Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor sier FIS nei til jentene

Ingen betviler at Anette Sagen er god nok til å hoppe i Kollen. Her er grunnene til at hun likevel ikke får lov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Dagbladet i går: Sagen nektes å hoppe i Kollen

Den dårlige satsingen på jentehopp i utlandet får mye av skylda. I kontinentalcupen leder Anette Sagen suverent, med Line Jahr på plassen bak. Gledelig sett med norske øyne - men samtidig betegnende for situasjonen i internasjonal jentehopping.

Støtter avgjørelsen

-  FIS har bestrebet seg i 10 år for å få nasjonene til å yte større midler til jentehopping. Målet har hele tida vært å få fram flere jenter - men med lite hell, sier tidligere leder av hoppkomiteen i FIS, Torbjørn Yggeseth til Dagbladet.

I flere år har han og Anette Sagen kranglet om jenters rett til å hoppe skiflyging. Han støtter avgjørelsen om å nekte jentene å hoppe i Kollen - men gjør krav på å bli trodd når han sier at han ønsker det beste for jentehopperne.

-  Samtlige kvinnetrenere fra andre nasjoner forlanger mindre bakker. Det er få av jentene som tør å hoppe i en bakke som Holmenkollen.

-  Men Anette Sagen har bevist at hun er god nok?

-  Ja, ja, hun er ubetinget god nok. Det er også Line Jahr. Det er ikke der problemet ligger. Nøkkelen ligger i å styrke bredden, sier Yggeseth.

 PÅ BAKKEN: Hoppjentene er ikke mange og gode nok til å slippe til i storbakkene, mener FIS. Anette Sagen og noen til er unntakene. Foto: Torbjørn Grønning
PÅ BAKKEN: Hoppjentene er ikke mange og gode nok til å slippe til i storbakkene, mener FIS. Anette Sagen og noen til er unntakene. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Assisterende renndirektør i FIS, Miran Tepes, ber Anette Sagen være tålmodig.

-  Vi er nødt til å lage konkurranser for alle, og ikke bare de beste. I Holmenkollen i fjor var 4- 5 av jentene kapable for å hoppe godt, 4- 5 var for forsiktige og resten falt gjennom. Men på sikt vil jentene få hoppe jevnlig i storbakker, det er jeg overbevist om. Jeg ser framgang både i kvantitet og kvalitet, sier Tepes.

-  Hvor mange jenter kreves for at dere skal slippe dem til i storbakken?

-  Tja, jeg vil anslå rundt 30 jenter. Da skal de få hoppe, helt sikkert. Jeg tror det skjer i løpet av et år eller to. Men vi må ta steg for steg. Ellers ødelegger vi for jentehoppingens framtid.

Redd for tilbakeslag

Men Anette Sagen vil ikke vente. Og i hvert fall ikke i to år.

-  Hvis det fortsetter slik vil alle de beste slutte. Vi trenger litt krydder i hverdagen. Når du hopper i en 60-metersbakke midt i skogen i Italia, føler du deg ikke særlig kul, sier Anette Sagen.

-  Har du forståelse for at FIS vil lage konkurranser for alle, og ikke de få?

-  Det er et brukbart argument. Men selv de som ikke er blant de beste synes det er morsomt i Kollen. Og hvordan kan de vite når flere jenter blir gode nok? Jeg er redd vi beste vil få et tilbakeslag.

Tre jenter deltok

Men selv om Kollen er i største laget for FIS, skal Anette hoppe der i NM. Kanskje med Line Jahr som eneste motstander. I fjorårets NM på Lillehammer deltok tre jenter i storbakken.

-  Det er så klart innmari kjedelig. Men det som er sikkert, er at FIS ikke styrker bredden ved at vi ikke får vist oss fram i storbakken, sier Anette Sagen.

• Din kommentar: Synes du FIS har gode grunner til å nekte Sagen og co?

- MÅ STYRKES: Torbjørn Yggeseth.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!