Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor står Wenger overfor sitt største veiskille som Arsenal-manager

Sesongen Arsenal MÅ vinne.

 NÅ ELLER ALDRI?  Arsene Wenger er det lengstsittende manageren i Premier League. De har seilet opp som den største favoritten til å vinne ligaen, men en tung uke gjør at det nå ser styggere ut. Foto: NTB Scanpix.
NÅ ELLER ALDRI? Arsene Wenger er det lengstsittende manageren i Premier League. De har seilet opp som den største favoritten til å vinne ligaen, men en tung uke gjør at det nå ser styggere ut. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Tottenham - Arsenal, 13.45 lørdag

(FourFourTwo): Arsenal jakter en etterlengtet ligatriumf, noe som vil bli den første på elleve år. Men Nord-London-rivalen Tottenham kan også gå helt til topps - med samme oppskrift.

To sure tap på ei uke tyder på alt annet enn seriegull for Arsenal, men en liten titt på tabellen viser at dette fortsatt kan bli en glimrende sesong for Arsène Wenger.

Som Wenger har nevnt en rekke ganger, er det ikke tilfeldig at Arsenals gullår stoppet da oljemilliardærene startet å spytte penger inn i engelske klubber, og med en moral «vinn for enhver pris».

Wenger og Arsenal på sin side har holdt ved den samme oppskriften. Nektet å la seg presse til å bruke enorme summer, som kanskje hadde gitt flere pokaler i skapet, men også røde tall.

Samme oppskrift For Wenger og en del andre er ikke dette bare et økonomisk argument. Det er vel så mye et moralsk. Suksess kjøpt er ikke det samme som suksess tjent. Wenger står ved sitt at et gull med en sugar daddy i bakhånd kommer med en viss ettersmak.

Siden Roman Abramovitsjs ankomst i 2003 har det ikke blitt mye sølvtøy på Wenger. Men han forteller gjerne kritikerne at bærekraftig økonomi er langt viktigere i det store bildet enn å bruke, bruke, bruke.

Wengers argument holder mål også. Og med et ligagull denne sesongen kan han vise at dette er måten å drive på - ikke slik som Manchester City og Chelsea.

En etterlengtet triumf for stabilitet og beherskelse over kortsiktighet.

Det er seks poeng opp til Leicester på topp og 30 poeng igjen å spille om. Hvilken krise?

Spurs-overskudd Det kan fort skje at ligagullet på ny glipper for Arsenal. Slik det har gjort så mange ganger tidligere. Men misser Arsenal er det ikke en økonomisk stormakt i engelsk fotball som går til topps. Det blir lille Leicester eller rivalen Tottenham.

Stallen til Leicester er satt sammen av en brøkdel av hva Wenger har brukt på sin stall. Og Tottenham da. Ikke bare en fiende og rival for Arsenal. Men den eneste ved siden av dem selv som har gått i pluss på kjøp/spillersalg de siste fem åra.

Wenger trenger sårt at hans to største kjøp, Mesut Özil og Alexis Sanches leverer i sesonginnspurten. Duoen har allerede levd opp til summene gjennom enestående spill de to siste åra.

Nå er vi kommet i den fasen av sesongen at man ser mållinjen i det fjerne. Duoen har til gode å vise seg fra sin beste side når det virkelig gjelder.

Mangler det siste lille Det står i sterk kontrast til Leicesters superduo Jamie Vardy og Riyad Mahrez. De ledet laget til seier mot Norwich og uavgjortkampen i midtuka mot West Brom kan gå under uflakskvoten.

Bak dem fortsetter N'Golo Kante å dominere. Forestillingen hans på Emirates for noen uker var rett og slett briljant. Sammen koster trioen en brøkdel av Sanchez og Özil.

Wengers satsing på unge spillere som skal utvikle seg å bli en solid enhet, har blitt tynnet ut. Cesc Fàbregas, Samir Nasri og Robin van Persie forsvant alle ut portene. Og spillerne som da var i andre rekke har ikke tatt steget helt opp.

Alex Oxlade-Chamberlain, Aaron Ramsey og Theo Walcott nærmer seg 25 år i Arsenal-trøya til sammen. Nå er de inne i hva som bør være deres beste år. Men ingen har tatt det siste steget.

 DYR DUO:  Alexis Sanchez (t.v) og Mesut Özil kostet Arsenal. Foto: 
Reuters / Dylan Martinez
DYR DUO: Alexis Sanchez (t.v) og Mesut Özil kostet Arsenal. Foto: Reuters / Dylan Martinez Vis mer

Hos rivalen Tottenham er det derimot flere spillere, som på kort tid har et solid steg mot toppen. Harry Kane og Eric Dier står for en ungdommelig begeistring og vilje til å bli best. Dele Allis sesong har vært forbilledlig. Jack Wilshere & co., bør følge nøye med!

Arsenal var først og fremst kjent som et enestående lag defensivt før, med Tony Adams og Martin Keown på laget. De siste åra har klubben blitt mer kjent for å være gode framover og håpløse bakover.

I mellomtida har ligaens beste forsvar vokst fram på White Hart Lane. Jan Vertonghen og Toby Alderweireld i midtforsvaret er villige til å sklitakle på grus og samtidig er de ikke dårlige med ballen.

I korte trekk. Pochettino har tatt en blåkopi av Wengers plan og lagt til det som har manglet: Stål.

Med presset på sine skuldrer misset Arsenal på Old Trafford. Leicester og Tottenham tok turen til den samme byen - bare mot sterkere City - og dro begge hjem med tre poeng.

Dårlig taper Så seint som søndag innrømte Wenger at han er en dårlig taper. Kanskje er problemet at han ikke er en dårlig nok taper.

Tenkt tilbake til den kvelden i 2001 da Bobby Robson sa at Arsenal måtte lære seg å takle et tap, etter Newcastles overraskende desember-seier.

Han hadde rett. Selv om de dårlige taperne vant The Double den sesongen. 15 år seinere er det helt annet Arsenal-lag og en helt annen Wenger i managerstolen.

Ville ikke en sann dårlig taper vist spillerne en større frykt for å tape (slik Spurs opplever)? Pluss en mindre toleranse for middelmådige prestasjoner?

Skulle Arsenal misse i å vinne ligaen, vil det ikke være på grunn av pengebruken til rivalene. Heller ikke vil det ikke si at det er noe feil med deres egen oppskrift

Det forteller oss bare at andre kan utføre den samme oppskriften bedre.

Dette kan virke veldig negativt. Men en titt på tabellen sier at Arsenal fortsatt har gode muligheter til å bli seriemester. Denne sesongen kan vise seg å bli Wengers ultimate suksess. Problemet er det også kan bli den totale fiasko.

 BEDRE ENN WENGER?  Mauricio Pochettino og Tottenham driver i likhet med Arsenal en fotballklubb som går i pluss. Foto:
Reuters / Stefan Wermuth
BEDRE ENN WENGER? Mauricio Pochettino og Tottenham driver i likhet med Arsenal en fotballklubb som går i pluss. Foto: Reuters / Stefan Wermuth Vis mer