Derfor sier de nei: - Går ikke

Tyske klubber er ikke med i prosjekt «Super League».

IKKE MED: Bayern München (her representert ved Robert Lewandowski) og Borussia Dortmund (representert ved Erling Braut Haaland). Foto: ANDREAS GEBERT / POOL / AFP / NTB
IKKE MED: Bayern München (her representert ved Robert Lewandowski) og Borussia Dortmund (representert ved Erling Braut Haaland). Foto: ANDREAS GEBERT / POOL / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Da pressemeldingen kom med oversikten over de 12 storklubbene, som etter planen skal være med å danne en europeisk superliga (20 lag på sikt - med fem plasser hvor lag rykker opp/ned), var ikke de tyske storklubbene Bayern München eller Borussia Dortmund blant dem.

Det vil bli lansert ytterligere tre klubber som skal danne de 15 «faste» klubbene i ligaen - som etter planen skal spilles i tillegg til hjemlig liga - men foreløpig er verken tyske eller franske klubber med.

Borussia Dortmund-toppen Hans-Joachim Watzke har mandag kommet med en pressemelding, der han forteller at klubben ikke blir en del av Super League.

- Begge de tyske klubber som er representert i ECA-styret, Bayern München og Borussia Dortmund, er 100 enige om dette, hevder Watzke.

Dortmund skal i likhet med Bayern München i stedet fokusere på reformen av Champions League - som nylig har blitt lansert. RB Leipzig er heller ikke interessert i å delta i noe superliga, melder klubben.

- Går ikke

Journalisten Asbjørn Slettemark (46) bor i Berlin og driver blant annet en norsk podkast om tysk fotball: Dritte Halbzeit. Han gir et innblikk i hvorfor tyske klubber styrer unna det prestisjefylte prosjektet.

- Dortmund kan ikke bli med, på grunn av deres tunge forankring i en veldig aktiv fanscene lokalt og sosialt. I det øyeblikket hvor de hadde måttet vise noe interesse for dette, så kommer stadion til å bli satt fyr på. Det er så inkompatibelt med den lokale fanbasen deres, som klubben gang på gang viser at de respekterer. Så det går ikke, sier Slettemark.

- Bayern München er så tett knyttet til Qatar, og Qatar har ikke råd til å tulle med FIFA og UEFA, på grunn av VM. Det er nok risting i fundamentet der allerede. Så det tette samarbeidet med Qatar, tror jeg er grunnen til at de holder seg unna. Så skal det sies at Bayern München har en ganske høylytt og kritisk fanbase, som sitter klar til å ta kampen mot et prosjekt som Superligaen, sier Slettemark.

Han peker på at RB Leipzig allerede er langt inne i den verdenen vi stadig oftere ser, hvor kommersiell virksomhet trumfer alt annet. Samtidig ønsker Red Bull-konsernet å bygge lokal forankring, ved å gjøre mindre klubber store - en annerledes forretningsmodell enn det Super League er.

Samtidig kommer supporterne til de 12 storklubbene som er annonsert med det som framstår som en unison kritikk av de nye planene.

- I Tyskland har fansen fortsatt noe de skulle sagt. Et tydelig eksempel er at vi nylig hadde den siste mandagskampen i Bundesliga, fordi det har vært en kampsak for fansen, og noe de har klart å få til, sier Slettemark, som ikke kan tenke seg at fansens krav og ønske rundt kampdager ville blitt hørt i land som England og Spania.

Sportskommentator i Dagbladet, Esten O. Sæther er sterkt kritisk til den foreslåtte «Super League». Vis mer

- Uansvarlig

Direktør i den tyske ligaen (DFL), Christian Seifert, fordømmer på sin side annonseringen av en ny superliga.

- DFL er ikke enige om noe konsept for en Superliga. Den økonomiske interessen fra klubber i England, Spania og Italia får ikke ødelegge strukturen som har eksistert som helhet i europeisk fotball, sier Seifert i en uttalelse.

Han mener det vil være «uansvarlig å gjøre uopprettelig skade» på de nasjonale ligaene, og gir sin støtte til Det europeiske fotballforbundet (UEFA) og de nasjonale forbundene i England, Spania og Italia.

Bayern München var imidlertid en del av klubbene da et av de siste forslagene om en superliga ble lagt på bordet i 2018, hvor Borussia Dortmund også var invitert til å delta, som en av de fem klubbene som kan rykke opp/ned fra ligaen.

Alvorlig skade

I januar tok Bayern München-styreleder Karl-Heinz Rummenigge (65) et oppgjør med forslaget om en internasjonal superliga. Han mente at en slik turnering kan skade internasjonal fotball.

- Hvis systemet endret seg, kan det gjøre det vanskelig for mange folk å identifisere seg med fotballen, sa Rummenigge i et intervju med TZ og Merkus.

- Det kan sørge for alvorlig skade på hjemlige ligaer, og derfor er jeg skeptisk. Hvis jeg måtte bestemme på vegne av Bayern i dag, ville jeg sagt nei, uttalte han.

- Det er et nobelt argument imot og det passer Bayern i disse tider, å framstå slik. De prøver alltid å framstå moralsk høyverdig, sier Slettemark.

P.S. Den franske storklubben PSG er foreløpig heller ikke med i Super League. Det har blitt spekulert i at de tre gjenværende faste plassene var forbeholdt Bayern München, Borussia Dortmund og PSG. Nyhetsbyrået AFP skriver at minst to franske lag vil være med i superligaen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer