Derfor sier FIS nei til jentene

Ingen betviler at Anette Sagen er god nok til å hoppe i Kollen. Her er grunnene til at hun likevel ikke får lov.

• Dagbladet i går: Sagen nektes å hoppe i Kollen

Den dårlige satsingen på jentehopp i utlandet får mye av skylda. I kontinentalcupen leder Anette Sagen suverent, med Line Jahr på plassen bak. Gledelig sett med norske øyne - men samtidig betegnende for situasjonen i internasjonal jentehopping.

Støtter avgjørelsen

-  FIS har bestrebet seg i 10 år for å få nasjonene til å yte større midler til jentehopping. Målet har hele tida vært å få fram flere jenter - men med lite hell, sier tidligere leder av hoppkomiteen i FIS, Torbjørn Yggeseth til Dagbladet.

I flere år har han og Anette Sagen kranglet om jenters rett til å hoppe skiflyging. Han støtter avgjørelsen om å nekte jentene å hoppe i Kollen - men gjør krav på å bli trodd når han sier at han ønsker det beste for jentehopperne.

-  Samtlige kvinnetrenere fra andre nasjoner forlanger mindre bakker. Det er få av jentene som tør å hoppe i en bakke som Holmenkollen.

-  Men Anette Sagen har bevist at hun er god nok?

-  Ja, ja, hun er ubetinget god nok. Det er også Line Jahr. Det er ikke der problemet ligger. Nøkkelen ligger i å styrke bredden, sier Yggeseth.

 PÅ BAKKEN: Hoppjentene er ikke mange og gode nok til å slippe til i storbakkene, mener FIS. Anette Sagen og noen til er unntakene. Foto: Torbjørn Grønning
PÅ BAKKEN: Hoppjentene er ikke mange og gode nok til å slippe til i storbakkene, mener FIS. Anette Sagen og noen til er unntakene. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Assisterende renndirektør i FIS, Miran Tepes, ber Anette Sagen være tålmodig.

-  Vi er nødt til å lage konkurranser for alle, og ikke bare de beste. I Holmenkollen i fjor var 4- 5 av jentene kapable for å hoppe godt, 4- 5 var for forsiktige og resten falt gjennom. Men på sikt vil jentene få hoppe jevnlig i storbakker, det er jeg overbevist om. Jeg ser framgang både i kvantitet og kvalitet, sier Tepes.

-  Hvor mange jenter kreves for at dere skal slippe dem til i storbakken?

-  Tja, jeg vil anslå rundt 30 jenter. Da skal de få hoppe, helt sikkert. Jeg tror det skjer i løpet av et år eller to. Men vi må ta steg for steg. Ellers ødelegger vi for jentehoppingens framtid.

Redd for tilbakeslag

Men Anette Sagen vil ikke vente. Og i hvert fall ikke i to år.

-  Hvis det fortsetter slik vil alle de beste slutte. Vi trenger litt krydder i hverdagen. Når du hopper i en 60-metersbakke midt i skogen i Italia, føler du deg ikke særlig kul, sier Anette Sagen.

-  Har du forståelse for at FIS vil lage konkurranser for alle, og ikke de få?

-  Det er et brukbart argument. Men selv de som ikke er blant de beste synes det er morsomt i Kollen. Og hvordan kan de vite når flere jenter blir gode nok? Jeg er redd vi beste vil få et tilbakeslag.

Tre jenter deltok

Men selv om Kollen er i største laget for FIS, skal Anette hoppe der i NM. Kanskje med Line Jahr som eneste motstander. I fjorårets NM på Lillehammer deltok tre jenter i storbakken.

-  Det er så klart innmari kjedelig. Men det som er sikkert, er at FIS ikke styrker bredden ved at vi ikke får vist oss fram i storbakken, sier Anette Sagen.

• Din kommentar: Synes du FIS har gode grunner til å nekte Sagen og co?

- MÅ STYRKES: Torbjørn Yggeseth.