Derfor tapte Sverige OL-avstemningen

Manglende folkelig oppslutning og statsgarantier kan ha felt svenskenes OL-søknad.

FIKK BESKJED: Sverige IOC-medlem Gunilla Lindberg sier at allerede dagen før avstemningen skjønte hun at Stockholm ikke ville bli tildelt OL i 2026. Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone via AP/NTB scanpix
FIKK BESKJED: Sverige IOC-medlem Gunilla Lindberg sier at allerede dagen før avstemningen skjønte hun at Stockholm ikke ville bli tildelt OL i 2026. Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone via AP/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Stokholm og Åre nådde ikke opp mot Milano og Cortina d'Ampezzo i Lausanne mandag kveld.

Der var sjuende gang at Sverige søkte om å arrangere et vinter-OL. Det ble ikke noe OL i 2026 heller.

- Jeg begynner nesten å gi opp å få OL til Sverige. Akkurat nå kjennes det slik ut, sa Sveriges IOC-veteran Gunilla Linberg til TT.

Hun klarte ikke å holde tårene tilbake da IOC-presidenten Thomas Bach leste opp beslutningen. Men hun hadde en mistanke om hva som ville komme.

- Dette kjennes virkelig som et nederlag, for jeg synes at vi hadde et fantastisk konsept, der idretten og politikken dro i samme retning.

Risikoprosjekt

Linberg forteller at IOC-representantene så på Sveriges søknad som et risikoprosjekt. Italienerne kunne skilte med statsgarantier. Det kunne ikke svenskene. De satset alt på det private næringsliv.

- De forstår ikke våre garantier. Vi har jobbet i hele vår med å skaffe til veie de riktige papirene, og vet jeg ikke om vårt lovverk er annerledes enn i andre land. Det hjalp i hvert fall ikke med løfter om «letter of intent». De ville ha «herved garanterer jeg», sa Linberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer