UTVIKLER SPILLERE: Sarpsborg 08s effektive spillerlogisitkk har resultert i mange talenter, påfølgende salg og en ung stall. I år endte det også med en historisk bronse for klubben. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UTVIKLER SPILLERE: Sarpsborg 08s effektive spillerlogisitkk har resultert i mange talenter, påfølgende salg og en ung stall. I år endte det også med en historisk bronse for klubben. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Sigurd Rosted og Krepin Diatta solgt fra Sarpsborg 08

Derfor velger de unge talentene Sarpsborg 08

Det å spille for Østfold-klubben har blitt svært ettertraktet for unge talenter. - De som kommer hit vet at de får muligheter senere, sier sportssjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no) Nok et salg, og nok en ung spiller får oppfylt utenlandsdrømmen. Sigurd Rosted og Krepin Diatta er bare de siste i en lang rekke spillere som har spilt for Sarpsborg 08, og som har fått muligheten til å dra i det et akseptabelt tilbud kom på bordet.

Det er nettopp dette som er med på å gjøre klubben til et av Norges mest ettertraktede steder for unge talenter. Klubben drives med en tydelig filosofi om at spillere kommer, og spillere får gå. Sportssjef Thomas Berntsen mener det ikke er tilfeldig at talentene velger å bosette seg i Sarpsborg.

- Det er ikke tilfeldig at unge spillere velger å komme hit. De vet at vi har et bra opplegg og en god treningshverdag hvor potensialet og rommet for utvikling er stort. De vet også at om de presterer, vil ikke vi stå i veien for drømmene deres, sier sportssjefen.

- Samtidig vet de at det ikke bare er å komme hit og være stjerne. Det må presteres og man må ha de rette holdningene, sier Berntsen til Dagbladet.

Nøkkelfaktorene

En trener som passer perfekt inn i klubbfilosofien og et styre med en klar visjon om hvordan klubben skal drives. Det er nøkkelfaktorene til Sarpsborgs suksess, mener sportssjefen.

- Enhver viktig beslutning havner til slutt hos styret. Om det er spillerkjøp, salg, eller andre ting, så tas avgjørelsen der. Men de er flinke på å høre på oss på sportssiden, og det er tydelig at vi alle deler den samme visjonen.

- Hvor viktig har Geir Bakke vært for klubben?

- Geir er en fantastisk trener og en person som passer perfekt inn her. Han skjønner hva det å bygge klubb betyr, og det er ikke uten grunn at vi forlenget kontrakten hans nylig, sier han om suksesstreneren.

VIKTIG BRIKKE: Sarpsborg-trener Geir Bakke. Treneren ble kåret til årets trener av trenerforeningen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
VIKTIG BRIKKE: Sarpsborg-trener Geir Bakke. Treneren ble kåret til årets trener av trenerforeningen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Viktigere med strategi enn plassering

Sportssjefen innrømmer at stallen er litt tynt besatt etter salgene klubben har gjort de siste dagene, men samtidig understreker han at Sarpsborg 08 må finne sin plass. Det er viktigere med strategi enn tabellplassering, sier han.

- Vi driver på en bestemt måte, og opererer for eksempel med lønnstak i klubben. Da må vi skjønne at om vi blir nummer to eller tre på tabellen som en selgende og utviklende klubb, så er det kanskje ikke en naturlig plassering for oss. Samtidig må jeg påpeke at det ikke er tilfeldig at vi er der opp to sesonger på rad. Det faller ned på Geir og det teamet gjør i treningshverdagen, understreker han.

Dette skal pengene brukes på

Bare i løpet av den siste uka har klubben gått nærmere 40 millioner norske kroner i overskudd på spillersalg. Salgene av Krepin Diatta til Club Brügge, og Sigurd Rosted til Gent har nærmeste sikret klubbdriften de neste årene, fastslår Berntsen. Samtidig understreker han at det er viktig at slike salg drypper på de som fremdeles er i klubben.

