Derfor snudde de ryggen til Norges keeperhelt

Lars Haugen ble vraket i Sparta og Lørenskog.

ISBLOKKEN: Lars Haugen har storspilt bak et godt norsk forsvar, og er i ferd med å opparbeide seg et navn han bare kunne drømme om før VM. Da var han så godt som klubbløs og uønsket. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ISBLOKKEN: Lars Haugen har storspilt bak et godt norsk forsvar, og er i ferd med å opparbeide seg et navn han bare kunne drømme om før VM. Da var han så godt som klubbløs og uønsket. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kl. 16.15: Norge - Finland i Dagbladets ishockeystudio!

(Dagbladet): Keeperkomet Lars Haugen skal ha mye av æren for at Norge spiller kvartfinale i ishockey-VM i Slovakia i dag.

Etter å ha blitt banens beste i sjokkåpningen mot Sverige har Haugen stått resten, og drevet motstanderne til vanvidd i Norges vei til sluttspillet - med en redningsprosent på 93,27.

Det er en ganske annen virkelighet enn den 24-åringen opplevde før mesterskapet, og før Pål Grotnes' skade gjorde ham til Norges førstemålvakt.

For to år siden slet han stort sett benken i Sparta, og etter en lovende førstesesong i Lørenskog mistet han tilliten også der,  og ble erstattet av amerikanske Jordan Parise.

Denne sesongen har han stått for eliteseriens dårligste lag, Manglerud/Star.

- Det tøffeste i år har vært å få beskjed om at Lørenskog ikke var fornøyd med hvordan jeg hadde gjort det, og ville hente inn en ny, sa Haugen til NRK etter Sverige-starten.

Fikk lide for kaotisk start
Det kan være vanskelig for å forstå for de som har fulgt målvakten i VM.

I Lørenskog mener de det er mange årsaker til at målvakten ikke lyktes i klubben.

- Det har nok en sammenheng med at den starten vi fikk i sesongen som var, var trøblete på alle plan. Det var en masse nye spillere som skulle fungere sammen, og det ble også mye skader etter hvert. Lars' situasjon bar preg av det, og han ble lidende av den starten, sier assistenttrener Knut Walbye til Dagbladet.

- Han fikk ikke den hjelpen han skulle fått, og vi slet med en masse skader på backene, i hvert fall fram til jul. Det preget sikkert Lars' prestasjoner også. Til slutt ble det en helhetsvurdering som gjorde at vi slapp ham, vi hadde jo samtaler med Lars om det og, men det var vel sånn at vi ble enige om at det var bedre for ham å spille mer et annet sted, sier Walbye.

- Er du overrasket over det han har levert i VM?

- Jeg er egentlig ikke overrasket, for han viste hele det første året at han er god, han holdt nivået et helt år. Jeg er sikker på at han har en framtid i topphockeyen når Lars har kommet dit han er nå. Han har hatt stor nytte av den ekstratreninga han har hatt med  Olympiatoppen, og jeg har stor tro god tro på at han kan bli en god førstekeeper, også for landslaget i årene som kommer. Han har en fantastisk positiv treningsvilje og er en fin fyr. Sånn sett er han helt suveren, sier Lørenskog-assistenten.

Var ikke klar
I Sparta mistet Lars Haugen mer og mer spilletid. I Sarpsborg mener de Lars Haugen var for fersk til at de kunne satse alt på ham for to år siden.

- Han var ikke helt klar da han fikk muligheten hos oss. Jeg var trener for ham i to sesonger. I 2006/07-sesongen var han førsteårs senior, spilte 14 kamper og hadde en redningsprosent på 88. Året etter spilte han bare fire kamper og hadde en god redningsprosent på 92, sier trener Sjur Robert Nilsen til Dagbladet.

- Det høres solid ut?

- Man kan ikke bare se seg blind på prosent. Jeg synes ikke han utviklet seg så mye på de to årene i Sarpsborg. Vi hadde ikke noen målvaktstrener, som vi har i dag. Men jeg har alltid hørt fra de som kan mer om målvakter enn meg at han har et stort potensial, både teknisk og størrelsesmessig, sier Nilsen.

