SKAL SAMARBEIDE: FIFA-president Gianni Infantino har hentet Kjetil Siem til organisasjonen.
Foto: FIFA
SKAL SAMARBEIDE: FIFA-president Gianni Infantino har hentet Kjetil Siem til organisasjonen. Foto: FIFAVis mer

Derfor vekker FIFA-jobben internasjonal oppsikt: - Jeg visste det kunne bli belastende

Blatter-hyllest forfølger Siem.

(Dagbladet): - For meg er Sepp Blatter faktisk et forbilde, sa Kjetil Siem til Dagbladet i januar 2014.

Det er gått to og et halvt år siden uttalelsen, men den forfølger fremdeles Siem både nasjonalt og internasjonalt. Etter nyheten om at 55-åringen forlater jobben som generalsekretær i Norges Fotballforbund for å være med på oppbyggingen av «nye FIFA», trekker The Guardian frem sitatet nok engang.

«Nordmann som kalte Blatter et forbilde ansatt som FIFAs strategisjef.», er koblingen det engelske mediet peker på.

Slik svarer Siem nå The Guardian fokuserer også på presset Siem har vært under for å dokumentere pengebruket sitt som generalsekretær i NFF den siste tida. Siem er på sin side glad for å få jobbe tett med FIFA-president Gianni Infantino i tiden som kommer.

Samtidig mener han uttalelsene om Blatter, som han i tillegg har omtalt som et politisk geni, har vært vanskelige å forklare.

- Jeg sa riktignok at han var et forbilde i forhold til hvordan han har manøvrert politisk i alle år. I Norge er han kun skurk. Jeg mener det finnes nyanser. Men det er vel først nå jeg kan si at også her henger ting sammen på en annerledes måte enn det har sett ut utenfra. Jeg visste det kunne bli belastende, og jeg visste at ikke alt kunne forklares og begrunnes underveis. Det ville ødelagt for sluttresultatet. Det vi nå ser, sier Siem til fotball.no.
 
- Hva mener du?
 
- At Infantino nå er presidenten. Men ting startet for lenge siden. Reformprosessen i FIFA startet under Blatter. For å få toppledelsen med på endringer, må du komme nær dem og argumentere direkte. Det ene leder til det andre. Svaret kom med Infantino som valgt president, og hadde ikke kommet hverken med Prins Ali sist vår, eller Sheik Salman nå i februar. Dette var umulig å forklare underveis, men hadde prins Ali blitt valgt i februar hadde alt vært annerledes. Så mens det ble ropt høyt, så skjedde andre prosesser samtidig.

Vil endre FIFA Nå er Siem ute etter å gjennomføre reformene Infantino gikk til valg på. Nordmannen vil flytte til Zurich, hvor han vil bli en av sveitserens nærmeste samarbeidspartnere.

- Muligheten er nå store til varige endringer, og faktisk levere de reformene som nå er vedtatt. Og de er revolusjonerende. Og for meg er det et privilegium å få være med videre å prøve snu det hele. Lett blir det imidlertid ikke, sier Siem.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.