cristiano Ronaldo. Og han har mange gode servitører, som Özil og Alonso, som alle ser etter Ronaldo når han har rom rundt seg. Han blir satt opp i gode situasjoner.

HAR BLITT BEDRE: Roar Stokke, Lars Tjærnås, Petter Veland og Øyvind Alsaker er enige om at Cristiano Ronaldo har vokst som spiller siden overgangen til Real Madrid. Foto: C More, NTB Scanpix og Dagbladet
HAR BLITT BEDRE: Roar Stokke, Lars Tjærnås, Petter Veland og Øyvind Alsaker er enige om at Cristiano Ronaldo har vokst som spiller siden overgangen til Real Madrid. Foto: C More, NTB Scanpix og Dagbladet Vis mer

I kveld vil han etter all sannsynlighet få en kjærlig velkomst av sine gamle hjemmesupportere på Old Trafford. Samtidig vil United-fansen være litt redde for hva deres gamle helt kan stelle i stand mot dem.

- Han er i form og takler bedre enn før å være hovedperson, så jeg venter meg noen potensielt avgjørende involveringer, sier Alsaker.

- Det er all grunn til å tro at Ronaldo er på topp. En stund hadde han et meget urettferdig stempel som en som ikke var de store anledningers mann. Det har han grundig motbevist, blant annet med det han har gjort i mange El Clasico på rad. Jeg tror også han er så sterk mentalt at å være tilbake på Old Trafford bare øker evnen og viljen til å prestere maks, sier Lars Tjærnås.

• Vi følger åttedelsfinalen i Champions League mellom Manchester United - Real Madrid i vårt fotballstudio klokka 20.45.

• Stillingen er 1-1 etter første kamp i Madrid.

SCORET SIST: Cristiano Ronaldo nikket inn Real Madrids mål mot Manchester United i første møte på Santiago Bernabeu. Kampen endte 1-1. I kveld avgjøres det hvem som går til kvartfinalen. Foto: PAUL HANNA, REUTERS / NTB SCANPIX
SCORET SIST: Cristiano Ronaldo nikket inn Real Madrids mål mot Manchester United i første møte på Santiago Bernabeu. Kampen endte 1-1. I kveld avgjøres det hvem som går til kvartfinalen. Foto: PAUL HANNA, REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer