Derfor tror eksperten at Bolt blir verdensmester: - Han er som Petter Northug

Vebjørn Rodal har teorien på at Bolt fortsatt er kongen på 100 meter.

VERDENS RASKESTE: Vebjørn Rodal tror på dette bildet igjen søndag 23. august. Her passerer Usain Bolt målstreken foran Justin Gatlin i VM-finalen på 100 meter på Luzhniki stadium 11. august for to år siden. Foto: AP / NTB SCANPIX
VERDENS RASKESTE: Vebjørn Rodal tror på dette bildet igjen søndag 23. august. Her passerer Usain Bolt målstreken foran Justin Gatlin i VM-finalen på 100 meter på Luzhniki stadium 11. august for to år siden. Foto: AP / NTB SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Vebjørn Rodal tror at Usain Bolt fortsatt er verdens raskeste mann etter 100 meteren i Beijing-VM.

Finalen går førstkommende søndag.

Justin Gatlin har vært desidert raskest hele sesongen. Mens Usain Bolt har slitt med problemer med et bein og smerter i mellomgulvet.

Men Rodal mener at Bolt kommer i toppform i tide.

24. juli viste Usain Bolt at han er på rett vei. Han startet i to heat i London og vant begge på 9,87. Da hadde han ikke konkurrert siden 13. juni.

- Jeg tror Bolt blir rask nok til å vinne 100 meter. Så gjenstår det å se, om han har nok treningsgrunnlag til å stå 200 meteren. Der er jeg mer usikker, sier Vebjørn Rodal.

I år har Justin Gatlin herjet i fraværet til Usain Bolt. 15. mai vant han på 9,74 i Diamond League-stevnet i Doha.

Men den 1,95 meter lange mannen fra Jamaica er på strak vei mot toppformen. Og Rodal tror han rekker det for å slå Justin Gatlin, som har vært i toppform i hele år.

Gullteori NRK-eksperten har følgende teori:

- Jeg føler at Justin Gatlin har spisset formen mye denne sesongen. Jeg ser ikke for meg at han tar et nytt jafs nå. Mens Usain Bolt har en formkurve som ganske sikkert peker oppover fra løpene i London.

Rodal tror ikke det har noen stor betydning at Bolt droppet den siste treningssamlingen til Jamaica i Japan.

- Han var bedre i London enn jeg hadde trodd. Nå er det spennende om treningsmengden hans er tilstrekkelig, sier Vebjørn Rodal til Dagbladet.

Trener Glen Mills har uttalt at det ideelle ville ha vært at Bolt hadde fått noen løp til før det braker løs lørdag 22. med VM-finalen søndag 23. august. Med det har han antydet at løpene kan komme i tidligste laget.

Doperne Usain Bolt er en publikumsfavoritt over hele verden. At han ikke er tatt i doping i motsetning til de hardeste konkurrentene Justin Gatlin, som er tatt to ganger, Tyson Gay og Asafa Powell, gjør at han får sympatien når løperne går ned i startblokkene i Beijing.

- Nyere forskning viser at tidligere bruk av steroider for å bygge opp eksplosiv muskelmasse gir en langtidseffekt også etter at vedkommende har sluttet med å dope seg, sier Vebjørn Rodal.


10. juli skrev Dagbladets kommentator Esten O. Sæther en artikkel om verdens raskeste svindlere.

Populær Vebjørn Rodal har stor sans for den særegne stilen til Usain Bolt utenfor banen.

- Usain Bolt byr på seg selv hele tiden. Han stiller opp på alt han blir bedt om. Bare se når han er i Norge under Bislett Games. Han kommer med uventede og sterke uttalelser. Ikke som den amerikanske standardfrasen om det er guds vilje, sier Vebjørn Rodal.

Rodal synes også det er artig at Bolt stiller som D.J. på arrangement etter løp.

- Nummer en Usain Bolt fikk nylig spørsmålet om han kan bli verdens raskeste igjen før VM. Da svarte han med et glis:

- Jeg har aldri vært nummer to. Jeg har alltid vært nummer en. Og det akter jeg å være til jeg legger opp.

Usain St. Leo Bolt er verdens raskeste med rekordtida 9,58 fra VM i Berlin i 2009.

I de siste tre VM har han vært totalt dominerende. Bortsett fra en blunder, da han ble diskvalifisert på 100 meter i 2011 har han tatt seg av resten i de tre øvelsene 100 meter, 200 meter og 4x100 meter stafett for Jamaica.

Nå er Bolt tilbake i «fugleredet» i Beijing. En gigantisk arena med seteplass til 91 000 mennesker, og som kostet 450 millioner dollar å oppføre. Der han tok tre OL-gull i 2008. Bolt har tvitret at han gleder seg til gjensynet med fugleredet.

Ukonsentrert I finalen i London var han ute av det og var treg ut av startblokken, men leverte en rå avslutning.

- Han kan virke ukonsentrert bare sekunder før start og holde på med mye rart. Men så går han inn i bobla rett før han går ned i startblokken. Han har jo bare gått på en eneste blunder. Usain Bolt er som Petter Northug. De to vet hva de holder på med. Ingen skal fortelle dem hva de skal gjøre. De er vinnertyper, sier Vebjørn Rodal.

LIKHETER. Vebjørn Rodal mener det finnes viktige likheter mellom Usain Bolt og Petter Northug. Foto:Thomas Rasmus Skaug
LIKHETER. Vebjørn Rodal mener det finnes viktige likheter mellom Usain Bolt og Petter Northug. Foto:Thomas Rasmus Skaug Vis mer