Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski 2017

Derfor stoler de norske landslagstrenerne på Ustjugov

- Vært god siden juniorårene. 

INGEN GRUNN TIL Å TVILE: &nbsp;Sergej Ustjugov har vært god så lenge at ingen mistenker ham for å ha vært med på det russiske jukset. <br>Foto: Maja Suslin/TT / NTB Scanpix
INGEN GRUNN TIL Å TVILE:  Sergej Ustjugov har vært god så lenge at ingen mistenker ham for å ha vært med på det russiske jukset.
Foto: Maja Suslin/TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OBERSTDORF (Dagbladet): Med seks russere utestengt fra Tour de Ski i påvente av dopinggranskingen etter McLaren-rapporten, er det mange som skuler litt ekstra til russerne som faktisk går touren.

På toppen av det hele, leder også Sergej Ustjugov sammenlagt etter å ha vunnet begge de to første etappene av årets tour.

Likevel er det ingen som mistenker Ustjugov for å ha urent mel i posen.

- Jeg har full tillit til disse gutta, sier Martin Johnsrud Sundby, og får følge av det som kan krype og gå av norske langrennsløpere.

Ikke noen grunn til å tvile

Norges landslagstrener, Tor Arne Hetland, forklarer hvorfor de stoler slik på Ustjugov.

- Han har jo gått gjennom alle testen som finnes, de samme som de norske løperne går gjennom. Systemet med Wada og antidoping funker, det. De som er på start er rene, rett og slett. Det er ingen grunn til å tvile på at det fins gode skiløpere i andre nasjoner, sier Hetland til Dagbladet.

- Er det ekstra betryggende at navnet hans tilsynelatende ikke er med i McLaren-rapporten?

- Ja, det er godt å se at russerne som har gjort en god jobb er på startstreken. Larkov er jo også i toppen, så det er hyggelig. Men det er trist når man leser om de tusen utøverne i 36 idretter. Ja, det er rett og slett bare trist, men vi forholder oss til det Wada og FIS gjør i denne situasjonen.

Junior-mester

Ustjugov slo gjennom med brask og bram da han vant sprintgull i junior-VM i Otepää i 2011. Året etter rensket han medaljebordet og tok med seg fire VM-gull da junior-mesterskapet ble arrangert i Erzurum i Tyrkia.

Så ble han U23-verdensmester i både 2013 og 2014, men gikk bare sprinten for Russland i Sotsji-OL.

I OL-finalen falt han fra en mulig medalje, da Ola Vigen Hattestad lekte seg til gull.

De to siste sesongene har han for alvor brutt gjennom i verdenscupen, og presset blant annet Martin Johnsrud Sundby til døra i den avsluttende Tour de Canada på tampen i fjor.

- Han har jo vært et individ som har vært god helt siden juniorårene. Han har vært med framme der hele tiden, og samtidig vist seg fra en menneskelig side også. Det er noe som forsterker det, at det er menneskelige faktorer som er med og påvirker i blant, forklarer den svenske landslagssjefen Rikard Grip, da Dagbladet spør om hvorfor han stoler på Ustjugov.

Tor Arne Hetland er enig med sin svenske kollega.

- Ja, det er et sunnhetstegn for idretten at han har vært god fra han var ung, sier Hetland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!