Bjarte Myrhol har Alexander Dale Oen som forbilde:

Derfor takket han Alexander Dale Oen på direkten på NRK: - Det traff meg veldig hardt

Myrhol bruker svømmeren som inspirasjon - seks år etter det tragiske dødsfallet.

FORBILDE: Håndballspiller Bjarte Myrhol ble kåret til Årets forbilde. I dette intervjuet snakker han om sitt eget store forbilde: Alexander Dale Oen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORBILDE: Håndballspiller Bjarte Myrhol ble kåret til Årets forbilde. I dette intervjuet snakker han om sitt eget store forbilde: Alexander Dale Oen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

POREC (Dagbladet): De var ikke nære venner. De snakket faktisk aldri sammen. 30. april 2012 døde svømmeren Alexander Dale Oen brått på treningsleir i USA. Han ble bare 26 år.

Snart seks år seinere er han i tankene til Bjarte Myrhol (35) på et hotell i Kroatia. Det er dagen før EM-premieren mot Frankrike. Dette intervjuet skulle egentlig handle om håndball-EM, men i løpet minuttene Dagbladet fikk med landslagskapteinen ble ikke ordet «håndball» nevnt én gang.

La oss først skru tida ei uke tilbake. Lørdag kveld på NRK i beste sendetid ble Myrhol kåret til «Årets forbilde» på Idrettsgallaen. En rørt 35-åringen fikk prisen av lagkamerat Sander Sagosen mens landslaget var på samling i Paris.

I takketalen på direkten nevnte Myrhol flere, og mange la kanskje merke til ett spesielt navn i Myrhols spontane tale: Navnet er Alexander Dale Oen.

- Det ble en veldig spesiell kveld, sier Myrhol som sitter på en stol på spillerhotellet i den kroatiske kystbyen Porec. Landslagskapteinen sliter litt med å stokke ordene, mens lagkamerater og norsk presse går rundt i samme rom. Det er første pressetreff i løpet av et langt mesterskap.

MOTIVERER MYRHOL: Bjarte Myrhol bruker Alexander Dale Oen som inspirasjon i håndball-EM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
MOTIVERER MYRHOL: Bjarte Myrhol bruker Alexander Dale Oen som inspirasjon i håndball-EM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Motivasjon

Myrhol forteller at han ikke kjente Alexander Dale Oen personlig, men likevel ble nettopp svømmeren fra Øygarden trukket fram som ett av få navn i takketalen der Myrhol fikk kanskje sin viktigste pris i karrieren.

- Alexander Dale Oen var litt yngre enn meg, men han var en idrettsutøver som viet mye av livet til trening. At han gikk bort... det traff meg veldig hardt. Jeg kan ikke forestille meg hvordan det var for hans nærmeste. Jeg har lest mye om Alexander og hans tanker. Jeg fikk dessverre aldri snakket med ham personlig, men hørte fra folk rundt at han var en veldig spesiell person, sier Myrhol til Dagbladet.

Dale Oen ble født i 1985. Myrhol er tre år eldre. I år er det seks år siden den tunge aprildagen i 2012. Fortsatt er han en inspirasjon for én av Norges store idrettsprofiler.

- Jeg leste en gang en lang artikkel om Alexander i Aftenposten som var veldig flott. Det er noe jeg har brukt mange ganger gjennom årene. Det trigger motivasjonen. Jeg overfører mange av hans tanker til meg selv. Det gjelder hans tanker om trening og han hadde spesielt ett sitat som traff meg: Når konkurrentene sto opp om morgenen, da skulle han allerede ligge i bassenget. Det er enkelt, men det er en fin tankegang for å få en fordel. Det har jeg forsøkt å overføre til meg selv, sier Myrhol.

- Blant tusenvis av utøvere, hvorfor ble akkurat Dale Oen spesiell for deg?

- Jeg bruker hans tanker stadig vekk. For eksempel om jeg er lei trening. Jeg synes hans historie og filosofi setter ting i perspektiv, sier Myrhol.

INSPIRASJON: Alexander Dale Oen på trening i Flagstaff 23. april 2012. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
INSPIRASJON: Alexander Dale Oen på trening i Flagstaff 23. april 2012. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Detaljer

Han forteller videre:

- Det er to personer i Idretts-Norge som jeg har forsøkt å identifisere meg med. Det er Ole Einar Bjørndalen og Alexander Dale Oen. Jeg tror det handler om detaljene. Det er ingenting som er overførbart fra selve idrettene (håndball, svømming og skiskyting), men tanken om å hele tiden gjøre endringer. De små justeringene. Det er noe jeg synes er veldig spennende og som trigger meg ekstra, sier Myrhol.

Da strekspilleren ble kåret til Årets forbilde for ei uke siden, sa han følgende i takketalen:

- Jeg vil takke den enestående kona mi Charlotte, som passer på ungene og stort sett aldri klager. Jeg vil snakke om hvor flott norsk idrett er. Alle idrettsutøverne som sitter i salen er gode og sunne forbilder. Jeg selv hadde et stort forbilde i Alexander Dale Oen som jeg brukte til inspirasjon. Jeg kunne ikke satt større pris på denne prisen, som er noe av det største som har skjedd i mitt liv, sa Myrhol direkte på NRK.

- Hvordan føles dette ei uke etterpå?

- Det har ikke gått helt opp for meg ennå - at jeg har fått en sånn pris. Det er noe jeg setter veldig høyt. Det pirrer i kroppen å få en slik pris fra Idretts-Norge, der det er så mange flotte utøvere, sier 35-åringen.

I kveld klokka 20.30 spiller håndballgutta første kamp i EM mot Frankrike. Kampen vises på TV 3.