Derfor tar Norge gull

LILLEHAMMER (Dagbladet): Vi knuste Østerrike i semifinalen, og vi knuser Frankrike i kveldens finale. Det venter alle, både TV-seerne og de 10000 tilskuerne som er inne i en to døgn lang håndballfest her på Lillehammer.

Og for å være ærlig: Det finnes knapt argumenter for fransk seier. Norge har en enestående mulighet til å ta sitt første VM-gull og bør gjøre det i kveld.

Men samtidig skal vi ikke hovere over de franske jentene. Et lag som slår Danmark og Romania ved at de slipper inn bare 13 og 17 mål, har et knallgodt forsvar som spiller kontant, aggressivt og tildels rått.

Men det har jo Norge også. Derfor kan vi vente oss en kamp med få mål. De norske jentene har den fordelen at de har spilt med stadig større selvtillit i angrep. Vi så det klart i går da de slapp seg løs i kontringsfasen, selv om uttellingsprosenten kunne vært langt høyere med større konsentrasjon og riktigere avleveringer.

  • Men her er de to viktigste grunnene til at Norge bør ta gull i kveld:

1. Vi har verdens to beste keepere. I går reddet Heidi Tjugum 20 av 38 skudd. Hun var banens klart beste. Men de 8200 tilskuerne i Håkons Hall jublet aller mest for Cecilie Leganger, som kom inn på to straffekast og reddet begge! Mer suverent kan det ikke gjøres.

2. Vi har det jevneste laget. «Tribunesliterne» Susann Goksør Bjerkrheim og Mia Hundvin viste begge sine kvaliteter da de ble tatt inn på laget igjen i går. Mia skyter ikke, hun legger ballen bak keeperne på en måte som i seg selv er en attraksjon, mens Susanns forsvarsarbeid og pasningsraskhet på kontringer er gull verdt.

Derfor finnes heller ikke en god grunn til å kritisere Marit Breivik for hennes rulleringsprinsipp etter det Norge har vist i de to siste kampene.

  • Utklassingen av Østerrike skal jeg ikke overdrive betydningen av. Kampbildet endret seg radikalt i Norges favør etter Kristine Duvholts munntakling av Østerrikes beste spiller, Ausra Fridrikas . Østerrikerne er helt avhengige av sine mest sentrale spillere for å lykkes - i motsetning til Norge.
  • Viktigere er det at så mange av de norske spillerne har funnet sin perfekte rolle: Tonje Larsens fangarmer er et enestående forsvarsvåpen og i går fikk endelig også Else-Marthe Sørlie uttelling for sin råsterke jobbing på strek.

Et annet stikkord er løpskapasiteten . De norske spillerne får godt betalt for sitt imponerende fotarbeid både i forsvar og angrep.

  • Jeg lar meg imponere av det norske lagmiljøet. Marit Breivik og hennes assistent, svenske Arne Högdahl , har opparbeidet en stemning og lagånd som utelukkende er positiv, også i motgang.

Ifølge Hugdahl har Norge spilt sin beste kamp i denne VM-turneringen mot Hviterussland! Dernest rangerer han Ungarn-kampen foran gårsdagens kvartfinale.

Med andre ord: Spiller vi like godt i VM-finalen som i åpningskampen, bør vi bli verdensmestrer. For første gang.

En slik sjanse tror jeg ikke de norske jentene misser på.

Bli med på festen du også - avkast klokka 18 i kveld!