<strong>OVERGANG:</strong> Martin Ødegaard er klar for Real Sociedad.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
OVERGANG: Martin Ødegaard er klar for Real Sociedad. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Martin Ødegaard til Real Sociedad:

Derfor valgte han Sociedad

Ekspert hyller Martin Ødegaards valg. Nordmannen leies ut fra Real Madrid i én sesong.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Martin Ødegaard (20) er klar for den spanske klubben Real Sociedad. Real Sociedad bekrefter at Ødegaard presenteres søndag. Partene er enige om en avtale for én sesong. Det skriver klubben i en kort pressemelding publisert i ettermiddag.

I avtalen står det at Real Sociedad ikke har opsjon på kjøp etter at låneoppholdet er over. Ødegaard får heller ikke lov til å spille kampene mot sin opprinnelige arbeidsgiver, Real Madrid. Det er ventet at Sociedad betaler hele lønna til nordmannen.

Spillerens agent, Bjørn Tore Kvarme, bekrefter over Dagbladet at Ødegaard samtidig har signert en ny kontrakt med Real Madrid som strekker seg fram til 2023. Kvarme sier dette om hvorfor Ødegaard valgte Sociedad som sitt neste stoppested:

- Martin har jo alltid hatt lyst til å spille i La Liga. Real Sociedad har fulgt han lenge og fått han til å føle seg veldig ønsket. Vi tror de spiller en type fotball som skal passe han bra. De presenterte et spennende og ambisiøst prosjekt med mange unge gode spillere, forteller agenten.

Bayer Leverkusen og Ajax skal ha vært blant de andre klubbene som har vist interesse for Ødegaard.

- Vil ikke si noe om andre klubber, bare at han har hatt veldig mange gode alternativer å velge mellom. Blant annet flere som skal spille Champions League og Europa League.

Ødegaard lånes dermed ut fra Real Madrid og flytter til Nord-Spania, der han tar del i sesongoppkjøringen til La Liga-konkurrentene. Klubben er fra byen San Sebastián i den baskiske provinsen Gipuzkoa.

Hyller valget

Magnar Kvalvik følger La Liga tett som kommentator for Strive og gjennom podkasten LaLigaLoca. Han mener Ødegaard har gjort et godt valg ved å gå til Sociedad.

- Det er fornuftig. Det er en klubb som spiller en fotball som passer Martin Ødegaard og en klubb der det er gode muligheter for spilletid. Han får også mange interessante spillere rundt seg, og jeg gleder meg til å se ham i aksjon, forteller Kvalvik.

Tidligere i sommer har Sociedad blant annet hentet 20 år gamle Modibo Sagnan og 19 år gamle Alexander Isak fra Sverige. Det satses ungt i klubben, og slik sett passer nordmannen godt inn.

- De hadde en av de yngste stallene forrige sesong, og den blir ikke noe eldre i år. De er også ufattelig flinke til å bruke egne akademispillere. Ødegaard kommer inn i en gruppe med mange unge, fremmadstormende og sultne spillere.

- Tror du det blir en norsk folkevandring til San Sebastian nå som Ødegaard har signert?

- Det burde det. San Sebastian er en fin plass å bo og er veldig ferievennlig. Det var på tide at det kom en nordmann på plass i Spania.

Klubben har også publisert en kort presentasjon av Ødegaard i tekstform. Det blir trukket fram at han debuterte bare 15 år gammel i Eliteserien med Strømsgodset. Han beskrives som svært talentfull, med stor vekt på offensive kvaliteter og god teknikk.

Kjøpefest

Utrolig nok vant Real Sociedad begge kampene mot Real Madrid sist sesong, med 3-1 og 0-2 i Madrid. Den spanske storavisa Marca har tidligere meldt at partene er enige om en avtale for Ødegaard.

Han blir den baskiske klubbens femte signering i sommerens overgangsvindu. Klubben har fra før signert Modibo Sagnan, Alexander Isak, Portu, Alex Remiro, Ander Guevara, Robin Le Normand, Aihen Munoz og Ander Barrenetxea.

Samtlige signeringer skal presenteres på lagets hjemmebane, Anoeta, førstkommende søndag.

Tidligere har Ødegaards agent, Bjørn Tore Kvarme, og Vadim Demidov spilt for «La Real».

Fem år i rampelyset

KRITIKK: Etter kampen mot Romania, forklarte Martin Ødegaard kritikken mot Ada Hegerberg. Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer

Ødegaard-eventyret startet med spill for Strømsgodset i Tippeligaen i 2014.

13. april fikk han sin debut, og ble dermed tidenes yngste spiller i Tippeligaen, 15 år og 117 dager gammel. En imponerende sesong tiltrakk seg oppmerksomhet fra verdens største klubber. Ødegaard ble sett på som et fenomen og talentet ble omtalt som unikt i Europa.

22. januar 2015 offentliggjorde Real Madrid at de hadde signert supertalentet. Debuten på A-laget kom 23. mai i kamp mot Getafe. Ødegaard erstattet Cristiano Ronaldo som hadde scoret hat trick i 7-3-seieren.

I januar 2017 ble Ødegaard sendt på sitt første utlån - til Heerenveen i Nederland. Etter halvannen sesong, var han tilbake i Real Madrid.

I 2018 ble han igjen lånt ut, denne gangen til Vitesse. I sommer var låneperioden over. Nå venter nye utfordringer for 20-åringen.

Vadim Demidiv spilte i Real Sosiedad i 2011 og 2012.

- Jeg utvikla meg veldig bra i klubben. Jo høyere nivå man spiller på, jo bedre er det for utviklinga. Jeg ville ikke vært foruten oppholdet jeg hadde der, sa Demidov til Dagbladet nylig.

Han tror klubben passer Ødegaard godt.

- Jeg vil selvsagt anbefale alle unge talenter fra Norge å prøve spansk fotball dersom man får sjansen, sier han.

Spekulasjoner

Ødegaard er blitt koblet både Ajax, Bayer Leverkusen og Real Sociedad i sommer. Selv har Ødegaard gjort det klart overfor NTB at han ønsker seg en mer permanent løsning enn han har hatt de siste åra. Et flerårig lån eller et salg har vært 20-åringens foretrukne løsninger.

Diario Vasco skriver også at Real Madrid ønsker å forlenge avtalen med Ødegaard før han signerer for Real Sociedad. Nordmannen har i øyeblikket kontrakt med hovedstadsklubben fram til 2021, men skal nå være i ferd med å forlenge denne med to år.

Ødegaard-agent Bjørn Tore Kvarme har selv ei fortid i Real Sociedad. Det samme har Vadim Demidov.

Den baskiske klubben endte på niendeplass i La Liga forrige sesong.

AJAX-AKTUELL: Martin Ødegaard etter kaos-kampen mot Sverige og ryktene om en eventuell overgang til Ajax.. Reporter: Fredrik N. Filtvedt. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer