HISTORIE: Ole Gunnar Solskjær mener Sir Alex Ferguson hadde stor innflytelse på ham de femten årene han tilbrakte i Manchester. Her fra Solskjærs sin første kamp som trener på Old Trafford 26. desember. Foto: Action Images / Jason Cairnduff
HISTORIE: Ole Gunnar Solskjær mener Sir Alex Ferguson hadde stor innflytelse på ham de femten årene han tilbrakte i Manchester. Her fra Solskjærs sin første kamp som trener på Old Trafford 26. desember. Foto: Action Images / Jason CairnduffVis mer

Ole Gunnar Solskjærs innvirkning på Manchester United

Derfor skal Solskjær ha mye av æren for Uniteds forvandling

Solskjær ser ut til å ha reddet klubben etter José Mourinho. Kunne hvilken som helst annen manager gjort det samme? Dette mener ekspertene.

Ole Gunnar Solskjær ble ansatt som midlertidig trener for Manchester United den 19. desember. Tre dager seinere sto han på sidelinja i sin første kamp som manager for gamleklubben, og siden da har det vært som et eventyr å regne.

- Vi tapte for et bra lag i dag, et mye bedre lag enn for noen måneder siden. United er mye mer angripende nå, og det ser ut som spillerne har det gøy der ute. For United-fansen er det kjempepositivt, men når det gjelder oss, møtte vi dem på feil tidspunkt, sa Bournemouths Joshua King på TV 2s sportskanal etter 4-1 tapet mot nordmannen søndag.

Et interessant poeng fra Joshua King, som kanskje skulle håpet at hans Bournemouth møtte United da de fortsatt spilte under José Mourinho.

Solskjær har fått Manchester United til å spille angripende fotball igjen, og på tre kamper er det scoret tolv mål. Kritikerne mener motstanden har vært svak, og ser fram mot de virkelige storkampene, som mot Tottenham 13. januar og PSG i Champions League.

Hvor stor betydning har Solskjær for prestasjonene som vi nå har sett? Dagbladet har spurt ekspertene.

Imponert

Øyvind Alsaker, fotballkommentator i TV 2 som følger Premier League tett, mener Solskjær er årsaken til de gode prestasjonene.

- Han må få en stor del av æren, da managere ofte får skylden når ting går galt, også. Han sitter med ansvaret, og vi ser en tydelig endring. Solskjær har forvandlet laget i løpet av noen hektiske juleuker.

- Er du imponert?

- Ja, jeg er imponert. Selvfølgelig må man nevne at motstanderne var helt middelmådige, men sånn er det jo bare. Han kan ikke gjøre noe med kampene som er satt opp. Man må bare vinne og det har han gjort på en overbevisende måte. Det er ikke bare, bare å score så mange mål i Premier League. Det er vanskelig.

Lars Tjærnås, fotballekspert i Aftenposten og Viasport, mener Solskjær er en viktig brikke i den forvandlingen vi nå holder på å se.

- De har spilt mot tre lag de skal slå, og sånn sett kan vi si at han har levert «likt med skjema». Men det er bare halve sannheten. Manchester United var i desperat behov for enkle ting som spilleglede og dristighet, og hadde mistet mye av identiteten. Sånn sett har Ole Gunnar gjort alt riktig.

Eksperten mener rett og slett at mannen fra Kristiansund var livsviktig for å redde klubben og spillerne fra den perioden de var i.

- Han har vært en slags motgift mot Mourinhos forsiktighet og mangel på humør. Nå framstår de som modige, offensive og spiller etter sitt eget DNA. Jeg tror Solskjær skal ha mye av æren for det. Han har satt sammen laget klokt balansert, vært dristig med kamplanene, fått orden på noen viktig spillere, og da aller mest Pogba, sier Tjærnås.

Kun et fåtall kan svare på hvor ille det var på Old Trafford under José Mourinho. Spørsmålet er om hvilken som helst annen manager ville fått de samme resultatene som Solskjær nå har fått.

- Det er helt umulig å svare på. Jeg tror nok at et bytte uansett ville gitt et løft og sprøytet energi inn i spillerne, men om noen andre ville fått fram de samme prestasjonene, det veit jeg ikke, sier Alsaker og fortsetter:

- Jeg tror at Solskjærs historie har litt å si. Han har respekt blant spillerne, fansen, kan klubben og spillestilen. Dersom det ville blitt en annen manager, så hadde han kanskje lagt om spillestilen, og det kunne tatt lengre tid før prestasjonene kom. Det er som sagt bare spekulasjoner, men jeg tror Solskjær er grunnen til at laget presterer som de gjør.

Tøff kampplan

Om Solskjær må få æren får folket være uenige om, men det som er sikkert er at de neste kampene vil bli avgjørende, både for Solskjær og klubben selv. De tre letteste kampene på kampprogrammet er overstått, og på menyen framover står Newcastle, Reading og Tottenham. De virkelig store kampene spilles 12. og 24. februar. Først PSG, så Liverpool uka etter.

- Det er ikke tvil om at det blir tøft. 13. januar mot Tottenham blir en grei målestokk, mener Alsaker og fortsetter.

- Laget vil være mye bedre rusta til de tøffe kampene som kommer når de nå vinner som de gjør. Det er bare en måte å forberede seg på, og det er med å lykkes. Selvtillit er det absolutt beste forberedelsen på det som kommer.

- Solskjær har gjort alt rett, han har skapt selvtillit, fått de største profilene i form, bare se på Pogba. Sanchez og Lukaku er også på vei tilbake. Det er mange gode spillere på dette laget, påpeker han.

Lars Tjærnås velger å nevne kampen førstkommende onsdag. Solskjærs United møter Newcastle borte på St. James Park kl. 21.

- Nå kommer den tøffeste testen så langt, men jeg tror om de fortsetter med samme stamme i laget, samme strategi, så vil det betale seg, avslutter han.