- Vi har satt oss selv i en god posisjon nå, og vi har et godt økonomisk fundament. Pengene kommer vi til å bruke fornuftig, og mye skal investeres i de vi allerede har her. Treningsleiren vi skal på nå er den dyreste i klubbens historie, og vi utvikler stadig analyse, restituering og andre områder innad i klubben. Det koster, sier han.

- Det er også planer om å hente inn noe nytt spillermateriell, selv om vi ikke har tenkt å blakke oss på overgangssummer, legger han til, mens han understreker at klubben må forsterke på midtstopperplass etter salget av Sigurd Rosted til Gent.

Klubben fikk på tampen av fjoråret innvilget et lån for å utvide den ene tribunen på stadion. Da kommer det godt med å ha tjent inn x-antall millioner kroner på spillersalg på starten av nyåret.

- Det endrer ikke så veldig mye, men vi kommer nok til å spytte inn litt fra egen lomme i utbyggingen ja, forklarer han om utbyggingsplanene på stadion.

Ville prøve seg utenlands

Det at Sigurd Rosted dro, det var ikke i planene på nåværende tidspunkt, sier Berntsen. Midtstopperen har imponert stort i Eliteserien i år, og ville ta det neste steget ut. Krepin Diatta klarte vi ikke holde på lenger, og var forberedt på at han kom til å dra, forklarer han.​

- Sigurd kom hit for tre år siden, og har spilt seg varm hos oss. Han slet litt i starten og gjorde sine feil, men han leverte en kanonsesong i fjor. Da er det naturlig at klubber begynner å se på ham.

Berntsen forteller videre at det var spilleren selv som hadde et ønske om å prøve seg i utlandet.

- Da vi så på det Gent hadde å tilby sportslig, sa vi i utgangspunktet nei. Men spilleren selv hadde lyst å prøve seg utenlands, samt at det økonomiske aspektet gjorde at det var fornuftig å la ham gå. Krepin visste vi kom til å forsvinne. Han var nære også i fjor sommer, slår han fast.

At Sarpsborg de siste årene har snappet opp talenter som geografisk kanskje ville tilhørt andre klubber, mener han er litt tilfeldig.

- At vi for eksempel henter spillere fra Kjelsås, og Vålerenga ikke gjør det, det handler litt om tilfeldigheter. Vålerenga satset tungt på Markus Nakkim og Ivan Näsberg på stopperplass akkurat i det vi hentet spillere derfra, så ut i fra det kunne ting fort sett annerledes ut, forklarer han om kjøpet av Sigurd Rosted for tre sesonger siden.

Selger helst til utlandet

VIKTIG BRIKKE: Mohamed Elyounoussi har blitt en svært viktig brikke for Lars Lagerbäcks Norge. Foto: REUTERS/Alberto Lingria
VIKTIG BRIKKE: Mohamed Elyounoussi har blitt en svært viktig brikke for Lars Lagerbäcks Norge. Foto: REUTERS/Alberto Lingria Vis mer

De siste sesongene har ikke Sarpsborg bare solgt spillere til utlandet, men også til rivaliserende klubber. Spillere som Mohamed Elyounoussi, Jacob Glesnes og Anders Trondsen har blitt solgt til henholdsvis Molde, Strømsgodset og Rosenborg. Det gjør ikke veldig mye for oss, sier Berntsen, men legger samtidig ikke skjul på at det lønner seg å heller selge spillerne til utlandet.

- Markedsføringsmessig lønner det seg for oss å selge spillerne ut. Da får vi også eksponert oss i en viss grad, og dermed kan vi være attraktive for nye unge talenter. Men det at Trondsen i sommer ville gå til Rosenborg har vi full forståelse for. Så lenge det økonomiske og spillerens ønske gjør det fornuftig å selge innenlands, gjør vi selvfølgelig også det, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer