Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor spiller Balotelli med teip på ryggen

Kinesioteip, kalles det.

TEIP-FANS: Mario Balotelli, Novak Djokovic og Gareth Bale er et par eksempler på idrettsfolk som drar nytte av kinesio-teipen. Foto: SCANPIX
TEIP-FANS: Mario Balotelli, Novak Djokovic og Gareth Bale er et par eksempler på idrettsfolk som drar nytte av kinesio-teipen. Foto: SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Du har kanskje lagt merke til at Gareth Bale har spilt med en type teip-formasjoner på låret flere ganger, eller du har sett Novak Djokovic møte Rafael Nadal med liknende teip rundt kneet, og i går så du i hvert fall tre teip-striper på ryggen til Mario Balotelli etter det andre målet mot Tyskland i semifinalen.

Det er ikke vanlig sportsteip, så hva er det?

Kinesioteip, kaller Vålerengas medisinske koordinator Eirik Bjærke det når han prøver å forklare for Dagbladet.

- Det er en teip vi bruker i terapien for å avspenne muskler som er i spenn, eller for eksempel i en rehabiliteringsfase får det i gang muskler som er brukt mindre. Du setter teipen på de musklene som må avspennes fordi de er brukt for mye, andre ganger setter du den på muskler som må hjelpes til å brukes mer, sier Bjærke.

TEIP-BRUKER: Gianluigi Buffon. Foto: SCANPIX/REUTERS/Tony Gentile
TEIP-BRUKER: Gianluigi Buffon. Foto: SCANPIX/REUTERS/Tony Gentile Vis mer

Målet er altså å stimulere musklene til å arbeide mer eller mindre.

Nyttig
I Vålerenga har de brukt det i flere år, og det kan være spesielt nyttig i situasjoner der belastningen er stor over tid, som eksempelvis et EM.

- Gianluigi Buffon hadde teip på den ene siden av nakken i en av kampene, da var det nok fordi han var veldig stiv på den sida, sier Eirik Bjærke.

Produsenten av KT-tape bidrar på sine hjemmesider med å forklare at tapen stort sett består av bomull, og at den skal matche elastisiteten til menneskelig hud.

Den er lett og slitesterk, og kan brukes ulikt på ulike typer skader, den kan både støtte, styrke og begrense bevegeligheten i bløtvevet.

PÅ NÆRT HOLD: Kt-tape. Foto: Kttape.com
PÅ NÆRT HOLD: Kt-tape. Foto: Kttape.com Vis mer

Eirik Bjærke sier at grunnen til at tapen brukes av utøvere i mange forskjellige utøvere er at den ikke gir noen særlige restriksjoner.

- Svømmere bruker den, volleyball-spillere, vi vil sikkert også se mye av det i Tour de France nå, sier han.

Stadig noe nytt
Kinesio-teip er forøvrig ikke den første medisinske «nyvinningen» til å spre seg i fotballmiljøet, den føyer seg heller inn i rekken av ulike fysio-farsotter, om man kan finne på et slik ord.

Du husker sikkert Robbie Fowler og co. sitt neseplaster, stort sett brukt for å gi litt bedre pusteforhold i nesa. Eller Patrick Vieiras kjærlighet til Vicks VapoRub på brystet på drakten.

Under EM har vi også sett en rekke andre måter å holde fotballspillere i toppform på, blant annet det franske landslagets kryoterapi-tønner/nitrogenkamre og spesiallagde is-vester.

Etter kvartfinalene sirkulerte det på nettet også et bilde av Andrea Pirlo løpende med en slags oksygenmaske under trening.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling