BLIR IKKE TRODD: Antidoping Norge tror ikke på Petar Vukicevics forklaring, men henlegger saken mot treneren fordi den er foreldet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BLIR IKKE TRODD: Antidoping Norge tror ikke på Petar Vukicevics forklaring, men henlegger saken mot treneren fordi den er foreldet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Derfor tror de ikke på Petar Vukicevic

E-postene beskriver doping, ifølge Anstein Gjengedal i Antidoping Norge: - Hvorvidt det er forenlig med oppgaver i Idretts-Norge, er det grunn til å spørre seg om.

(Dagbladet): Antidoping Norge opplyste mandag ettermiddag at saken mot Petar Vukicevic er henlagt fordi den er for gammel, men de gjør det likevel klart at de ikke tror på trenerens forklaring om at e-postkorrespondansen som er sentral i saken er manipulert av ekskona hans:

- Petars versjon er at e-postene er manipulert. Den konklusjonen er ikke vi enig i. De er ikke manipulert, sier Anstein Gjengedal, leder i påtalenemnda i Antidoping Norge, til Dagbladet.

Uklar framtid Friidrettsforbundet har nektet å avgjøre hvorvidt Petars kontrakt blir forlenget eller ikke - selv om forbundets avgjørelse nå er mange uker på overtid. Gjengedal i Antidoping Norge sier han ikke skal ta stilling til hvorvidt Petar burde få ny kontrakt, men sier:

- Dopingbruk er jo beskrevet i e-postene. Hvorvidt det er forenlig med oppgaver i Idretts-Norge, er det grunn til å spørre seg om.

Ifølge Gjengedal, som er tidligere politimester i Oslo, er det foreldelsesfristen som hindrer påtalenemnda fra å gå videre med saken, ikke dens innhold.

- Derfor er det spørsmål her som andre enn Antidoping Norge bør ta stilling til. Jeg har tidligere uttalt til Dagbladet at jeg mener denne saken har en moralsk og etisk side, og det står jeg for.

Blir ikke trodd I et intervju i Dagbladet 12. november i fjor bekreftet Petar Vukicevic at han hadde forhørt seg om forbudte stoffer i e-postkorrespondanse fra 2001 - 2003, noe som utløste storm i Idretts-Norge. Han hevdet imidlertid at e-postene var manipulert av hans ekskone Turid Syftestad, noe Antidoping Norge nå er klare på at de mener ikke er sant:

- Det mener vi på bakgrunn av omfattende undersøkelser, det går blant annet på legebesøk, sammenholdt med innholdet i e-postene. Det er innhold i de som ikke kan komme fram uten inngående kjennskap til analyseresultatene fra legebesøket, sier Gjengedal.

Legebesøk Dagbladet skrev  20. november at Petar Vukicevic den 7. mars 2002 hadde med seg en kvinnelig sprinter til legen Seyed Hosseini i Drøbak. Vukicevic fikk fastlegen til å gjennomføre en blodprøve og en test av hormonverdier på utøveren. Utøveren bekreftet seinere overfor Dagbladet at hun var med Vukicevic til hans families fastlege i Drøbak i mars 2002 og april 2003.

Utøveren nekter enhver befatning med forbudte stoffer, men bekrefter hormontesten og legebesøkene som står omtalt i hennes legejournal.

Dette sammenfaller med informasjon som står beskrevet i e-postene som treneren hevder er forfalsket - noe Antidoping Norge ikke tror på.

- Vesentlig opplysning Idrettspresident Børre Rognlien var ordknapp da Dagbladet var i kontakt med ham torsdag kveld:

KRYSTALLKLAR: Anstein Gjengedal, leder av påtalenemnda i Antidoping Norge, møtte pressen på Ullevaal i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KRYSTALLKLAR: Anstein Gjengedal, leder av påtalenemnda i Antidoping Norge, møtte pressen på Ullevaal i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- E-post-nyheten er en vesentlig opplysning. Det er alt jeg vil si, sier Rognlien.

Petar Vukicevic ville ikke bli intervjuet da Dagbladet ringte på hjemme i Lommedalen i ettermiddag, og har ikke besvart videre anrop fra Dagbladet. Hans advokat Vidar Strømme har sendt ut en pressemelding der treneren sier han føler seg renvasket og lettet etter at saken mot ham ble henlagt:

- Det er ikke overraskende at saken nå er henlagt siden Petar Vukicevic hele tiden har hevdet at han ikke har hatt befatning med doping, sier Strømme.