Derfor var Torres-kjøpet bare småpenger for Abramovitsj

Russerens fantastiske rikdom avslørt for første gang.

INGEN GRUNN TIL BEKYMRING: Roman Abramovitsj, her med kjæresten Darja Zhukova, har nok å ta av dersom han ønsker å handle mer på vegne av Chelsea.Foto: SCANPIX/AFP/IAN KINGTON
INGEN GRUNN TIL BEKYMRING: Roman Abramovitsj, her med kjæresten Darja Zhukova, har nok å ta av dersom han ønsker å handle mer på vegne av Chelsea.Foto: SCANPIX/AFP/IAN KINGTONVis mer

(Dagbladet): Etter en stund med gjensnurpet pengepung fant Chelsea-eier Roman Abramovitsj fram de virkelig store summene i januars overgangsvindu i Premier League.

Abramovitsj brukte nærmere 700 millioner kroner på kjøpene av Fernando Torres og David Luiz, og viste med det at han igjen mener alvor i kampen om å heve Chelsea til Europa-toppen på nytt.

Og russeren har i aller høyeste grad midlene som skal til.

Ifølge Telegraph har Abramovitsj for første gang nå gjort rede for hvor mye han er verdt. Russeren stiller til valg i Tsjukotka-regionen, og president Dmitrij Medvedevs nye antikorrupsjonsoffensiv fordrer at alle politikere gir til kjenne hvilke ressurser de råder over.

Abramovitsj råder over en del.

28 millioner i renter
På lista finner man blant annet 16 eiendommer, syv i England, to i USA, tre i Frankrike og fire i Russland.

Blant disse er to hus i Belgravia-området i London, verdt rundt 1,4 milliarder tilsammen, og en luksuseiendom i det karibiske hav verdt rundt 520 millioner.

Abramovitsj har også erklært at han eier syv biler, i hovedsak Mercedes og BMW, til en estimert ny-pris på rundt seks millioner.

Ikke alle midlene er bundet opp i eiendommer og selskaper. Chelsea-eieren har 660 millioner kroner spredt på 22 ulike bankkonti, og rundt 240 millioner bundet opp i aksjer. Bare i fjor tjente han 28 millioner på renter av bankinnskuddene.

Totalt beregnes faktisk Roman Abramovitsj til å være verdt rundt 100 milliarder kroner - noe som gjør oligarken til Russlands femte rikeste mann.

Første gang
Chelsea trenger altså ikke å bekymre seg så voldsomt for økonomien så lenge han opprettholder fotballinteressen.

- Dette er en veldig detaljert offentliggjøring, som forhåpentligvis får en slutt på ryktene om andre eiendeler, som ikke har noe med ham å gjøre, sier Abramovitsj' talsmann John Mann.

- Det er første gang dette er offentliggjort i en slik form, på grunn av de nye reglene, sier Mann.

Den anslåtte verdien på Chelsea er forøvrig 3,7 milliarder kroner.

Roman Abramovitsj betalte 1,3 milliarder da han kjøpte klubben i 2003.

LEKETØY: Abramovitsj' superyacht Eclipse seilte ut av Hamburg i april i fjor. Den skal være verdt rundt tre milliarder.Foto: SCANPIX/REUTERS/Christian Charisius
LEKETØY: Abramovitsj' superyacht Eclipse seilte ut av Hamburg i april i fjor. Den skal være verdt rundt tre milliarder.Foto: SCANPIX/REUTERS/Christian Charisius Vis mer