SNAKKET I NATT: Det knyttes store forventninger til Oprah Winfreys intervju med Lance Armstrong. Opptakene ble gjort i natt, og lekkasjene vil fylle spalter helt til resultatet sendes natt til fredag. Foto: SCANPIX/AP
SNAKKET I NATT: Det knyttes store forventninger til Oprah Winfreys intervju med Lance Armstrong. Opptakene ble gjort i natt, og lekkasjene vil fylle spalter helt til resultatet sendes natt til fredag. Foto: SCANPIX/APVis mer

Derfor skrifter Lance og co. hos Oprah

- Hun er den perfekte å gå til for å avsløre noe smertefullt.

(Dagbladet) I natt norsk tid møtte Lance Armstrong Oprah Winfrey på et hotell Austin, Texas.

Innsatsen var høy før det mye omtalte intervjuet: Innrømmelser om doping kan føre til en rekke søksmål, ytterligere tap av ansikt, og i verste fall en siktelse for falsk vitnemål og fengselsstraff.

Likevel er det nå på det nærmeste klart Armstrong fortalte om dopingjuks i samtalen med den amerikanske tv-dronningen, som sendes natt til fredag.

New York Times hadde allerede varslet delvise tilståelser. Washington Post skrev i går at sykkelstjernen allerede har kontaktet nøkkelpersoner innen sykkelmiljøet, for å unnskylde seg, og for å forberede dem på hva som kommer.

I natt kom bekreftelsen: En kilde forteller det amerikanske nyhetsbyrået AP at sykkellegenden Lance Armstrong innrømmet bruk av prestasjonsfremmede midler i Tour de France.

Hvorfor?

Gråtende Jones
Oprah Winfrey har blitt eksperten på bekjennelses-tv, på å få USAs største falne stjerner til å be om tilgivelse i beste sendetid. Også idrettsstjernene stiller:

GRÅT HOS OPRAH: Marion Jones måtte i fengsel etter å ha løyet til myndighetene om sin dopingbruk. Hos Oprah Winfrey ba hun om unnskyldning, men sto på at hun ikke visste at stoffene hun tok var ulovlige. Foto: SCANPIX/AP/ Louis Lanzano
GRÅT HOS OPRAH: Marion Jones måtte i fengsel etter å ha løyet til myndighetene om sin dopingbruk. Hos Oprah Winfrey ba hun om unnskyldning, men sto på at hun ikke visste at stoffene hun tok var ulovlige. Foto: SCANPIX/AP/ Louis Lanzano Vis mer

Da Marion Jones slapp ut etter sin seks måneder lange fengselsstraff for å ha løyet til myndighetene, det samme Lance Armstrong risikerer å bli straffeforfulgt for, var det sofaen til Winfrey hun valgte for tårene sine.

- Jeg elsket ikke meg selv nok til å fortelle sannheten. Jeg prøver å komme meg videre. Jeg håper alle andre kan gjøre det samme, sa Jones, og la til at hun ikke var klar over at hun fikk ulovlige dopingmidler av treneren sin.

Også bokseren Mike Tyson valgte studioet til verdens mektigste tv-fjes for sin tilgivelsessøknad i 2009. Bokseren, som fortsatt padler mot sympatibølgen, brøt sammen foran Oprah da han fortalte om sin datters dødsulykke, og beklaget at han bet av øret til Evander Holyfield på 90-tallet.

Er det dette vi kan forvente av Lance Armstrong?

Siste mulighet
- Det vil være et pluss for både ham og sykkelsporten dersom han nå benytter muligheten til å innrømme det han skal ha gjort. Det er fort den siste muligheten. Skal han komme ut av denne saken med et snev av ære, så går det siste toget nå, sier Trond Albert Skjelbred, partner i Nor PR, til Dagbladet før lekkasjene fra natta ble kjent.

- Men det krever en full innrømmelse, ikke 60 prosent, men 100. At han faktisk tar avstand fra sine feil, og kanskje også bruker resten av livet på å oppmuntre andre til å ikke gjøre det samme som ham selv. Sånn kan han fortsette å kjempe for kreftsaken, og også som et forbilde for mange mennesker. Hvis han fortsetter å benekte alt nå, så vil han være verre ute enn han er, mener Skjelbred.

Amerikaneren kan ha gode grunner til å stå fram hos Oprah Winfrey. Ikke bare ønsker han å fortsette idrettskarrieren med triathlon, flere av sponsorene fant rømningsveiene raskt etter det amerikanske dopingbyråets knusende dom mot den falmende Tour de France-helten. Nike, Anheuser-Busch og Trek var blant gigantene som droppet ham iskaldt.

SNAKKET UT: Mike Tyson har hatt mye å be om unnskyldning for. Hos Oprah Winfrey snakket han blant annet om ørebitingen i kampen mot Evander Holyfield. Foto: SCANPIX/REUTERS/Fred Prouser
SNAKKET UT: Mike Tyson har hatt mye å be om unnskyldning for. Hos Oprah Winfrey snakket han blant annet om ørebitingen i kampen mot Evander Holyfield. Foto: SCANPIX/REUTERS/Fred Prouser Vis mer

Lance Armstrong gikk så til det vonde skrittet det må ha vært å trekke seg fra styret i Livestrong, hans mangeårige prosjekt i kampen mot kreft.

I går ba han de ansatte der om unnskyldning.

Sympatisk setting
- Oprah Winfrey er den perfekte å gå til, for kjendiser som ønsker å avsløre noe smertefullt om seg selv i en sympatisk setting, sier medieprofessor Janice Peck, til avisa Globe and Mail.

Hun har skrevet boken «The Age of Oprah», om talkshow-stjernens kulturelle betydning i USA.

- Jeg er sikker på at Lance Armstrongs folk er svært oppbrakt over mengden penger han taper på reklamefronten. Dette kan være bra for alle parter, mener Peck.

Syv millioner mennesker så det på direkte tv da Tiger Woods holdt pressekonferanse for å bekjenne mangeårig utroskap for tre år siden.

Det er seermasser Oprah Winfrey vil håpe følger med også torsdag kveld, når intervjuet med Armstrong sendes på hennes kanal OWN, og nettsiden Oprah.com.

SISTE SJANSE: PR-ekspert Trond Albert Skjelbred mener Lance Armstrong vil vært verre stilt enn tidligere om han hadde nektet for alt igjen. Foto: Nor PR.
SISTE SJANSE: PR-ekspert Trond Albert Skjelbred mener Lance Armstrong vil vært verre stilt enn tidligere om han hadde nektet for alt igjen. Foto: Nor PR. Vis mer

I dag avslørte hun også at det to og en halv timers lange programmet vil bli send over to kvelder.

Her i Norge vises den første delen direkte på Discovery og TLC kl. 03 natt til fredag.