Unik kjønnsbalanse i Team Warholm

Derfor trener Warholm bare med jenter

Karsten Warholm er både verdens- og europamester, nå med tre kvinnelige lagkamerater og ingen menn på laget. Sammen gjør de noe helt unikt i idrettsverdenen.

FRIIDRETTS-TV: Da Karsten Warholm farget håret blondt fikk han tyn fra lagvenninnen Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

VALLHALL (Dagbladet): En av friidrettens største stjerner er norsk, er 23 år gammel og heter Karsten Warholm.

Sunnmøringen er allerede både verdens- og europamester på 400 meter hekk. Som junior tok han også gull i mangekamp.

Et annet aspekt som er unikt ved Warholm, er hvordan han trener og hvem han trener med.

På laget til verdenseneren er det ingen andre menn, men utelukkende kvinner. De tre lagkameratene til Warholm er Amalie Iuel, Elisabeth Slettum og Solveig Hernandez Vråle, som det ferskeste innslaget på laget som ledes av suksesstrener Leif Olav Alnes.

Det normale er at de beste herrene - uansett idrett og nasjon - matcher seg med de beste av samme kjønn. Warholm velger altså en helt annen strategi med bare jenter på laget.

KARSTEN OG JENTENE: Karsten Warholm arbeider tett sammen med sine tre lagkamerater, Amalie Iuel, Elisabeth Slettum og Solveig Hernandez Vråle, samt suksesstrener Leif Olav Alnes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KARSTEN OG JENTENE: Karsten Warholm arbeider tett sammen med sine tre lagkamerater, Amalie Iuel, Elisabeth Slettum og Solveig Hernandez Vråle, samt suksesstrener Leif Olav Alnes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg synes det er kjempehyggelig. Når Karsten og jeg krangler, får jeg jentene på min side. Det er godt å ha «girlsa» på min side, sier Amalie Iuel til Dagbladet og smiler lurt.

- At Karsten bare trener med utøvere av det motsatte kjønn, er vel ganske unikt i toppidretten?

- Det er korrekt. Det er veldig sjeldent. Men det har fungert for oss. Vi er ikke en gjeng med «drama queens». Det er bare én av oss som er det, nemlig Karsten. Hehe, nei da. Det fungerer veldig bra.

Spørsmålet er likevel interessant:

Hva er det som gjør at Warholm bare har utøvere av motsatt kjønn på laget?

Derfor har Warholm ingen gutter på laget

Det hele er et resultat av en helt bevisst strategi fra verdens- og europamesteren i samarbeidet med trener Alnes.

RELASJON: Amalie Iuel og Karsten Warholm stortrives på samme lag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RELASJON: Amalie Iuel og Karsten Warholm stortrives på samme lag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er mye østrogen i lufta, påpeker Karsten Warholm til Dagbladet.

- Hvordan påvirker det deg?

- Det får meg til å føle meg enda mer mann, spøker han.

- Du var litt i tvil, skyter Iuel humoristisk inn.

- Ja, svarer 23-åringen fra Dimna.

Warholms lagkamerater er ikke plukket ut på laget for å matche ham på trening, men er der for å spille sunnmøringen god, bidra til den nødvendige trivselen og humøret i laget, i tillegg til at de naturligvis har sin egen utvikling.

En løper som løper lynraskt, men som ikke har rett personlighet og bidrar til trivsel, vil ikke passe inn i denne treningsgruppa ledet av humørspreder Leif Olav Alnes.

- Hva er fordelene med å ha utelukkende kvinnelige lagkamerater, Karsten?

- Jeg vinner jo alt vi gjør på trening, da. I tillegg er de veldig joviale og hyggelige jenter. De har også den rette «attityden» og kvalitetene som vi søker etter. Litt av tanken vår er at vi må ha selskap på trening, og at jeg samtidig skal ha mine argeste konkurrenter på netthinna når jeg trener, i stedet for å sammenlikne meg med en gutt som er litt dårligere enn meg, forteller Warholm til Dagbladet.

SE OG LÆR: Amalie Iuel, Elisabeth Slettum og Solveig Hernandez Vråle følger nøye med når Karsten Warholm viser stor gjennomførelse av denne spenst øvelsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SE OG LÆR: Amalie Iuel, Elisabeth Slettum og Solveig Hernandez Vråle følger nøye med når Karsten Warholm viser stor gjennomførelse av denne spenst øvelsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Da kan jeg alltid se framover og alltid ha noe å strekke meg etter. Og så i tillegg ha godt selskap på trening. Jeg synes det er en veldig fin balanse. Samtidig er jo Leif mann da.

Warholm utelukker heller ikke at det kan komme en gutt i laget en gang i framtida.

- Hvor viktig er det gode selskapet for deg?

- Det er enormt viktig for at jeg skal gidde å investere all denne tiden og ha motivasjonen til å gjøre dette. Jeg regner med det er veldig likt å ha kolleger på jobb. Miljøet er veldig viktig. Vi blir jo gode venner til slutt også, da.

- Til slutt?

- Ja. Vi jobber med saken, sier Warholm til Dagbladet og ler.

FRIIDRETTS-TV: Vi blir bedre kjent med hele Norges Karsten Warholm i Dagbladets nye friidrettsprogram og får blant annet bli med bak kulissene til Warholm og Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Først og fremst er de veldig hyggelige. Og så ser de opp til meg. Det er veldig viktig å ha noen som passer på meg, spøker verdens- og europamesteren videre.

- Stemmer det, Amalie?

- Jeg må jekke han ned litt iblant, svarer Iuel.

- Ja, det trengs, bekrefter Warholm.

Iuels perspektiv

Til Dagbladet forklarer Amalie Iuel den unike sammensetningen slik:

- Vi er ikke direkte konkurrenter for Karsten. Han konkurrerer på et så høyt nivå at en gutt på laget ville gjort at han sammenliknet seg mye med ham - og at det kanskje hadde vært nok å være bedre enn ham. Karsten er flink til å motivere seg selv, så han trenger ikke å bli pushet på trening. Det er en enormt god egenskap å ha. Han klarer å skape superløp uten ekstern pushing. Det er bare han mot klokka, sier Iuel til Dagbladet.

HJELPER HVERANDRE: Leif Olav Alnes, Karsten Warholm, Amalie Iuel, Elisabeth Slettum og Solveig Hernandez Vråle. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HJELPER HVERANDRE: Leif Olav Alnes, Karsten Warholm, Amalie Iuel, Elisabeth Slettum og Solveig Hernandez Vråle. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hva får dere igjen for å trene med Karsten?

- Alt, egentlig. Ikke bare det å trene med en verdensmester, men å prøve å lære av ham, hvordan han pusher seg selv, teknikken hans og ikke minst hvordan han tenker. Hvordan takle presset før et løp, for eksempel. Det er veldig stort å ha en verdensmester i gruppa. Jeg føler meg privilegert som får være en del av dette opplegget.

Svensk brøler

Warholm sesongdebuterer i Diamond League-sammenheng i Stockholm på torsdag.

- Det blir noen stevner, før jeg tar et opphold. Det blir en forsesong, en treningsperiode og så kommer slutten av sesongen inn mot VM, som blir det viktigste, forteller friidrettsesset fra Ulsteinvik.

I Stockholm blir det spennende å se om de svenske kommentatorene i SVT kjenner igjen Warholm. Det gjorde de ikke da 23-åringen stilte opp på startstrek med blondt hår tidligere i vinter (se videoen nedenfor).

- Det svenskeklippet er fantastisk. Det er 10 av 10. Det var legendarisk.

Se klippet her:

FRIIDRETTS-TV: Karsten Warholm farget håret blondt - og lurte svenskene trill rundt. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg håper svenskene kjenner meg igjen nå. Men kanskje de har blitt vant til den blonde utgaven av meg nå, så når jeg nå har mørkt hår, har de kanskje glemt meg igjen. Du var jo litt skuffet over at jeg byttet sveis? Vi hadde jo samme, sier Warholm til Dagbladets reporter.

- Ja, jeg likte den blonde utgaven av deg.

- Jeg også!

- Hvorfor farget du håret igjen?

- Det var for mye ytre press.

- Fra hvem?

- Fra jentene her og overalt, men det var jeg som bestemte det for å være gjenkjennelig til reklameoppdrag.

Se Iuel tenne på alle plugger når Warholm erter henne for denne tabben:

FRIIDRETTS-TV: Da Karsten Warholm farget håret blondt fikk han tyn fra lagvenninnen Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Flere ess i ermet

Suksessteamet mener de har flere ess i ermet å dra opp, selv om Warholm allerede har oppnådd det meste i kraft av både VM- og EM-gull.

- Jeg ser ingen grunn til å slutte å forbedre meg og at jeg har nådd noen topp. Foreløpig mener Leif at han har flere virkemidler, så jeg må stole på det. Det er det som er greit, at jeg har en beslutningstaker i Leif som passer på at det alltid er nye steg å ta. Det trenger jeg også for å klare å holde koken, sier sunnmøringen til Dagbladet.

- Har du forandret noe nevneverdig siden forrige sesong?

FYLLEANGST: Karsten Warholm rørte en hel nasjon da han holdt tale under idrettsgallaen, men alt gikk ikke som planlagt. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg har ikke gjort noen åpenbare endringer. Men du har den livsstilsendringen som jeg flagget høyere enn jeg burde. I tillegg har jeg skrudd opp treningsmengden enda mer. Så har du noen nye øvelser, som den hamstringsgreia som vi viste deg her.

- Treningen nå er enda mer spesifikt enn i fjor. Det er fotball på 11-erbane kontra 7-erbane. Treningen var spesifikt fra før, men er enda mer spesifikk nå. Vi prøver hele tiden å ta det steget videre.

Timeantallet på treningen til dette friidrettsteamet med 400 meter hekk som favorittdistanse er som en arbeidsdag.

- Det nærmer seg å være en vanlig arbeidsdag. Vi henger her i 7-8 timer sammenhengende flere ganger i uka, med noen roligere dager imellom. Vi trener intensivt og så har vi noen matpauser. Det er på en måte to og en halv treningsøkter i en økt. Vi holder oss her og lever i bobla. Jeg liker det veldig godt. Det er inspirerende, sier Warholm.

«ELEKTRISK STOL: Karsten Warholm benytter ekstreme treningsmetoder for å kjempe i toppen av internasjonal friidrett. Det fikk Dagbladets journalist ,Øyvind Godø, kjenne på kroppen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Vet du hvordan rivalene din trener?

- Jeg har egentlig lite innsikt i hvordan rivalene mine trener. Han ene, Rai Benjamin, er tidligere lagkompis med Amalie. Hun er litt muldvarp, spøker Warholm til latter fra Iuel.

- Jeg vet hvor Samba trener, men ikke hvordan. Det hjelper ikke så mye å vite at han trener i Sør-Afrika. Men det er ikke så viktig. Vi har klokkertro på det vi gjør og hvordan vi trener.