Derfor slår vi Italia

AIX-EN-PROVENCE (Dagbladet): Italia spiller en type fotball som passer Drillos utmerket. Italienerne er i tillegg sårbare på dødballer, og klare favoritter alle andre steder enn i Norge. Stort bedre kan ikke utgangspunktet bli.

I en blanding av sjåvinisme og realisme, tør jeg påstå følgende noen timer før avspark:

Drillos er nærmere kvartfinalen i VM enn Italia. Avgjøres kampen på de første 120 minuttene, så heter vinneren Drillos. Men straffesparkkonkurranse er ikke noe dårlig tips foran kveldens drama.

 • Trua på Drillos er selvsagt basert på det flotte kvalitetsløftet mot Brasil - som kom akkurat tidsnok til at hva som helst kan skje videre i VM.
 • Men først og fremst handler det om at VM-utgaven av Italia bør passe perfekt til en forventet utgave av Drillos. Den største og viktigste forventningen handler om en defensiv trygghet på samme nivå som mot Brasil.
 • Italia spiller markeringsorientert.

Her er grunnene:

Drillos spiller erfaringsmessig best mot motstandere som ikke likner. Italias defensive oppførsel er helt ulik Drillos - med mannsmarkering, og en fri mann bakerst. Sannsynligvis 34 år gamle Bergomi.

Maldini mot Flo

Italias landslagssjef Cesare Maldini holder laget hemmelig til det siste, men det forventes at han setter sønnen sin, Paulo, på Tore André Flo fra avspark.

En av verdens beste forsvarspillere mot en av verdens beste spisser.

Den sterkt markeringsorienterte tankegangen åpner for en av Drillos spesialiteter:

Evnen til ufordre bakrommet hurtig, og med mange spillere.

Kommandolinjer ødelegges, italienerne overrumples av nye ansikter - og det komplette kaos kan oppstå. Til glede for Drillos.

 • Italia spiller omstendelig.

Drillos elsker lag som triller ballen i midtbaneleddet. Det åpner for Drillos defensive styrke: Den korte avstanden mellom lagdelene, disiplinen i forhold til sonespillet - og aggressiviteten i duellen. Slik vi så det mot Brasil - sjelden i de to foregående kampene.

Sårbare

Italia har riktig nok også en giftig evne til å slå langt mot lufsterke Vieri, og Maldini senior har garantert registrert tempoprolemene til Drillos forsvarsrekke i det to første åpningskampene, men:

Tempopoblemene elimineres hvis Drillos ligger like balansert og trygt som mot Brasil. Og Dan Eggen er hakket bedre enn Vieri i lufta.

 • Italia er sårbare på dødballer.
 • Italia er favoritter.
 • Italia mangler anførere

Dødballene er Drillos store styrke. Men det har vært for få av dem hittil i VM. Likevel har Drillos scoret to av fem VM-mål på dødball - og da tar vi ikke med Rekdals straffespark. Dødballene kan være nøkkelen til seier.

Drillos trives best i angrepsposisjon, uten noe å forsvare. Drillos var favoritter både mot Marokko og Skottland - uten at det skal forklare elendigheten. Mot Brasil var vi nederlagsdømt - uten at det heller skal forklare triumfen.

Uansett: Drillos spiller best uten folkets tillit - og Italia framstår definitivt som favoritter alle andre steder enn i Norge.

En påstand satt opp mot hva sentrallinjen i Drillos presterte mot Brasil. Da sto midtstopper Ronny Johnsen, midtbanesentral Kjetil Rekdal, og spiss Tore André Flo fram med enorm pondus. Slike autoriteter er viktig nok i seg selv, men først og fremst motiverende for de øvrige på laget.

Italia har kaptein Maldini i forsvarsrekka, og tildels toppscorer Vieri som spiss. Men de savner en lederskikkelse i midtbaneleddet. Flere dyktige fotballspillere, men ingen naturlig autoritet.

Vinnerkultur

Men Italia har selvsagt også sterke sider. Så sterke at ørsmå Drillos-glipper kan ødelegge den videre VM-ferden.

 • Bare Ronny Johnsen og Tore André Flo kan måle seg med italienerne hva individuelle ferdigheter angår. Hvis ikke Drillos gjør en hundre prosent pålitelige defensiv jobb, så er det ikke grenser for hvordan italienerne kan boltre seg med fikse, sjanseskapende kombinasjoner.
 • Italia er også et meget hardt arbeidende lag, med en moral og et pågangsmot langt over normal mellomeuropeisk standard.
 • Italia er også et typisk turneringslag, med en utmerket vinnerkultur. I forrige VM kom de seg så vidt videre fra «dødens gruppe», men endte i VM-finalen. Det er egenskaper som kan bli verdifulle i en eventuell straffesparkkonkurranse.
 • Spissduoen Christian Vieri og Allessandro del Piero har forskjellige egenskaper, og utfyller hverandre utmerket. Vieri er stor og sterk, meget god i lufta, og så langt VMs toppscorer med fire mål. del Piero er liten og kvikk, med utsøkt teknikk og blikk for spillet.
 • Italia står alltid fram som taktisk kloke og disiplinerte. De er bortimot umulige å få ut av balanse, og de taper svært sjelden viktige fotballkamper.

Taper ikke

Men det siste argumentet kan overføres med enda større tyngde til Drillos: Drillos har ikke tapt en viktig fotballkamp siden 0-3 mot Nederland i siste EM-kvalifiseringskamp i november 1995.

De taper ikke i dag, heller. I hvert fall ikke før en eventuell straffesparkkonkurranse.