- Hva tenker du om det Haugen har gjort i VM?

- Kjempebra. Han tar det som kommer, men det er også et resultat av at Norge spiller veldig bra. Motstanderen har nesten ingen overgangsmuligheter hvor de kommer tre mot to, eller to mot en. Vi får ofte presset dem til avslutninger fra dårlig vinkel, og det andre som har kommet har Haugen tatt seg av på en veldig bra måte.

Ikke klubbenes skyld
Landslagstrener Roy Johansen mener Lars Haugens situasjon som ung norsk keeper gjelder altfor mange i norsk topphockey - kun to av klubbene i årets eliteserie har hatt hjemlige målvakter som førstevalg.

Han mener drastiske tiltak må til, gjerne det å innføre kun norske målvakter i eliteserien.

Sparta-trener Sjur Robert Nilsen mener kritikken mot klubbene er feilslått.

- Hvem er det som kommer med den kritikken? Jeg tror den debatten i så fall bare har skrapet borti overflata. Jeg trodde ikke Lars Haugen skulle være så god som han har vært i VM. Men han har alltid hatt potensialet, og nå får han det fram. Av andre norske keepere som har prøvd seg på landslaget, har vi sett at de ikke helt har nivået inne til å ha redningsprosent på 90 pluss, sier Nilsen.

- Det norsk hockey skal ha kritikk for er ikke at våre egne målvakter ikke har fått nok sjanser. Jeg mener de ikke har vært gode nok hvis målet er å vinne Get-ligaen. Utenlandske keepere har framstått som de beste.

- Det vi kan få kritikk for, er at vi ikke har satset nok på keepertrenere, fra hockeyskoler og oppover. Norske målvakter har ikke fått en fagmann til å hjelpe seg. I Sverige hadde de lenge det samme opplegget, men for 10 år siden begynte de å jobbe målrettet med målvaktene. For 6-7 år siden var det kanskje én svensk målvakt i den svenske serien. Nå kan du bare se hvor mange de har eksportert til NHL - det er mange, sier han.

Kan få ny sjanse i Lørenskog
Knut Walbye på sin side er enig med Roy Johansen i at man må gjøre endringer i strukturen for å tvinge norske klubber til å satse på norske keepere.

- Vi må absolutt satse på norske unge talenter, og må nok bli enige i de såkalte toppklubbene om at det må settes en standard, kanskje trenger vi en forandring i regelverket. De beste klubbene vil jo ha de beste norske spillerne, så et sånt regelverk bør ikke være umulig å innføre. Jeg tror det er den eneste muligheten for at vi skal ha gode keepere i tre-fem år framover, og kunne hevde oss med landslaget også. De har klart det både i Sveits og Tyskland, sier han.

Lars Haugen har uttalt at han ikke aner hvor han skal spille neste sesong, en usikkerhet som plager ham.

Haugen har imidlertid et år igjen av kontrakten med Lørenskog, og der kan døra være på vei opp igjen.

- Det kan jo hende han spiller her neste sesong, det er ikke tatt noen avgjørelser, og i utgangspunktet er Lars med i planene til Lørenskog, sier Knut Walbye.

Walbye er ikke direkte involvert, men det har pågått samtaler mellom Haugen og klubben, og disse kan tas opp igjen etter VM.

- Det handler litt om hva Lars selv ønsker med tanke på kontrakter også. Han har uansett ikke gjort seg mindre ettertraktet etter dette mesterskapet, og er ikke uaktuell i Lørenskog framover heller, sier han.

FORTJENER BEDRE: Landslagssjef Roy Johansen mener altfor mange unge norske keepere lider samme skjebne som Lars Haugen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FORTJENER BEDRE: Landslagssjef Roy Johansen mener altfor mange unge norske keepere lider samme skjebne som Lars Haugen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer