Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor trives Gamsten under Big Sam

Mener «det taktiske geniet» fortjener mer kred enn han får.

VERDSATT: Morten Gamst Pedersens nye ukelønn i Blackburn sies å være på godt over en halv million, det forteller noe om Gamstens stjerne i klubben under manager Sam Allardyce.
Fotballandslaget trenter på Bislett stadion Onsdag ettermiddag. Her Morten Gamst Pedersen t.v.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
VERDSATT: Morten Gamst Pedersens nye ukelønn i Blackburn sies å være på godt over en halv million, det forteller noe om Gamstens stjerne i klubben under manager Sam Allardyce. Fotballandslaget trenter på Bislett stadion Onsdag ettermiddag. Her Morten Gamst Pedersen t.v. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): «Big Sam» Allardyce var ivrig etter å tegne ny kontrakt med Morten Gamst Pedersen, og i forrige uke fikk han viljen sin da Gamsten valgte Blackburn for fire nye år.

Den lukrative kontrakten viser tydelig at manageren vet å sette pris på nordmannen, og Pedersen er også imponert over det han har sett av Allardyce etter at han tok over klubben i 2008.

- Han er en rutinert mann, det er ingen tvil om det. Han har vært med i gamet lenge, og har gjort det stort sett bra. Han fikk liten tid i Newcastle, og vi vil egentlig aldri få vite hva han kunne gjort der med en full sesong, men ellers har han gjort det veldig bra, det er imponerende å ta Bolton ut i Europa, for eksempel, sier Gamsten til Dagbladet.

Ikke bare «pønsj» Allardyce fikk bare åtte måneder i Newcastle-stolen etter skuffende resultater, en nedtur som nok har heftet spesielt ved mannen som selv utropte seg selv til «taktisk geni».

Mange mener også at Big Sam derfor har fått ufortjent lite ros for tiendeplassen han sikret med Blackburn, et Blackburn som før denne sesongen solgte unna spillere som Stephen Warnock, Roque Santa Cruz, Matt Derbyshire og Benni McCarthy, og kanskje ikke så ut som et lag for øvre halvdel.

- Mange synes vi har gjort en bra prestasjon nå, men før det synes jeg ikke vi har fått så mye kred som vi kanskje burde. Vi gjorde det bedre enn det mange sa før sesongen. Vi fikk en dårlig start, og måtte kjempe oss litt tilbake fra den, sier Morten Gamst Pedersen, som spesielt kan peke på sterke resultater på Ewood Park som en viktig grunn til oppturen.

Allardyce har også opparbeidet seg et rykte for en lite attraktiv fotball, med større fokus på langballer og «pønsj» enn på finspillet. Kanskje ikke et miljø man skulle tro en spiller som Gamsten skulle blomstre i.

- Jeg føler det har gått bra. Man kan ikke bare ha knusere på et lag, og nesten uansett hvor direkte man spiller må man ha folk som kan behandle ballen. I år brukte vi litt tid på å komme i gang, og da var vi nødt til å spille mer kynisk for å rette opp en treg start, mener Pedersen.

- Hvordan er han som type?

- Han gir deg ros når du fortjener ros, men han sier også fra når det trengs. Tydelig, så det ikke er noen tvil, sier Gamsten, og antyder at det ikke bare er på Old Trafford det finnes hårfønere som ikke er plugget i stikkontakten.

Sentral rolle For nordmannen selv har det blitt nye utfordringer innad i Sam Allardyces system denne sesongen, han har fått mer ansvar sentralt i banen framfor å bli brukt som ren kant. Det trives han med.

- Jeg har spilt mye sentralt, og har lyst til å fortsette med det om det trengs. Det krever kreativitet og stor løpskapasitet, og jeg føler jeg kan bidra mye både offensivt og defensivt i den posisjonen, det er morsomt, sier Gamsten til Dagbladet.

- Samtidig har vi en unggutt som Martin Olsson, som er med i den svenske A-troppen nå, noe som er utrolig morsomt. Han snakker jeg mye med, han spør meg om råd, og han kommer til å bli bare bedre og bedre. Det har fungert veldig bra mellom oss, sier han.

- Er den nye kontrakten din et tegn på at Allardyce ser deg i en fortsatt sentral rolle i laget?

- Jeg vet ikke, vi får se hva han tenker nå framover. Men det er morsomt å spille sentralt, det kan jeg i det minste si, fastslår Gamst Pedersen.

På tide med revansje Lørdag venter imidlertid Montenegro for Morten Gamst Pedersen og landslaget, og som flere av de andre på Drillos føler Pedersen at laget har noe å revansjere etter den begredelige 1-3-affæren på bortebane for to år siden.

- Jeg husker ikke så mye fra kampen, jeg husker egentlig best at Tore Reginiussen fikk debuten sin i den matchen. Og at de røyka noe sinnsykt i resepsjonen på hotellet der, sier han med et glis.

- Vi fortjente hvertfall ikke å vinne, vi var ikke veldig gode. Montenegro er et godt lag, og vi var nok litt på hell der nede på den tida, det var en ku på treningsfeltet og litt alt mulig der nede. Vi var ikke gode nok, men vi har alle muligheter til å revansjere oss nå, sier Gamst Pedersen til Dagbladet.

PÅ NETT: Gamst Pedersen spiller gjerne mer sentralt for Blackburn om manager Sam Allardyce gir ham ansvaret. Foto: SCANPIX/AP/Paul Thomas
PÅ NETT: Gamst Pedersen spiller gjerne mer sentralt for Blackburn om manager Sam Allardyce gir ham ansvaret. Foto: SCANPIX/AP/Paul Thomas Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!