- Derfor slo jeg alarm

Anonym tipser snakker ut for første gang etter at han varslet Follo.

(Dagbladet): Follo Fotballklubb og NFF fikk anonyme tips om kampfiksing. Nå forteller en anonym tipser om hvorfor han slo alarm — og Dagbladet kan avsløre anmeldelsen fra NFF.

- Jeg ringte til Follo for å tipse dem om at de måtte sjekke om kampen mot Østsiden 24. juni var fikset. Det var mye merkelig som skjedde i kampen, sier en av de anonyme tipserne til Dagbladet.

Fredag 6. juli hadde Follo og Norges Fotballforbund (NFF) minst tre ganger kontakt med en eller flere anonyme personer som, ifølge NFF og Follo, ga «alvorlige og troverdige» opplysninger om at kampene mellom Østsiden—Follo (4-3) og Frigg—Asker (7-1) var fikset. De fikk også informasjon om at kampen mellom Ull/Kisa—HamKam i Adeccoligaen var fikset.

Politiet har overfor Dagbladet sagt at de nå ikke etterforsker sistnevnte kamp.

Omfattende anmeldelse Informasjonen førte til en omfattende anmeldelse fra NFF som er undertegnet juridisk rådgiver Emil Waters i fotballforbundet. Fire spillere er siktet i saken, tre fra Follo og en fra Asker. Alle nekter straffskyld.

I anmeldelsen kommer det fram at de mistenkte skal ha vært borte fra trening før kamp, og ifølge klubbene har de gitt dårlige forklaringer på fraværet.

Daglig leder i Asker, Arne Knoph, understreker at dette ikke gjelder Asker-spilleren.

-Siktet spiller i Asker var verken borte fra trening eller har gitt dårlig forklaring på fravær før påstått kamp.

En av spillerne skal også ha endret forklaring. Ifølge anmeldelsen hadde Follo også mistanke i saken.

- Styrket mistanken - Før Follo mottok en ekstern henvendelse fikk klubben informasjon som stammet fra en tippekommisjonær. Infoen ble diskutert og styrket mistanken da nye tips kom, sier informasjonssjef i NFF Svein Graff til Dagbladet.

Styrelederen i Follo fastslår at det tok et par uker etter Østsiden-kampen før de forsto alvoret.

- Etter tapet mot Østsiden var alle bare nedstemte. Ingen hadde tenkt tanken på at det var kampfiksing. Det tok et par uker før vi fikk infoen vi har i dag, sier Ole Bjørn Fausa.

- Mange taper penger Den anonyme tipseren sier at han i etterkant fikk vite hva som kan ha skjedd, men at det underveis i kampen mellom Østsiden og Follo var hendelser som han stusset på.

- Jeg ba Follo om å spørre spillerne sine om noen for eksempel hadde spilt på kampen. Jeg vil understreke at jeg ikke direkte sa til Follo at kampen kunne vært fikset, men jeg ba de sjekke med spillerne sine, sier tipseren, som fortsatt ønsker å være anonym.

- Jeg trodde uansett at denne saken ikke ville bli så stor. Men hvis det har skjedd kampfiksing, så må det stoppes. Det er mange som også taper penger hvis kampresultater er avtalt på forhånd — og det er jo snakk om organisert kriminalitet, sier han.

Stemmen røpes Advokat Ole Petter Drevland, som forsvarer den siktede Asker-spilleren, er for tiden på ferie.

- Jeg har ikke vært gjennom alle dokumentene, og vil derfor ikke kommentere saken, sier Drevland til Dagbladet.

ADVOKAT: Carl Bore.
Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
ADVOKAT: Carl Bore. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

I tillegg til den omfattende anmeldelsen fra NFF, har politiet også andre spor i saken:

Samme uke som de siktede ble avhørt, fikk politiet tak i et  opptak. Etterforskerne jobber nå med å identifisere de som snakker på båndet, men Dagbladet kjenner til at de mener en av de fire siktede røper antatt kampfiksing på opptaket. Han bringer også inn navnet på andre, påståtte involverte. 

Advokat Carl Bore representerer en av de siktede Follo-spillerne.

- Ut fra materialet vi har fått, så er det ingenting som knytter vår klient til saken, mener Bore.

-Men på generelt grunnlag, ettersom jeg ikke har anledning til å kommentere enkeltheter i saken, er det forståelig at Oslo politidistrikt etterforsker disse kampene. Det er en del som taler for at de kampene kan ha vært fikset, sier Bore til Dagbladet.

Informasjonssjef Unni Grøndahl ved Oslo politidistrikt sier Oslo-politiet ikke kan kommentere saken. 

Korrigering Advokat Carl Bore, som representerer en av de siktede Follo-spillerne, ønsker å understreke overfor Dagbladet at hans klient var på treningene i forkant av Østsiden-kampen.

- Vår klient var med på de siste treningene før kampen mot Østsiden, og er overhodet ikke nevnt i anmeldelsen, sier Bore.

ADVOKAT: Ole Petter Drevland.Foto: Heiko Junge / Scanpix
ADVOKAT: Ole Petter Drevland.Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer