Derfor skrur ballen

Den er nemlig ikke helt rund. Det kan avgjøre EM.

KREFTER: Karatespark, spisse knotter mot myk hud eller tilsynelatende «magiske» skruer: Fotball er fysikk. Foto: REUTERS / Bartosz Jankowski / Scanpix
KREFTER: Karatespark, spisse knotter mot myk hud eller tilsynelatende «magiske» skruer: Fotball er fysikk. Foto: REUTERS / Bartosz Jankowski / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Artikkelforfatter Bjørn Samset er partikkelfysiker ved CICERO Senter for klimaforskning. Han er en av flere forskerskribenter på den populærvitenskapelige bloggen Kollokvium.no, hvor denne artikkelen først ble publisert. Hvem vinner fotball-EM 2012? Enkelt: De som har best kontroll på turbulens, drag og Magnus-kraften. For hva er vel en fotballspiller uten litt fysikk-kunnskaper? Og hvilken fotball-fan vil vel være foruten så flotte ord når mål og flauser skal analyseres i pausen?

Les videre for å forstå hvorfor en fotball ikke alltid flyr dit du tror, og hvorfor det faktisk betyr noe at EM- og VM-ballene ikke er helt like de tippeligaen bruker.

Fotballspark i lufttomt romFotball er egentlig kjempeenkelt — det handler bare om å sparke en ball inn i en stor boks. Ikke sant?

Tenk nå først at du står alene på banen med ballen foran deg, kanskje 20 meter fra mål -  og det er ingen luft. (Puste kan du gjøre etterpå.) Da er jobben din å sparke ballen rett frem og inn i målet.

Betyr det noe om du treffer ballen litt på siden, litt høyt, lavt eller midt på? De forskjellige typene spark kan få ballen til å snurre rundt samtidig som den flyr fremover — ballen får skru — men akkurat nå har det ingenting å si.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer