Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor snuser ikke storklubbene på Alanzinho

Fotballagent forklarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stabæks brasilianske ballgeni Alanzinho fortsetter å imponere i Tippeligaen, og i går kveld la han inn en sterk søknad til årets mål med en avgjørende kryssperle av de sjeldne mot Rosenborg på Lerkendal.


- Det er på ingen måte overraskende at lille Alanzinho er i stand til det meste på fotballbanen. Men det begynner å nærme seg ufattelig at det ikke er noen klubber i Europa som har fått snusen av det han driver med, skriver Dagbladets kommentator Morten Pedersen i dagens avis.

Talentspeider Tor-Kristian Karlsen er ikke fullt så overrasket. Han tror ikke så mange europeiske klubber har fått vann i munnen av Alanzinhos prestasjoner.


- Jeg tviler på det. Alanzinho hadde en kanonsesong også i fjor, og interesserte klubber ble nok oppmerksomme på ham allerede da, sier Karlsen til Dagbladet.no.

- Ved årsskiftet gikk han inn i sitt siste kontraktsår med Stabæk, og hadde den store interessen vært der, ville vi nok merket det i perioden da han kunne reist for nærmest symbolske summer som kommende bosmanspiller, mener speideren med bakgrunn i blant annet Bayer Leverkusen og Watford FC.

Virker bedre mot norske forsvarere 

Karlsen mener én viktig faktor er at Alanzinho er veldig liten, og at de fleste klubbene i toppdivisjonene i Europa er ute etter spillere med bedre fysikk og større duellkraft.

- I Italia og England ser du nesten ikke slike spillertyper, i Italia må du nesten ned på Serie C-nivå for å finne dem. I Spania er det kanskje flere, men da er det samtidig ofte snakk om navn som Leo Messi, sier han.

IMPONERER: Stabæks Alanzinho spilte en ny knallkamp på Lerkendal i går kveld, og ga Alejandro Lago, Tettey og resten av Rosenborg-spillerne mye å drive med. Foto: NED ALLEY/SCANPIX
IMPONERER: Stabæks Alanzinho spilte en ny knallkamp på Lerkendal i går kveld, og ga Alejandro Lago, Tettey og resten av Rosenborg-spillerne mye å drive med. Foto: NED ALLEY/SCANPIX Vis mer

Samtidig mener talentspeideren at det er lett for nordmenn å la seg blende av en spiller som til de grader skiller seg ut i norsk Tippeliga.

- Han er jo en stor kontrast til det vi er vant til å se, og det norske forsvarere og midtbanespillere er vant til å møte. Mange av spillerne i Tippeligaen har ikke dynamikken og kroppsbeherskelsen som skal til for å takle en kjapp, teknisk spiller som Alanzinho, mener Karlsen.

Uenig Strand ble rundlurt i går

Roar Strand spilte en god kamp for Rosenborg i går, men var i likhet med lagkameratene sjanseløse på å stoppe brassen når han satte fart.

RBK-veteranen kjenner seg ikke igjen i Karlsens påstand om at norske forsvarsspillere mangler mye på dynamikk og kroppsbeherskelse.

- Nei, vi har bra forsvarsspillere i Tippeligaen også, med ålreit kroppsbeherskelse. Alanzinho er en veldig god fotallspiller, men jeg tror ikke han ville herjet sånn i litt større ligaer, sier Strand til Dagbladet.no.

Med sine 71 kamper i verdens beste klubbturnering er det få som kjenner nivåforskjellen på norsk eliteserie og internasjonal fotball bedre enn han.

Han synes likevel det er vanskelig å sammenligne Alanzinho med lignende spillertyper han har møtt i Champions League.

image: Derfor snuser ikke storklubbene på Alanzinho

- Han har flink til å føre i stor fart, har et fint tyngdepunkt og god teknikk. Det er vanskelig å si hvor langt det kan holde. Men han kunne nok klart seg i en bedre liga. Han er i hvert fall ikke enkel å stoppe én mot én, sier Strand.

Skeptiske til brasser i Norge

Alanzinho hevdet han takket nei til flere tilbud om spill i Europa da han signerte ny treårskontrakt med Stabæk i mai - og det forteller også noe, mener Tor Kristian Karlsen.

- Jeg må jo innrømme jeg synes det er litt rart at han valgte å signere ny kontrakt på det tidspunktet, at han ikke kunne ha is i magen litt lenger. Det kan jo være at han er takknemlig overfor Stabæk og veldig fornøyd, men samtidig tyder det vel på at han ikke var plaget av noe rush fra utlandet, sier Karlsen til Dagbladet.no.

Fordommene i fotballeuropa kan også ha betydning for Alanzinhos status, tror fotballagenten.

- Det er nok en viktig faktor at klubber ikke kommer til Norge for å se etter den type spillere, en brasilianer i Tippeligaen klinger på en måte ikke så godt. Jeg merker jo selv at jeg er skeptisk om jeg ser en spiller fra Argentina eller Brasil gjøre det bra i svakere østeuropeiske ligaer, det er lett å tenke at «her er det noe som er feil», medgir Karlsen.

Alanzinho står med syv mål på 15 kamper i årets Tippeliga, og ligger på sjetteplass på Dagbladets spillerbørs med snittet 5,53. Kontrakten med Stabæk binder ham ut 2011-sesongen.

STJERNEVANT: Roar Strand har spilt mot flere av de største stjernene i Europa, som her mot Juan Antonio Reyes og Arsenal for noen år siden. Strand fikk kjørt seg mot Alanzinho i går, men tror ikke brassen ville herjet i en toppliga.
LEO MESSI: En annen stor stjerne i liten kropp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!